İktidarın 'Uygur' sessizliği

Uygur Türkleri'nin Çin yönetimi tarafından maruz bırakıldıkları muameleye Türkiye'nin sessizliği kamuoyunun tepkisini çekiyor. Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa,"Ticaret bahanesiyle soykırımı görmezlikten gelmek insanlığa yakışmaz" diye konuştu.

Çin'e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türkleri'ne yönelik Çin baskısı tüm dünyada tepki çekiyor. 39 ülke ortak yayınladıkları bildiriyle Çin'in Uygur Türkleri'ne uyguladıkları politikaları kınadı. Bu ülkeler arasında Türkiye'nin yer almaması ise muhalefetin ve kamuoyunun tepkisini çekti. 

Sebep Çin'le olan ekonomik ilişkiler mi?

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, Fatma Nur Ak'ın sunduğu Gündem Özel'e bağlandı. İsa, Türkiye'nin bu bildiriye imza atmamasını şöyle değerlendirdi:

Dünyanın birçok ülkesinin Çin ile ekonomik ilişkileri var. Batı ülkelerinin de Çin ile ekonomik ilişkileri var. Ama bu ülkeler bu meseleyi gündeme getirmekten çekinmiyorlar. Bu nedenle ticaret bir bahane olmamalı. Ticaret bahanesiyle soykırımı görmezlikten gelmek de insanlığa yakışmaz. Biz batının da Çin'le ilişkilerini gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü Çin'de köle işçilik var. Uygurların kanı üzerinden para kazanmak bu suça ortak olmaktır. 39 ülke bildiri yayınladı, ama Türkiye o bildiriye imza atmadı. Bunun yerine Birleşmiş Milletler'de Türkiye'nin kaygılarını dile getirdi. Bu adımın devamının gelmesini bekliyoruz. 

"Bunu Çin bile yadırgamayacaktır"

Gündem Özel'e bağlanan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi İlyas Doğan, konuya Türk kamuoyunda gösterilen duyarlılığa dikkat çekerek, "Türk kamuoyu bu konuda son derece duyarlı. Siyasetçiler belki bunu bir süre göz ardı edebilirler, ama kamuoyu baskısını taşıyabilmeleri önemli. Dünya biliyor, Uygur Türkleri ile ilgili bir şeyler yapması gereken bir devlet varsa o Türkiye'dir. Bunu Çin bile yadırgamayacaktır. Çin için sürpriz olmaz böyle bir şey." diye konuştu.

Etiketler :