'Sahte Balı' Kısa Sürede Tespit Eden Merkez
Van'da YYÜ Bilim Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesindeki Bal Analiz Laboratuvarı'nda, bölgede üretilen balın kalitesi belirleniyor, sahte balın tespiti kısa sürede yapılıyor.
Kalkınma Bakanlığının 2009 yılında, üniversitelerin bilimsel altyapısını güçlendirmek amacıyla verdiği destek kapsamında hazırlanan proje çerçevesinde kurulan merkezde, sahte bal, yapılan analizlerle çok kısa sürede tespit ediliyor.
Merkez Müdürü Prof. Dr. Nahit Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 yıldır tam zamanlı araştırma hizmetlerinde bulunduklarını ve bu zaman zarfında 170 bin analiz yaptıklarını belirterek, "Şırnak, Çukurca, Çatak, Iğdır'dan sürekli bal geliyor. Bu bal örneklerinin analiz edilmesi ve bu analizler sonucunda müşteriyi ve piyasayı doyurucu bilgiye kavuşturmak için yoğun çabamız mevcut" dedi.
-"Karbon oranına göre balın kalitesi belirleniyor"
Baldaki şeker analizinden hareket ederek, içerisindeki karbon oranı ayrımını yapabildiklerini anlatan Aktaş, "Yani karbon 12 ve karbon 14 şeklinde iki izotop var. Bu ayrımdan hareketle, arıların balı doğal çevreden mi ya da kendilerine sunulmuş bir kaynaktan mı aldıklarını rahatlıkla tespit ediyoruz" ifadelerini kullandı.
-"Bal hangi bölgeye ait belirleyebiliyoruz"
Yaptıkları analizlerle balın hangi bölgeye ait olduğunu belirlediklerini de kaydeden Aktaş,"Van'daki bitki dokusunun yüzde 30'u endemik. Arı bu bölgede yani Çatak, Gürpınar, Çukurca da dolaşıyorsa, topladığı özütün içinde o bitkiye ait numuneler de var. Bu numunelerin tespitinden hareket ederek balın hangi bölgeye ait olduğunu tespit edebiliyoruz" şeklinde konuştu.