50 ürüne o şehrin coğrafi işaret tescili verildi

50 ürüne o şehrin coğrafi işaret tescili verildi
Hatay Valiliği’nin girişimleriyle 10 yeni yöresel lezzet daha coğrafi işaret tescil belgesi alarak kentin tescilli ürün sayısı 50’ye ulaştı.

Hatay'da coğrafi işaretli tescilli ürün sayısı Hatay Valiliği’nin yaptığı çalışmalarla 10 yeni ürünün daha eklenmesi ile 50’ye yükseldi.

hatayda-10-urune-daha-cografi-isaret-729084-215460.jpg

Tescil belgesi alan yeni lezzetler arasında aşur yemeği, bakla ezmesi, peynirli irmik helvası, taş kadayıf, tuzlu yoğurt çorbası, yaprak sarması, ekşi aşı, bahtenis dolması, fellah köftesi ve pirzolalı yaprak sarma yer aldı. Tanıtım etkinliğine Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve çok sayıda davetli katıldı.

600’DEN FAZLA YEMEK ÇEŞİDİ BULUNUYOR

Vali Masatlı, Hatay’da şu ana kadar 600’den fazla yöresel yemek çeşidi tespit edildiğini belirterek, “5 Şubat 2023'e kadar sadece 25 ürünümüz coğrafi işaret almıştı. Son iki yılda yaptığımız çalışmalarla bu sayıyı 50’ye çıkardık. Halen 80 ürünümüz için de başvuru süreci sürüyor. Hedefimiz 130 ürüne ulaşmak” dedi.

hatayda-10-urune-daha-cografi-isaret-729083-215460.jpg

"BU BİR MİLLİ MESELE"

Masatlı, "Biz coğrafi işareti bir milli mesele olarak görüyoruz. Çünkü bir ürünün mahreci ve menşeini ancak bu şekilde algılayabilir ve anlayabiliriz. Bu nedenle coğrafi işaretler hem kültürümüzün zenginliğini hem de insanlarımızın bu alandaki emeklerini tescil etmek anlamına gelmektedir. Bu süreç içerisinde, kültürümüzün, turizmin ve kültürel varlıklarımızın tekrar ortaya çıkarılması noktasında pek çok çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)