Yine gıda zehirlenmesi: 17'si öğrenci 18 kişi hastaneye kaldırıldı

Yine gıda zehirlenmesi: 17'si öğrenci 18 kişi hastaneye kaldırıldı
Türkiye, gıda konusunda kabus yaşıyor. Son zamanlarda giderek artan gıda zehirlenmeleri de yurttaşları adeta yemek yemekten korkar hâle getirdi. Son olarak Sivas'taki bir ortaokulda 17 öğrenci ve 1 öğretmen yedikleri lahmacun yüzünden zehirlendi.

Kılavuz Mahallesi'ndeki TOKİ Ahmet Yesevi Ortaokulu'nun 17 öğrencisi ile 1 öğretmen, şehir merkezinde bir lokantadan aldıkları lahmacunları yedi. Bir süre sonra bulantı ve baş dönmesi şikayeti yaşayan öğrenciler ve öğretmen, 112 Acil Servis ekiplerince gıda zehirlenmesi şüphesiyle kentteki hastanelere kaldırıldı.

Öğretmen ve öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğu, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Gıdalar değil, denetimsizlik zehirliyor

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye, 'ıspanak zehirlenmeleri' ile çalkalandı. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Şenyurt, Türkiye'deki denetimsizliği çarpıcı bir şekilde gözler önüne sermişti.

Şenyurt, "Denetim yetkisi 5996 sayılı kanunla Tarım ve Orman Bakanlığında. Sadece okullarda durum biraz farklı. Okulların kafeteryalarını; Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı üçlü bir denetime tabi tutuyor. Binlerce kişinin yemek yediği restoranlarda, otellerde, kafelerde; meslek gruplarından teknik personel istihdam zorunluluğu yok. Böyle bir şey olamaz. 10 çalışandan azsa istihdamı zorunlu personel, yani meslek disiplini almış teknik personel çalıştırma zorunluluğu yok. Orada çalışan patron ya da ustabaşının bir hijyen eğitimi alması yeterli görülüyor. Bu yeterli olabilir mi? Bugün 675 bin onaylı işletme var ve bunların yarısı, belki daha fazlası bu sınıfta. Biz bunlara göz yummamalıyız." ifadelerini kullanmıştı.