Balıkesir'de iki ilçede maden direnişi

Balıkesir'de iki ilçede maden direnişi
TÜMAD Madencilik’in Balıkesir’in İvrindi ve Burhaniye ilçelerinde yürüttüğü altın madeni projesine karşı bölge halkının direnişi sürüyor

Nurol Holding’e bağlı TÜMAD Madencilik’in Balıkesir İvrindi ve Burhaniye’de yürüttüğü altın madeni projesini durdurmak isteyen yöre halkı direnişe devam ediyor. ÇED başvurusu 2015’te yapılan ve on yıl işletme ömrü biçilen projenin ruhsat alanı 66 milyon metrekareyi buldu.

BirGün'den Dilek Yeğin'in haberine göre; maden sahası orman ve tarım alanlarından oluşuyor ve birinci derece deprem bölgesinde bulunuyor. Saha, İvrindi İlçesi’ndeki Değirmenbaşı ve Küçük Ilıca Mahalleleri ile Burhaniye ilçesindeki Karadere ve Korucaoluk Mahallelerine sadece birkaç kilometre mesafede.

Şirketin en vahşi yöntem olan siyanürlü liçi kullanacak olması siyanürün su kaynaklarına sızacağı yönünde kaygılar oluşturdu. Olası bir sızıntı yer üstü ve yer altı su kaynakları zengini olan bölgede içme suyu olarak doğal kaynak sularını tüketen bölge halkının sağlığında ciddi hasarlara yol açacak. Aynı kaynaklar tarım alanlarını da suladığı için bölgenin geçim faaliyeti de tehlikeye girecek. Sızıntılarla ağır metallerin ve siyanürün yeraltı sularına geçmesi halinde 50 km yarıçaplı alan yaşanamaz hale gelecek.

AVRUPA İÇİN AYRI RAPOR

Şirketin Avrupa Kalkınma Bankası’ndan kredi almak için hazırladığı raporda, sahada açılan çukurların su temini olarak kullanılacağı belirtilmesine rağmen ÇED raporunda oluşan pasaların (atık, toprak, taş kaya) işlevi sona eren çukurlara doldurulacağı ifade edildi. Şirketin hazırladığı tutarsız raporlar Maden Atıkları Yönetmeliği’nin pasa depolama ve tahliye etme kurallarına uyulmadığına işaret etti.

ÇED raporundaki yıllık kullanılacak su miktarı oranları ve su kuyusu sayısı da Avrupa Kalkınma Bankası raporlarıyla uyuşmuyor. İki rapor da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinde yayınlandı.

"ÇOCUKLARIMIZA BORÇLUYUZ"

Burhaniye Çevre Platformu, doğa talanına karşı verdikleri mücadelede herkesin desteğini beklediklerini söyleyerek bir imza kampanyası başlattı. Maden faaliyetlerinde havayı, suyu ve toprağı etkileyen parametrelere dair bir Sağlık Etki Değerlendirmesi yapılmadığını söyleyen Platform üyeleri açılan dört adet çukurun boyutları göz önüne alındığında bu ocağın Türkiye’nin en büyük maden ocağı olduğunu ifade etti.

TÜMAD’ın iki Türkiye bankası ve Avrupa Kalkınma Bankası’ndan finansman sağlayarak maden hazırlıkları için yüzlerce ağaç kestiğini belirten Platform üyeleri, doğanın bugünkü haline gelmesinin yüz yılı bulacağını söyledi. Üyeler, “Çocuklarımıza bir yarın borcumuz var” diyerek herkesi desteğe çağırdı