Pastırma sıcakları geldi: İşte yurt genelinde hava durumu

Pastırma sıcakları geldi: İşte yurt genelinde hava durumu
Pastırma sıcakları geldi. Havalar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Meteorolojiden yapılan açıklamada, yurt genelinde yağışların da mevsim normallerinin altında seyredeceği belirtildi. Peki pastırma sıcakları ne kadar sürecek?

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan son tahminlere göre yurdun genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 4 ila 8 derece üzerinde seyredecek.

İstanbul’da ise hava sıcaklıkları gün içerisinde 23 dereceye kadar ulaşacak. Öte yandan yurdun batı kesimleri için sis , pus ve fırtına uyarısı yapıldı. Güney yönlerden esen rüzgarın hızının 50 kilometreye kadar yükseleceği tahmin ediliyor.

Sıcaklıklar, mevsim normallerinin 3-6 derece üzerinde seyredecek

Meteorolojinin 2 haftalık tahminlerine göre yurt genelinde sıcaklıklar artış gösterecek ve mevsim normallerinin 3 ila 6 derece üzerinde seyredek. Yağışın ise yurt genelinde mevsim normallerinin altında gerçekleşeceği öngörülüyor.

Sıcaklıklar artıyor, yağış beklentisi yok

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Ülke genelinde yağış beklenmiyor. Kıyı Ege ile Trakya'nın batısının yer yer çok bulutlu, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara'nın doğusu, İç Ege, İç Anadolu, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun doğusunda yer yer sis ve pus hadisesi bekleniyor. Rüzgarın; Trakya'nın batısı ile Kuzey Ege kıyılarında güney ve güneybatı yönlerden yer yer kuvvetli (40-60 Km/saat) eseceği tahmin ediliyor. Sıcaklıkların ise ülke genelinde artarak, mevsim normallerinin 4 ila 8 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

Trakya ve Kıyı Ege için lodos uyarısı

Rüzgarın genellikle güney ve güneydoğu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Trakya'nın batısı ile Kıyı Ege'de yer yer kuvvetli (40-60 Km/saat) esmesi bekleniyor.

Pastırma yazı nedir?

Sonbahar mevsiminde birçok kişi tarafından duyabileceğiniz Pastırma yazı, ekim ayı sonu ile Kasım ayının ikinci haftası arasında ortaya çıkan sıcak hava durumuna verilen isimdir.

Mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkların seyretmesi gündüzlerin oldukça güneşli ve sıcak geceleri ise ayazın görüldüğü bu dönem Türkiye’de birçok insan tarafından Pastırma Yazı olarak adlandırılmaktadır.

Türkiye’de bazı bölgeler “pastırma yazı sıcaklarını” bir kaç kez yaşamasına rağmen bazı bölgelerde hiç yaşanmamaktadır. Coğrafi bölgelere göre değişiklik göstermesine rağmen pastırma yazı sıcakları deyimi ülkemizde yer etmiştir.

Pastırma yazı ne kadar sürer?

Pastırma yazı sıcakları genellikle birkaç gün sürmesine rağmen etkisini 10 güne kadar da sürdürebilir. Tamamen iklimsel bir olaya verilen isim olması nedeniyle pastırma yazı sıcakları bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik gösterebilir.

Bilimsel olarak pastırma yazı etkisinin oluşma nedeni dünyanın şekli nedeniyle kutup bölgelerinden gelmekte olan alçak basınç soğuk havanın hareketsiz bir hal alarak yüksek basınçlı olmasıdır. Bu değişim nedeniyle etkilenen bölgelerde hava sıcaklığı artışı görülür.

Pastırma yazının ismi nereden geliyor?

Ülkemizde ise yüz yıllar boyunca pastırma ayazı adı ile anılmıştır. Yakın tarihte ise halk kullanımı ile birlikte pastırma yazı ismi dilimizde yer etmiştir.

Yaklaşık 4 asır öncesine dayanan pastırmanın bulunuşu ile pastırma ayazı deyimi aslında yakından ilgilidir. Bozulmaması için kurutarak saklanan etler için pastırma ayazı dönemi oldukça önemlidir. Bu nedenle pastırma isimini taşımaktadır.

O dönemin insanları ineklerini ve koyunlarını bahar ve yaz döneminde otlattıkları ve sütlerinden daha çok faydalanabilmeleri nedeniyle kesim işlemlerini kışa saklarlardı.

Kışa doğru kesimi gerçekleştirilen etlerin kurutulma dönemi ise genellikle Pastırma Ayazı denilen zamana denk getirilirdi. Bu sayede hem yazın sıcağında etin bozulma ihtimaline karşı önlem alınmış oluyor hem de pastırma ayazında verimli et kurutma işlemi gerçekleştiriliyordu.

Pastırma yazı deyimi sadece ülkemizde değil farklı ülkelerde de bilinmektedir. Örneğin İsveç’te Azize Birgitta Yazı olarak anılır ya da Amerika’da Yerli Yazı ismi ile anılmaktadır.

Dünya genelinde birçok toplum Pastırma Yazı ismi verilmiş olan bu döneme kendi yöresel isimleri ile anmakta ve bilmektedir.