40 derece kuralı: Balı kaynar suya katmak neden tehlikeli?
Gençlerin günde iki-üç yemek kaşığından fazla bal tüketmemesi gerektiği, bazı rahatsızlıkları olan kişilerin ise günde bir yemek kaşığından fazla bal tüketmesinin önerilmediği belirtiliyor.
Fazla kilolu olanların, diyabet, ateroskleroz veya hipertansiyon gibi hastalıkları olanların bu besini tüketirken dikkatli olmaları gerekiyor.

Beslenme uzmanları ayrıca, yaş fark etmeksizin herkesin bala alerjisi olabileceği konusunda uyarıyor.
Uzmanlara göre en büyük hatalardan biri sıcak çaya bal koymak. Kaynar suya bal katıldığında faydalı özelliklerini yitirir ve zehirli maddeler üretir. Çay demlerken sıcak suya bal eklememeli, ancak soğuduktan ve ılıdıktan sonra eklemelisiniz. Su sıcaklığının 40 dereceyi geçmemesi gerekiyor.
"Kaynar suda bal, zehirli olan hidroksimetilfurfural üretir. Bu organik bileşik, pişirme, kızartma veya karamelizasyon gibi yüksek sıcaklıklarda şekerin parçalanmasıyla üretilir," diye uyarıyor uzmanlar.