Türkiye'nin 'su yönetimi' Katar'a mı devredildi?

Türkiye'nin 'su yönetimi' Katar'a mı devredildi?
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Katar'la imzalanan su yönetimine dair işbirliği anlaşmasını gündeme getirdi. Barut, Bakan Pakdemirli'ye "Su yönetimi tamamen Katar'a mı devredildi?" sorusunu sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, önemli bir iddiayı dile getirerek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi sundu.

Barut, Türkiye’nin su yönetiminin Katar’a devredildiğine ilişkin iddiaları dile getirdi.

"Bilinmezlikler tedirginlik yaratıyor"

Barut, verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizde su ve su kaynaklarının korunması, yaşanan sorunların çözümü için çalışma yapılmasını beklerken Türkiye ile Katar arasında, 'Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı' imzalandığı kamuoyuna yansımıştır. Söz konusu anlaşmanın ülkemiz, su yönetimimiz ve su kaynaklarımız açısından hangi sonuçları doğuracağı bilinmemektedir. Bir çöl ülkesi olan Katar’ın su ihtiyacını büyük ölçüde deniz suyunu arıtarak karşılamaya çalıştığı dile getirilirken, yapılan anlaşmayla kimin suyundan söz edildiği, hangi suyun nasıl yönetileceğine dair bilinmezlikler tedirginlik yaratıyor. Pandemi döneminde gıda güvenliği ve egemenliğinin daha da anlaşıldığı bir süreçte yapılan anlaşmayla ilgili ulusal çıkarlarımız ve su varlığımız ile su kaynaklarımız açısından ortaya çıkan bilinmezliklerin bitirilmesi gerekiyor. Gelecekte suyun öneminin daha da artacağı, su kıtlıkları nedeniyle petrolden çok daha kıymetli olacağı ortada olan suyun korunması noktasında yapılan anlaşmanın ayrıntılarının kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz. Ülkemizin su kaynakları yönetimini Katar'a devrettiği ileri sürülen, ulusal egemenliğimizi hiçe saydığı belirtilen bu anlaşmanın iptalini talep ediyoruz." 

"Su kaynakları yönetiminin tamamen Katar'a devredildiği doğru mudur?"

Barut, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara cevap talep etti:

  1. Ülkemizde yıllık kişi başına düşen su miktarı ne kadardır? Bu miktarın, gelecek planlaması yapılarak ne yönde ve ölçüde değişebileceği öngörülmektedir?
  2. Ülkemizin su kaynakları mevcut durumda yeterli görülmekte midir?
  3. Türkiye'de su kaynaklarının tespiti ve durumu hakkında bakanlığınızca yapılan bir çalışma söz konusu mudur? Eğer böyle bir çalışma var ise sonuçlarıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?
  4. Türkiye'de su ve su kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi, herkese yeterli su hakkı için spesifik olarak herhangi bir çalışmanız var mıdır?
  5. Evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklarla her geçen gün kirlendiği tespit edilen su kaynaklarımızın korunup geliştirilmesi amacıyla, Türkiye'de yıllık yağış miktarı, suyun buharlaşma oranları, barajların doluluk oranları, tarımsal sulama, içme suyu ve sanayide kullanılan su miktarlarının belirlenmesi için veri kaydı oluşturuyor musunuz, eğer varsa bilgileri paylaşabilir misiniz?
  6. Türkiye ile Katar arasında imzalandığı duyurulan 'Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı'nın içeriğinde neler vardır?
  7. Söz konusu anlaşma ile ne amaçlanmaktadır? Böyle bir anlaşma gereksinimi nasıl ve niçin ortaya çıkmıştır?
  8. Su kaynakları yönetiminin bu anlaşmayla tamamen Katar'a devredildiği doğru mudur, eğer doğruysa kamuoyunun beklentisi doğrultusunda söz konusu anlaşmayı iptal edecek misiniz?

Etiketler :