Sputnik V aşısını yaptıranlar neler yaşadığını anlattı
Gamaleya Araştırma Merkezi’nin geliştirdiği ve dünyanın tescil edilen ilk aşısı olan Sputnik V aşısını yaptıran 7 kişi ile konuşan Sputnik’in haberine göre, klinik testler dışında aşılandıkları için bu kişiler arasında plasebo etkisi verilmesi durumu mevcut değil. Gamaleya Araştırma Merkezi’nin Başkanı Aleksandr Gintsburg ikinci aşılama sonrasında 21 gün içinde bu testin yapılmasını tavsiye ettiği üzere antikor testleri de ikinci dozun vurulmasından 3 hafta sonra yapıldı. Klinik araştırmalar Sputnik V aşısı ilk aşılamadan sonra 42. günde yüzde 95’in üzerinde etkinlik gösteriyor.
“Yakınlarıma da aşı olmalarını tavsiye ederim”
Aşı yaptıranlardan biri olan RİA Novosti muhabiri Kseniya Nabatkina ofisteki diğer arkadaşlarıyla kıyasla antikor seviyesi en yüksek görülen kişilerden biri. Koruma sağlaması açısından kendini daha rahat hissettiğini vurgulayan Nabatkina, “Yakınlarıma da aşı olmalarını tavsiye ederim. Annem henüz aşı olmak istemiyor, babam ise Moskova’ya gelirse kendisine aşı temin edilip edilmeyeceğini sordu” dedi.
“Antikor değerlerimde 2 kat düşüş oldu”
Aşı vurulan bir başka kişi de aşılamadan 3 hafta sonra antikor değerlerinde hafif bir artış gözlendiğini, ancak ondan birkaç gün sonra neredeyse 2 kat düşüş olduğunu belirtti. Antikor düşüşüyle ilgili daha önce açıklamada bulunan Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, koronavirüse karşı antikor titresi düşse dahi, bunun kişinin virüse karşı korunmadığı anlamına gelmediğini söylemişti.
"G antikoru koronavirüsten koruyor"
G antikorunun koronavirüsten koruduğunu ifade eden Rusya Merkez Epidemiyoloji Araştırma Enstitüsü’ndeki Moleküler Teşhis ve Epidemiyoloji Dairesi’nden uzman Yelena Tivanova, “Şu an antikorlar için oldukça fazla sayıda test sistemini tescil ettik. Bu test kitlerinin en büyük dezavantajı, henüz tek tip standartlar olmadığı için farklı sistemlerle edinilen sonuçları henüz birbiriyle kıyaslayamamız” ifadelerini kullandı.