Teknoloji Bağımlılığı Beyni Çökertiyor
Amerikalı Nörolojist Daniel J. Levitin, teknolojiye bağımlılığın insanları daha verimsiz kıldığını öne sürüyor.
Sosyal medya, e-posta, anlık mesajlaşma ve binlerce uygulama yüklü cep telefonları ve mobil cihazlar günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda. Ancak bunca bilgi ve birçok şeyi aynı anda yapma zorunluluğu beynimizde “aşırı ısınmaya” neden olabilir.
Amerikalı Nörolojist Daniel J. Levitin, teknoloji bağımlılığının insanları verimsiz kıldığına dikkat çekiyor. Levitin, teknoloji bağımlılığının beyni çökerttiğine de vurgu yapıyor.
“Beyin sandığımız kadar çok amaçlı değil”
Levitin, “Beynimiz hiç olmadığı kadar meşgul ediliyor. Gerçekler, yarı gerçekler, dedikodular bize bilgi olarak geliyor. Beynimiz, neyin doğru neyin yanlış olduğunu algılamaya çalışırken yorgunluktan tükeniyor. 10 yıl önce 10 kişinin yaptığı işi, kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Akıllı cep telefonlarımızın bizi daha akıllı ve güçlü kıldığını düşünüyoruz. Bu şeytani bir yanılgı. Beynimiz sandığımız kadar çok amaçlı kullanıma açık değil” ifadelerini kullanıyor.
Levitin pek çok işi aynı anda yapmaya çalışmanın beyinde stres hormonu kortizol ile adrenalin salgısını artırdığını hatırlatarak “Bu durum beynin aşırı uyarılmasına ve dağınık düşüncelere yol açıyor” şeklinde konuşuyor.