Beşiktaş'tan Tarihi Satış

Beşiktaş'tan Tarihi Satış
Ersan Gülüm ve Beşiktaş gelen son teklife hayır diyemedi. Değişen transfer politikası kulübe kazanç sağlıyor.Beşiktaş yönetiminin Ersan Adem Gülüm'ü Çin'in Hebei China Fortune takımına 7 milyon Euro bonservis bedeli ile...

Ersan Gülüm ve Beşiktaş gelen son teklife hayır diyemedi. Değişen transfer politikası kulübe kazanç sağlıyor.

Beşiktaş yönetiminin Ersan Adem Gülüm'ü Çin'in Hebei China Fortune takımına 7 milyon Euro bonservis bedeli ile satması gündeme bomba gibi düştü.

Siyah Beyazlı yönetim 3 yıl önce kaleci Mc Gregor, bu yaz Demba Ba, Atınç Nukan ve Cenk Gönen, şimdi de Ersan Gülüm'ü satarak kulübe toplamda 28.1 milyon Euro kazandırdı.

ERSAN GÜLÜM VE BEŞİKTAŞ GELEN SON TEKLİFE HAYIR DİYEMEDİ

Avusturalya pasaportu olduğu için yaz aylarından bu yana Çin takımlarının sürekli radarında olan Ersan için, bir çok kez Beşiktaş'ın kapısına gelen takımlardan Hebei China Fortune adeta açık artırmaya dönen bu transferi sürpriz bir atakla bitirdi.

Daha 2 gün öncesine kadar Beşiktaş'ta kalacağına ve önümüzdeki yaz Çin'e gideceğine kesin gözüyle bakılan Ersan Gülüm, kendisine teklif edilen yıllık 3.5 milyon Euro'luk rakamın karşısında daha fazla duramadı ve hemen Çin'e gitmeyi kabul etti.

DEĞİŞEN TRANSFER POLİTİKASI KULÜBE KAZANÇ SAĞLIYOR

Beşiktaş'ın Ersan Gülüm'den kazanacağı 7 milyon Euro bonservis bedeli, yönetimin geçen yaz ayından bu yana yaptığı transfer pazarlamalarının ne kadar doğru olduğunu da gözler önüne seriyor.

Fikret Orman yönetiminin, ilk üç senesinde fazlasıyla eleştirilen transfer stratejileri, alınan oyunculara ödenen ücretler, bu oyuncuların gösterdikleri performanslar sürekli olarak eleştiri konusu olmuş hatta çoğu zaman Yıldırım Demirören dönemiyle kıyaslanmıştı.

Ancak başarısız transfer hamlelerinin yanında Oğuzhan ve Gökhan Töre gibi adı Avrupa piyasasında sürekli geçeceği tahmin edilen oyuncuların yanına, Kerim Frei, Demba Ba ve Sosa gibi Uluslararası kalitede isimler de transfer edilince tüm transfer stratejileri tersine döndü.

Özellikle son iki sezondur dış transferde dümene Erdal Torunoğulları'nın geçmesiyle 13-15 milyon Euro telaffuz edilen oyuncular 3-4 milyon 8-9 milyon telaffuz edilen futbolcular da 2-2.5 milyon Eurolara transfer edilmeye başlandı. Hatta 9 milyon Euro denilen Mario Gomez'in bin Euro gibi sembolik rakama transfer edilmesi Beşiktaş ve Erdal Torunoğulları adına bir zirveydi.

Peki ne gibi etkenler Beşiktaş'a bu sezonki transfer başarısını getirdi.

İşte 4 ana madde halinde bu etkenler:

1-UEFA denetimi bir milat oldu

Beşiktaş'ın, değişen ve tüm spor kamuoyunun dikkatini çeken transfer planlamasında elbette ki zorlayıcı etkenler vardı ve bu zorlayıcı etkenlerin en başında da UEFA tarafından devreye sokulan Finansal Fair Play denetim mekanizması geliyordu.

Toplamda 4 milyon Euro transfer hakkı olan ve başka transfer yapması için oyuncu satması gereken Siyah Beyazlılar, bu mecburi uygulama ile hiç satılmayacak Demba Ba'yı 13 milyon Euro gibi bir rakamla Çin'e gönderdi. Alt yapıdan yetişen Atınç Nukan'ın da Alman takımı Red Bull Leipzig'e 5 milyon Euro'ya transfer olmasıyla kasasına 18 milyon Euro koyan Beşiktaş, bu rakamı en doğru kullanan isim olan Erdal Torunoğulları'nın transfer başarıları ile kadroya Gomez,Rhodolfo, Beck,Tosic gibi isimleri kattı.

2-Yönetimin uyumlu çalışması

Beşiktaş yönetiminin yaz sezonundan bu yana transferde uyguladığı doğru politikalar ve uyumlu çalışma 8 ayda kulübün kasasına 25.6 milyon Euro girmesini sağladı. Bu rakam 2 sezon önce Mc Gregor'un Hull City'e satılması ile toplamda 28.1 milyon Euro'ya ulaşıyor.

Takım için bir iskelet kurmaya ve değer edecek futbolcuları transfer etmeye özen gösteren Siyah Beyazlı yönetimde dışarda Erdal Torunoğuları içerde de Ahmet Nur Çebi ve Metin Albayrak transferi yöneten isimler oldular.

Erdal Torunoğulları düşük maliyetlerle oyuncu almada uzman olurken yurt dışına satılan 3 oyuncunun transfer pazarlığını yapan Ahmet Nur Çebi ve Metin Albayrak ise kulübün kasasına giren paralarda önemli pay sahibi oldular.

3-Doğru menajer ile çalışmak

Futbol kulüpleri her ne kadar sürekli menajerlerden yana sıkıntılı olduklarını dile getirseler de menajersiz oyuncu olmadığı için bu döngüden kurtulamaları da imkansız.

Ancak doğru menajer ve doğru zamanlama aynı ana denk gelince kulüp için fazlasıyla yararlı da olabiliyor.

Demba Ba'nın Beşiktaş'a kazandırılmasında çok etkin bir rol oynayan menajer Ahmet Bulut Senegalli golcünün Çin takımı Shangai Shenhua'ya transaferinde de çok önemli bir rol oynadı ve Beşiktaş'ın 13 milyon Euro kazanmasında yardımcı oldu.Aynı Ahmet Bulut, hesapta dahi yokken genç futbolcu Atınç Nukan'ı da Alman 2.lig takımı Red Bull Leipzig'a pazarlayarak Beşiktaş'a 5 milyon Euro daha kazandırdı.

Siyah Beyazlılar bu iki oyuncuyu satarak 18 milyon Euro kazanırken aynı dönemlerde Erdal Torunoğulları, Özkan Doğan ve Ahmet Bulut ile birlikte Dünya'nın sayılı golcülerinden Mario Gomez'i hala kimsenin inanmadığı bir rakama Beşiktaş'a kazandırdı.

4- Çin takımlarının transfer pazarına paraşütsüz dalışı

Beşiktaş'ın Demba Ba'dan sonra Çin'e sattığı ikinci oyuncu Ersan Adem Gülüm ile Çin pazarından kasasına giren para miktarı 20 milyon Euro (65 milyon Lira) oldu.

Son bir kaç yıldır Çin'de futbolu geliştirmek ve ülkenin futboldaki pazar payını yukarılara çekmek isteyen Çinli işadamlarının iştahından Siyah Beyazlılar da böylece nasibini aldı.

Daha geçen hafta Trabzonspor'dan MBia'yı 6 milyon Euro'ya alan Hebei China Fortune,Ersan için ödediği 7 milyon Euro ile Türkiye pazarında bir haftada 13 milyon Euro harcayıp gitmiş oldu.

Beşiktaş'ın yurt dışına gönderdiği oyuncular

Beşiktaş'ta Fikret Orman yönetimi bu sezon sattığı 3 yılda yurt dışına sattığı 4 futbolcu ile kulübe 27.5 milyon Euro kazandırmış oldu

2 sezon önce Mc Gregor'u Hull City'e 2.5 milyon Euro'ya satan Siyah Beyazlılar bu sezon Demba'ba'dan 13, Atınç Nukan'dan 5 milyon Euro kazanırken, son olarak Ersan Gülüm'den de 7 milyon Euro kazandı.

3 yılda kazanılan toplam 27.5 milyon Euro Siyah Beyazlıların neredeyse son 20 yolda yurt dışına yaptıkları transfer satışlarının rakamından daha fazla.

Geçmiş yıllarda zaman zaman Avrupa ve Brezilya takımlarına futbolcu satan Beşiktaş yönetimleri hiç bir zaman aynı dönem içinde bu kadar büyük rakamlara futbolcu satamamıştı.

1996 yılında Rony Johnsen ile başlayan futbolcu satışına İlhan Mansız,John Carew gibi isimler de eklendi ancak bu transferlerdeki toplam rakamlar son 3 yılda kazanılan rakamlara yetişemedi.

İşte Beşiktaş'tan yurt dışına transfer olan bazı oyuncular ve transfer bedelleri:

John Carew : 7.6 milyon Euro ( Lyon )

Jose Kleberson : 3.1 milyon Euro ( Flemengo)

İlhan Mansız : 3.7 milyon Euro ( Vissel Kobe )

Nihat Kahveci : 5 milyon Euro ( Real Sociedad )

Fatih Sonkaya : 1.5 milyon Euro ( Porto )

Rony Johnsen : 2.25 milyon Euro (Manchester United )

Toplam : 23.75 milyon Euro

ERSAN GÜLÜM EN PAHALI TÜRK FUTBOLCULAR LİSTESİNDE

7 milyon Euro bonservis bedeli ile Çin takımı Hebei China Fortuna'e transfer olan Ersan Gülüm bu rakam ile en pahalı Türk futbolcuları listesine girdi.

Ersan Gülüm 1.sırada 13 milyon Euro ile Arda Turan'ın yer aldığı liste de 8.7 milyon Euro'ya Trabzonspor'dan Rubin Kazan'a giden Gökdeniz ile 7.5 milyon Euro'ya Zenit'e giden Fatih Tekke'nin ardından geliyor.

BEŞİKTAŞ İÇİN ERTELEME MAÇLARI SORUN OLACAK

Ersan Gülüm'ün Çin'e transfer olması Beşiktaş'ın ertleme maçalarına sıkıntı yaşamasına yol açacak.

Ara transferde stoper olarak Marcelo ve Alexis'i kadrosuna katan Siyah Beyazlılar Miloseviç ev Pedro'nun ardından Ersan'ın da gitmesiyle erteleme maçlarına tek stoper ile çıkmak zorunda kalacak.

Ertelenen Mersin İdman Yurdu ve Trabzonspor maçları öncesinde esame listesinde olmayan Marcelo ve Alexis bu karşılaşmalarda görev yapamayacak.

Mersin İdman Yurdu ve Trabzonspor maçlarına Rhodolfo'nun yanında Tosic veya Necip'in oynamasına şimdiden kesin gözüyle bakılıyor.