TFF’ye sansür yetkisi: İstediği web sitesini mahkeme kararı olmadan engelleyebilecek

TFF’ye sansür yetkisi: İstediği web sitesini mahkeme kararı olmadan engelleyebilecek
Türkiye Futbol Federasyonu’na dilediği web sitesi içeriğine ve istenmesi halinde sitenin tümüne mahkeme kararı olmaksızın erişimi engelleme yetkisi verildi. Yönetim Kurulu isterse bu yetkisini devredebiliyor. Hukukçular düzenlemenin “açık sansür” olduğunu savunuyor.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) verilen sansür yetkisi tartışma yarattı. 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’a eklenen madde ile federasyon yönetim kuruluna veya yetkilendireceği birime, mahkeme kararı olmaksızın dilediği web içeriğini ya da sitenin bütününün engelleme yetkisi verildi.

Düzenlemeye göre Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki futbol müsabakalarına ilişkin yayınların internet ortamında kullanıma sunulduğunun tespiti halinde, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölüm ile ilgili olarak (URL. vb şeklinde) erişimin engellenmesine Yönetim Kurulu tarafından karar verilebilecek. Ancak teknik olarak istenen içerik engellenemezse TFF Yönetim Kurulu bu kez sitenin tamamına erişim engeli getirebilecek.

"Bu yasal düzenleme anayasaya aykırı"

Alınan karar hakkında değerlendirmelerde bulunan spor hukukçucu Mert Yaşar, "TFF’ye mahkeme kararı olmaksızın erişim engelleme yetkisi veriliyor. Futbola özel düzenleme yapılması, eşitlik prensibine aykırı. Bir kamu kurumuna bu kadar geniş yetki verilmesi, yetkinin kapsamını ve karar alma usulünü belirleme yetkisinin TFF’ye bırakılması hukuk devleti ilkesine aykırı. Umarım TBMM’de grubu bulunan muhalefet partileri birlikte hareket ederek bu düzenlemenin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurur" sözlerine yer verdi.