'Çevreci Üniversite' jeotermal Enerji İle Isınıyor

'Çevreci Üniversite' jeotermal Enerji İle Isınıyor
Afyon Kocatepe Üniversitesinde iki kampüsün jeotermal enerji ile ısıtılmasıyla çevre korunurken, yerli kaynakların kullanılması sayesinde ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.Sosyal sorumluluk projeleriyle "çevreci üniversite"...

Afyon Kocatepe Üniversitesinde iki kampüsün jeotermal enerji ile ısıtılmasıyla çevre korunurken, yerli kaynakların kullanılması sayesinde ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

Sosyal sorumluluk projeleriyle "çevreci üniversite" olarak dikkati çeken Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) iki kampüsü, jeotermal enerji ile ısıtılıyor.

Üniversite yönetimi, Afyonkarahisar Jeotermal AŞ (Afjet) ile jeotermal kaynakların kullanımına ilişkin hazırlanan projenin onaylanmasının ardından, ilk olarak 2 yıl önce Ali Çetinkaya Kampüsü'nde jeotermal enerjiyi kullanmaya başladı.

Projenin başarıya ulaşması üzerine bu yıl da daha büyük olan Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsünde jeotermal ısıtmaya geçilmesiyle, yaklaşık 33 bin öğrencinin eğitim gördüğü üniversitenin tamamında fosil yakıtlarla ısınmaya son verildi.

Isınma için yılda yaklaşık 3 bin ton kömürün kullanıldığı üniversitede, jeotermal enerji sayesinde ısınma gideri yüzde 30 azaltıldı. Termal suyla daha verimli ısınmaya kavuşan üniversite, doğal kaynakları kullanıp, ülke ekonomisine de katkı sağlayarak diğer üniversitelere örnek oldu.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar'ın jeotermal kaynaklar açısından Türkiye'nin en zengin illerinden birisi olduğunu söyledi. Üniversite olarak jeotermal kaynakların kullanımına ilişkin projeler hazırladıklarını belirten Solak, Ali Çetinkaya Kampüsü'nde ısınmanın önceki yıl termal suyla sağlanmaya başlandığını dile getirdi.