Uzayda Yalnız Ve Öksüz Bir Gezegen
Uzayda başıboş dolaşan, çok yalnız ve kimsesiz bir gezegen hayal edebilir misiniz? Hayale gerek yok gerçeği de var.
Uzayda öyle gezegenler var ve onlara yetim veya öksüz gezegenler deniliyor. Bağlı oldukları çevresinde dolandıkları bir yıldızları yok bu zavallıların...
Eğer duygulaı varsa belki ağlıyorlardır, belki de tam tersine özgürlüklerini ilan etmenin mutluluğunu yaşıyorlardır, Samanyolu içinde kimseye bağlı olmadan geziyorlardır. Her iki durum da bakış açısına bağlı.
PSO J318.5-22 onlardan biri. 2013 yılında Pan-STARRS robotik teleskobu ile bulundu, bizden 75 IY uzaklıktaydı. Beta Pictoris hareketli grubun bir üyesi olduğu için 12 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor, yani çok genç. ''Acaba evden mi kaçtı'' diye sormadan edemiyor insan. Bir yıldız sisteminin üyesiydi belki de zamanında ama yakınındaki büyük kütleli bir gezegenin tedirginlik etkisi ile onu uzaya da fırlatmış olabilir.
Kütlesi 6.5 Jüpiter kütlesinde, fakat yarıçapı 1.5 Jüpiter kadar. Yüzeyindeki bulutlaın altında yüzey sıcaklığı 800 C. Araştırmacılar bu ötegezegende havalar nasıl diye Şili'de ki büyük teleskobu kullanarak atmosferindeki ince ve kalın toz bulutlarını incelemişler. Bir de ne görsünler erimiş demir damlacıklarından oluşan yağmurlar var. Çok sönük ve kırmızı bulutlarla kaplı olan bu ötegezegeni doğal olarak araştırmaya devam edecekler.
Evren ne kadar çok çeşitli gök cismini içinde barındırıyor, her yerde farklı bir görüntü ve farklı cisimler...