"Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığı yüzde 45 oranında azalabilir"

"Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığı yüzde 45 oranında azalabilir"
Erdoğan 'müjde'yi duyurdu. Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğu açıklandı. Doğalgazın 2023 yılında kullanıma sokulmasının hedeflendiği belirtildi. Peki bunun Türkiye'ye etkisi ne olacak? Enerji Uzmanı Volkan Aslanoğlu değerlendirdi...

Haber: Ali Isıyel

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç günlük bekleyişin ardından, Dolmabahçe'den 'müjde'yi verdi. Karadeniz'de Fatih sondaj gemisi Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetti. Erdoğan, hedefin 2023 yılında gazın Türkiye'nin kullanımına sunulması olduğunu açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise gazın 'çok kaliteli' olduğunu ifade etti.

Enerji Uzmanı Volkan Aslanoğlu, halktv.com.tr'ye doğalgaz keşfini değerlendirdi. Aslanoğlu, bulunduğu beyan edilen miktarın son derece gerçekçi olduğunu belirtirken, 2023 hedefinin de kuyunun avantajlı konumundan dolayı yine gerçekçi bir hedef olduğunu ifade etti.

Rusya ve İran'dan yapılan ithalat azalmıştı

Aslanoğlu, Türkiye'nin doğalgaz boru hatları vasıtasıyla Rusya ve İran'dan yaptığı ithalatın son yıllarda yüzde 75 oranında azaldığını hatırlatarak, "Muhtemelen bu trend devam edecek. Türkiye'nin, 3 sene sonrasında doğalgaz tüketimi kendi gazından ve kalan kısmı da doğalgaz boru hatlarına ihtiyaç duyulmadan sadece LNG (Sıvılaştırılmış doğalgaz) ile karşılanabilecek hale gelecektir" ifadelerini kullandı.

Keşfedilen doğalgaz kaç yıl yetecek?

Bu miktarda bir doğalgazın Türkiye'nin yıllık tüketimi göz önünde bulundurulduğunda 7 yıl boyunca ihtiyacı karşılayacağını ifade eden Aslanoğlu, "Ancak genelde bu rezervin tamamının kullanılması beklenmez. En iyi senaryoda, yapılabilecek yıllık üretim Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yüzde 45'ini karşılayabilecek" diye konuştu. Aslanoğlu, bu durumun doğalgaz rezervinin ömrünü uzatacağını da belirterek en azından 13-14 yıl boyunca Türkiye'nin dış enerji bağımlılığını yüzde 45 oranında azaltacağını vurguladı.

Doğalgaz faturaları nasıl etkilenecek?

Bağımlılığın azalmasının avantajlarını da aktaran Aslanoğlu, vatandaşın da doğalgaz faturalarından 'daha az dramatik' biçimde etkilenir hâle geleceğini ifade etti. Doğalgaz fiyatlarına dair kesin bir öngörünün yapılmasının mümkün olmadığını belirten Aslanoğlu, dönemin ekonomik koşullarına bağlı olacağı şerhini düşerek "Bir avantaj sağlayacağı kesin. Dışarıda petrol ve doğalgaz fiyatlarının arttığı bir senaryoda, örnekse Körfez Savaşı gibi bir savaş çıktığı durumda bu yaşananlardan çok daha az etkileniriz" ifadelerini kullandı.

Doğalgazın kaliteli olması ne anlama geliyor?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in Erdoğan'ın ardından yaptığı konuşmada "Çok kaliteli bir gaz" beyanını da değerlendiren Aslanoğlu, "Doğalgazın kalitesi, petrol gibi üretilecek enerji miktarını çok etkilemiyor. Doğalgazda rafine edilmeye ve ayrıştırılmaya gerek olan bazı yabancı maddeler olur. Gazın kaliteli olmasından, bu tarz yabancı maddelerin miktarının az olduğunu anlayabiliriz. Bu da sahadan sıfır noktasına yani pompa merkezine ulaşımın kuyudan direkt olabileceği anlamına geliyor" diye konuştu. 

İki yıl içinde gaz kullanıma sokulabilir

Normal şartlarda, bu tarz keşiflerde doğalgazın ticarete hazır olması için 6-7 yıl gibi bir süre gerektiğini belirten Aslanoğlu, rezervin bulunduğu alanın bu konuda da avantajlı olduğunu vurguladı. Aslanoğlu, "Burada hâlihazırda boru hatları bulunuyor, bu çok büyük bir avantaj. Keşfin yapıldığı Tuna-1 kuyusu da avantajlı bir yerde bulunuyor zaten. Direkt olarak Akçakoca'ya bağlabilir. Bu nedenle iki yıl gibi bir süre içerisinde bu gaz kullanıma sokulabilir. Bu nedenle 2023 hedefi de gerçekçi bir hedef gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Doğalgaz rezervi nasıl hesaplanıyor?

Rezervin miktarının nasıl hesaplandığı konusunda da değerlendirmede bulunan Aslanoğlu, "Öncelikle bir metreküplük hacimden ne kadar doğalgaz elde edileceği belirlenir. Ardından rezervin bulunduğu alanın hacmi hesaplanır ve bu sayılar birbiriyle çarpılır. Böylece de kaç metreküplük doğalgaz rezervi olduğu hesaplanır" diye konuştu. Aslanoğlu, 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğu açıklamasının da gerçekçi bir açıklama olduğunu ifade ederek, "Açıklamadan önce 800 milyar metreküp gibi miktarlardan bahsediliyordu. Bu gerçekçi bir miktar değildi" ifadelerini kullandı.

Etiketler :