Adım adım pasaport randevu işlemleri: Pasaport randevusu nasıl alınır, hangi belgeler gerekir?

Adım adım pasaport randevu işlemleri: Pasaport randevusu nasıl alınır, hangi belgeler gerekir?
Pasaport almak için online veya yetkili kurumlar üzerinden başvuru yapılabilir. Pasaport başvurusu, ücretlere ve kurallara tabidir.

Pasaport Çeşitleri

Yurt dışı seyahatlerinde kullanabileceğiniz pasaport çeşitleri vardır. Bunlar; Umuma mahsus pasaport, hususi pasaport, diplomatik pasaport ve hizmet pasaportudur. Gerekli koşulları yerine getiren Türk Cumhuriyeti vatandaşı umuma mahsus pasaport başvurusu yapabilir. Diğer pasaport çeşitleri için belirli kriterler vardır. Farklı pasaport türleri renklerle ayrılmış ve farklı statülerdeki kişiler için tanımlanmıştır. Üst düzey devlet yetkilileri, devlet memurları, diplomatlar ve vatandaşlar farklı pasaport çeşitlerine sahiptir.

1) Umuma Mahsus Pasaport (Bordo)

Türk vatandaşlarının sahip olabileceği pasaport türü olan bu pasaport ülkemizde yaygın olarak kullanılır. Ve yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilir. Bordo pasaport, vatandaşların yurt dışına seyahat ettikleri zaman yabancı kurumlara sunduğu bir belgedir. Pasaport kriteri, bireyin yurt dışına seyahati için engelinin bulunmadığı durumları içerir. Bordo pasaport, az sayıda başvuru belgesi gerektiren bir pasaport olması sayesinde kolaylık sağlar. Bordo pasaport alan kişiler, değişkenlik gösterebilmekle beraber pek çok ülkeyi vizesiz ziyaret edebilir. Geçerlilik süresi 10 yıla kadar uzanabilen bu pasaportlar sık seyahat eden kişiler için oldukça avantajlıdır.

2) Hususi Pasaport (Yeşil)

Devlet sporcuları, devlet memurları ve gerekli kriterleri karşılayan iş insanları hususi pasaport alabilir. Diğer pasaport çeşitlerinden farkı kişinin aile bireylerine de avantaj sağlayan bir pasaport olmasıdır. Yeşil pasaport alabilen bazı hak sahipleri aşağıdaki gibidir;

1. 2. ve 3. kademe devlet memurları,

Belirli kriterleri karşılayan iş insanları,

Eski meclis üyeleri,

Büyükşehir il ve ilçe başkanları,

Yeşil pasaport sahiplerinin eşleri ve çocukları(25 yaşın altında)

3) Diplomatik Pasaport (Siyah)

Pasaport çeşitleri arasında en ayrıcalıklı olan ve siyah pasaporttur. Diplomatik pasaport, diğer pasaportlara nazaran az kişiye verilir. Siyah pasaport, Dışişleri Bakanlığı pasaport bölümü tarafından oluşturulur. Diplomatik pasaport, Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmet veren üst düzey yetkililere verilen kimlik belgesidir. Bu pasaport, bireyin dışında ailesine de verilir. Diplomatik pasaport, daha fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı sağlar. Harç ücreti bulunmaz ve bireyin ailelerine de avantajlar sunar. Siyah pasaport alabilen bazı hak sahipleri aşağıdaki gibidir;

Meclis üyeleri,

Bakanlık müsteşarları,

Orgeneraller,

Anayasa mahkemesi başkan ve üyeleri,

Valiler,

Meclis üyesi olmayan bakanlar,

Yargıtay, mahkeme ve genelkurmay başkanları,

Oramiraller,

Eski cumhurbaşkanı, başbakan ve dışişleri bakanları,

Yasama meclisleri eski başkanları,

Diyanet işleri başkanı,

Büyükşehir belediye başkanları.

4) Hizmet Pasaportu (Gri)

Devlet hizmetinde bulunacak kişilere tanımlanan gri pasaport, diğer pasaport çeşitlerinden farklı kullanıma sahiptir. Hizmet pasaportu, turistik amaçlarla kullanılamaz. Yeşil pasaporta sahip olmayan kişilere yurt dışı görevleri için verilen gri pasaport, sadece hizmet döneminde geçerlidir ve ilgili ülkenin vizesini içerir. Harç ücreti gerektirmeyen bu pasaport, hak sahibinin ailesine de avantaj sunar. Aynı zamanda pasaport çıkarma sürecinde bireye kolaylık sağlar. Hizmet pasaportu alabilen bazı hak sahipleri aşağıdaki gibidir;

Belediyeler,

Devlet tarafından görevlendirilen kişiler,

Kızılay ve Türk Hava Kurumu tarafından görevlendirilen bireyler,

Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden memurlar

Milli sporcular.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (https://randevu.nvi.gov.tr) internet adresi üzerinden yapabilirsiniz. Pasaport randevusu telefon üzerinden de alınabilir. Çağrı merkezinden alo 199 Nüfus ve Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu tarihi belirlenebilir. Alınan randevuya gidilmemesi durumunda, randevu saatinizden minimum yarım saat önce iptal etmeniz önemlidir. Pasaport başvurusu için randevu sayfasından randevu alabilirsiniz. Sayfaya giriş yaptıktan sonra pasaport türü ve alınacağı yer seçilir. Randevu oluştuktan sonra verilen tarihte gerekli evraklarla ilgili kuruma gidilerek pasaport işlemleri tamamlanır.

Yurt dışı çıkışlarında uluslararası kimlik belgesi yerine geçen pasaportlar için randevular e-Devlet ve NVİ resmi sitesi üzerinden yapılıyor.

E-devlet Pasaport Randevusu Almak İçin Şu Adımlar Takip Edin:

E-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ekranı üzerinden yeni randevu ekranına tıklayın.

Bilgilendirmeyi okuyup, kabul ettiğinize dair kutucuğa tıklayın.

Pasaport türüne göre seçiminizi yapın.

Randevu almak için başvuru yapacağınız il/ilçe seçip telefon numaranızı yazın ve devam et butonuna tıklayın.

Pasaport randevusunda bulunacağız kişileri seçin ve devam edin.

En son olarak randevu tarihi ve saatini uygun olduğunuz güne göre ayarlayın. Böylelikle pasaport randevusu alma işleminiz sonlanacaktır.

Not: Gidemeyeceğiniz randevuyu iptal etmediğiniz takdirde 15 gün boyunca yeni randevu oluşturulamıyor.

Pasaport Harcı Nasıl Ödenir?

Pasaport defter ve harç bedelinin birçok kolay ödenme yolu bulunuyor. Vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubeleri, anlaşmalı bankalara, Gelir İdaresi Başkanlığına veya GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığına ait internet adresi üzerinden ödenebilir.

Umuma Mahsus Bordo Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bordo renkli olan umumi pasaport herkese verilebilir. Bordo pasaporta sahip kişiler ülkemizin anlaşmalı olduğu yerlere yani vizesiz seyahati kabul eden bölgelere pasaportları ile giriş yapabilirler. Bordo pasaport için gerekli evrakları sıralayalım:

T.C. kimlik belgesi

Son altı ay içinde çekilen bir adet biyometrik fotoğraf

Kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname

Harçsız pasaport başvurularında öğrenci belgesi

Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekiyor.)

Not: İlçe Nüfus Müdürlüğüne gitmeden önce pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi gerekiyor. Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz veya dekont talep edilmez.

Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil Pasaport) için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yeşil renkli hususi damgalı pasaport, devlet memuru olarak çalışan kişilere ve Emekli Sandığı ile bağlantılı çalışan kişilere verilen pasaport türüdür. Dünyanın her kıtasında yüzlerce ülkeye vize olmaksızın giriş ayrıcalığı sağlamasıdır. Yeşil pasaport sahiplerinin çocukları da 25 yaşına kadar öğrencilikleri devam ettiği sürece yeşil pasaport kullanma hakkında sahiptir. Yeşil pasaport için gerekli belgeleri sırlayalım:

T.C. kimlik belgesi

Son altı ayda çekilen bir adet biyometrik fotoğraf

Avukatlar, kamu görevlileri ve ihracatçılar için hususi damgalı pasaport talep formu

Çalıştığı kurumdan emekliye ayrılan ya da çekilme nedeniyle görevinden ayrılanlar için elektronik ya da ıslak imzalı resmi yazı (Bu belgeyi son çalıştıkları kurumdan almaları gerekir.)

Birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış belediye başkanları için durumlarını gösteren resmi yazı

Kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname

Ebeveynleri üzerinden yeşil pasaport alacak çocuklar için öğrenci belgesi (18 yaş altı öğrenci olmayanlara 18 yaşına kadar hususi damgalı pasaport verilir.)

Ebeveynleri üzerinden yeşil pasaport alacak engelli ergin çocuklar için Sağlık Kurulu raporu

Varsa eski pasaport

Not: İlçe Nüfus Müdürlüğüne gitmeden önce pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi gerekiyor. Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz veya dekont talep edilmez.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Harçsız pasaport; 25 yaş altında ve öğrenimine devam eden kişilerin harç ödemeden alabileceği bordo pasaport türüdür. Klasik bordo pasaporttan tek farkı da harç ödenmemesidir. İstenen belgelerin temininden sonra Nüfus müdürlüğüne giderek harçsız öğrenci pasaportu alınabilir. 18 yaşından büyük öğrencilerin harçsız pasaport almaları mümkünken, harç ödemeden pasaport alan ancak 18 yaşından küçük kişiler defter ücreti ödemek zorundadır. 19 yaşında bir öğrenci 6 yıllık harçsız pasaport alabilirken, 24 yaşında öğrenci sadece 1 yıllık harçsız pasaport sahibi olabilir.

Pasaport Ücreti 2023 Ne Kadar?

Bordo pasaport 6 aydan 10 yıla kadar süreyle verilir. Pasaport harcı ücreti güncel olarak şu şekildedir:

Pasaport Ücretleri Ne Kadar?

6 aya kadar 1190,70 TL

1 yıl 1509,30 TL

2 yıl 2147,10 TL

3 yıl 2839,50 TL

3 yıldan fazla 3796,50 TL

2023 Pasaport Harç Ve Defter Bedeli İçin Anlaşmalı Bankalar

Harç ve Defter Bedeli Ödemeleri

Önceden ödemeler yalnızca anlaşmalı bankalara yatırılıyordu. Şimdi defter ve harç ücreti online olarak yatırılabiliyor. Ama yine de bankaya gidip yatırmak isterseniz anlaşmalı bazı bankalar aşağıdaki gibidir;

Akbank,

Denizbank,

QNB Finansbank,

ING Bank,

Odeabank,

Şekerbank,

T.C. Ziraat Bankası,

Garanti Bankası,

Halk Bankası,

Türkiye İş Bankası,

Yapı Kredi Bankası.

Pasaport Yenileme İşlemi için Gerekli Evraklar

Pasaport yenileme işlemi için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;

Pasaport talep formu,

Kamu görevlisi olmayan kişiler için talep formuyla beraber görev onayı,

Nüfus cüzdanı,

1 adet biometrik fotoğraf,

Pasaport defter bedelinin ödemesi,

Parmak izi,

Muvafakatname, (18 yaş altı çocuklar için)

Kullanılan pasaport.