Bakan Faruk Özlü Kobiler ve Bilişim Kongresi'nden ayrıldı, salon boş kaldı!

Bakan Faruk Özlü Kobiler ve Bilişim Kongresi'nden ayrıldı, salon boş kaldı!
Bu yıl ilki düzenlenen “Kobiler ve Bilişim Kongresi” 26 Eylül’de Ankara Sheraton Oteli’nde gerçekleştirildi. Programa katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün konuşmasının ardından salonun boşalması dikkat çekti.

Bu yıl ilki düzenlenen “Kobiler ve Bilişim Kongresi” 26 Eylül’de Ankara Sheraton Oteli’nde gerçekleştirildi. Programa katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün konuşmasının ardından salonun boşalması dikkat çekti.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD)’nin düzenlediği kongrede açılış konuşmalarını; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe,  ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran yaptı. Bakan Özlü’nün yaklaşık 20 dakika süren konuşmasında KOBİ’ler ön plandayken, TBD Başkanı Aktepe’ye serzenişte bulundu.

Bakan Faruk Özlü konuşmasında, KOBİ’lere destekleri vurgularken, kapanan işletmelerin bu yıl rekor bir artışa imza attığından bahsetmeden konuşmasını sürdürerek,” Her zaman söylüyoruz KOBİ’ler Türk ekonomisinin lokomotif unsurlarıdır diye, bunu bir adım daha öteye götürürsek, KOBİ’ler ekonominin çelik çekirdeğidir diyebiliriz. KOBİ tarafına baktığınızda Türk ekonomisinin bir KOBİ ekonomisi kurduğunu da söyleyebiliriz. Çünkü Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’u bu KOBİ’lerdir. “ dedi.

Salonun boş olduğundan yakınan Özlü,” Almanya’da Fransa’da Güney Kore’de bizimle aynıdır. Toplam istihdamın yüzde 76’sı, katma değerin yüzde 54’ü, ihracatımızın yüzde 60’nın KOBi’lerin oluşturduğunu biliyoruz. Tüm bu rakamlar KOBİ’lerin ihmal edilemeyecek kadar önemli olduğunu göstermektedir. Ancak TBD Başkanımıza biraz serzenişte bulunmak istiyorum. Sayın Başkan salon boş. Bakınız salon boş. KOBİ’leri destekliyoruz diyoruz ama salon boş. Biz hiçbir koşulda Türkiye’nin ekonomik ayağı olan KOBİ’lerimizi ihmal etmedik. İhmal etmeyeceğiz. “ sözlerine ekledi.

EKONOMİNİN İTİCİ GÜCÜ KOBİLER, KOBİ’LERİN İTİCİ GÜCÜ ‘BİLİŞİM OLACAK

TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe açılış konuşmasında KOBİ’lere destek olunmasına değinerek,” Kamu, üniversite, finans kuruluşları ve her biri sektöründe öncülük eden Sivil Toplum Kuruluşları değişimin ve dönüşümün ana aktörleri olarak KOBİ’lere yol göstermeli ve destekleyici olmalıdır” diyerek, konuşmasına devam etti:

“Bilgi ve iletişim teknolojilerine sahip olanlar geleceğe de sahip olurlar… Biz geleceğimize sahip çıkmak için bugün daha çok çalışmalıyız, daha çok üretmeliyiz.  Ve küresel dünyanın oyun kurallarını iyi bilmeli, uluslararası piyasalarda rekabet edebilme gücüne erişmek için harekete geçmeliyiz!  Öncelikle bilişimcilerle işletme sahipleri, yöneticileri arasında yeni bir iletişim biçimi geliştirmeliyiz. Diğer taraftan değişim ve dönüşümü KOBİ’lerin tek başına yapmasını bekleyemeyiz. Kamu, üniversite, finans kuruluşları ve her biri sektöründe öncülük eden Sivil Toplum Kuruluşları değişimin ve dönüşümün ana aktörleri olarak KOBİ’lere yol göstermeli ve destekleyici olmalıdır. KOBİ’ler bilişim yatırımlarına proje yaklaşımıyla bakarak ve proje takımları oluşturarak bilinçli bir alıcı olmayı becerebilmelidir. Bugün burada daha güçlü bir gelecek için bir adım daha atmanın onurunu taşıyoruz. Bu kongreden çıkan sonuçların KOBİ’lerimiz için de yol gösterici olmasını diliyorum. Kongre Sonuç Bildirgesi karar verici noktalara ulaştırılacaktır. Türk ekonomisinin itici gücü ‘KOBİ’ler, KOBİ’lerin itici gücü ‘bilişim’ olacak.”

TEKNOLOJİ KULLANIMI HIZLA YÜKSELİYOR

Teknolojinin kullanımının hızla yükseldiğine değinen ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran teknolojiye ayak uyduran şirketlerin daha verimli olduklarını söyleyerek: “KOBİ’lerin değişime ayak uydurmak için teknolojiden en etkin şekilde yararlanması gerekmektedir. 2010 yılı hane halkı bilişim teknolojilerinin kullanılması yüzde 56.6’dan yüzde 66.8’e çıktı. İnternet ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması ile tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları değişti. Teknolojiye ayak uyduran şirketler bundan yararlanıyor. KOBİ’ler çağımızın akıncılarıdır. Küresel pazarı bu KOBİ’ler ile fethedebiliriz. KOBİ’ler çok üretmeli, kazanmalı ve güçlenmelidir. Onlarla beraber ülkemiz daha da güçlenecektir. Küresel ölçekte pozisyonumuz da dünyada güçlenecektir. Ankaralı KOBİ’lerin rekabet gücünü geliştirecek projelere her türlü desteği vermeye hazırız.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

VERİMLİLİK VE GİRİŞİMCİLİK ÖN PLANDA OLMALI

ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, verimliliğin arttırılması konusunun altını çizerek: “Türkiye gibi hareketliliği yoğun olan ülkede bazen gerçek gündemi konuşmak zorlaşıyor. Verimlilik, girişimcilik gibi konularını ön planda bulundurmalıyız. Türkiye’nin yeni büyüme hikayesi verimlik, büyüme, dijitalleşme olacaktır. Yenilikçilik ve dijitalleşme ekonominin en önemli konuları haline gelmiştir. Verimlilik ile ilgili sorunumuz KOBİ’ler ölçeğindedir. Türkiye’de yüzde 83 işletmeler KOBİ’lerden oluşmaktadır.”

AR-GE ve KOBİ verimliliğinin önemine vurgu yapan Başkan Özdebir,” KOBİ ölçeğinde verimliliği nasıl arttırmalıyız sorusuna cevap bulmalıyız. Ekonomi analizlerde inovasyon faaliyetinin etkilerini inceledik. AR-GE faaliyetleri 2 ila 4.5 oranında artış gösteriyor. İhracatta da bir TL Ar-Ge 2.5 kat artış gösteriyor. Patent başvuru sayısı arttıkça firmalarının cirosunda da artış gözlenmektedir. Türk KOBİ’lerin büyümesini yukarı çıkacak çalışmalar yapılmalıdır. Bakanlığın çalışmalarını takdir ediyorum. Son dönemde Üretim Reformu Paketi ile birlikte KOBİ’ler ve imalat sanayi üzerine yoğunlaşma var. KOSGEB tekrar imalat sanayiyi destekleyecek bir kuruluş haline gelmelidir. KOBİ’lerin bilişim teknolojileri alt yapısının geliştirilmesi desteklenmelidir. ASO olarak geleceğimiz bilişimde olduğu için büyük önem veriyoruz” noktalarına değindi.

“1. Kobiler ve Bilişim Kongresi”nde; ‘Dijital Dönüşüm ve Yeni Fırsatlar, Rekabet Gücü, Stratejiler ve Üretim Yapısı, Yenilikçilik ve Ar-Ge, Verimlilik, KOBİ’lere Güç Veren Çözümler, Bilişim Güvenliği Farkındalığı, Genç KOBİ ve Genç Girişimcilere Çözüm Önerileri, Melek Yatırımcılar ve Risk Sermayesi Kavramları, Rekabet Stratejileri ve Yönetişim, Üreten KOBİ’ler için Kurumsal Kaynak Planlaması’ başlıkları altında 09.30 da başlayan etkinlik, 16.45’te son buldu.

“Yeni Fırsatlar ve KOBİ’ler” başlıklı oturumda; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar, Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Mustafa Ali Yurdapak, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Siemens Türkiye Dijitalizasyon ve Endüstri. 4.0 Şirket Sözcüsü Derya İren KOBİ’leri dijital dönüşümle ilgili bilgilendirdi. Özel oturumda ise LOGO İcra Kurulu Üyesi Akın Sertcan, ASELSAN Bilgi Teknolojileri Sistem Mühendisliği Müdürü Tanın Afacan dijital çözümün  KOBİ’lerin sağladığı fırsat ve çözümleri tartıştı.

BARİKAT Ar-Ge Mühendisi Sertaç Katal, LOGO Siber Güvenlik Genel Müdürü Dr. Murat Apohan, Mühendis Yazar Burhan Ayan, Turkcell Pazarlama Direktörü Ömer Barboros Yiş, Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkan Yardımcısı Ertan Barut, Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ve Workcube Topluluk Lideri Ömer Turhan da çeşitli sunumlarla KOBİ’lere seslendi.

Açılış konuşmalarının ardından, salondan ayrılan basın mensupları ve konuklar salonun boş kalmasına neden oldu. Sonraki oturumlarda doluluk oranın düşük olması nedeniyle, sitem eden organizasyon yetkilileri, bir sonraki kongre de daha fazla kişiye ulaşmayı hedefliyorlar.