Aziz Yıldırım Öyle Sözler Söyledi Ki...
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, F.Bahçe Başkanı için Adalet Bakanlığı’na başvurarak, TCK’nın 301. maddesinden soruşturma izni istediği öğrenildi. Yıldırım’ın, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yı ziyaretinden sonra bakanlık makamından ayrılırken, “a...k... böyle bakanlığın, devletin a...k...” dediği iddia edildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’la ilgili Adalet Bakanlığı’na başvurarak, “Türkiye Cumhuriyeti devletini ve hükümetini alenen aşağılamak” suçunu düzenleyen TCK’nın 301. maddesinden soruşturma izni talep ettiği ortaya çıktı.
Savcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yıldırım, Genel Sekreter Mahmut Uslu, asbaşkanlar Mithat Yenigün, Nihat Özbağı ve Şekip Mosturoğlu, 29 Nisan’da Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yı makamında ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün geçmişte yapılan anlaşma çerçevesinde tüm sorumluluklarını yerine getirmesine rağmen halen kulübe devredilmeyen Şükrü Saracoğlu Stadı’nın hemen yanındaki Kenan Evren Lisesi arazisi konuşuldu. Olumsuz geçen görüşmenin ardından Yıldırım’ın Bakan Avcı’nın makamından ayrılırken, “a.k. böyle bakanlığın”, “devletin a… koydular” şeklinde sözler sarfettiği iddia edildi.
Yıldırım’ın söylediklerini duydukları söylenen bazı bakanlık görevlilerinin bu durumu tutanak altına aldığı öğrenildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da, tutanakla birlikte Yıldırım hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğu anlaşıldı.
İzin bekleniyor
Ankara Basın Savcısı Mehmet Taştan’ın da, Yıldırım hakkında TCK’nın 301. maddesinden soruşturma yürütebilmek için bakanlıktan izin istediği bildirildi. Adalet Bakanı Kenan İpek’in izin verdiği takdirde Yıldırım hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabileceği gibi kovuşturmaya yer olmadığına da karar verilebilecek.
301’e izin neden getirildi?
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği yolunda en önemli engellerden birisi olarak gösterilen TCK’nın 301. maddesi, her türlü düşünce ve ifade özgürlüğünü kullananlar hakkında savcıların sıklıkla soruşturma ve dava açmaları nedeniyle 2008 yılında değiştirildi. Değişiklikle, savcıların TCK’nın 301. maddesinden soruşturma açabilmesi Adalet Bakanı’nın iznine bağlandı. Suçun soruşturulması izne bağlanınca bu maddeden açılan soruşturma ve dava sayısında da büyük oranda azalma sağlandı.
Protokole uyulmadı
Milli Eğitim Bakanlığı, F.Bahçe Kulübü’nün, eski Kenan Evren Anadolu Lisesi arsa ve binalarının kulübe devrine ilişkin protokolde öngörülen eğitim birimlerini süresi içinde ve mevzuata uygun formda inşa edip teslim etmediğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bakanlık ile F.Bahçe arasında Eski Kenan Evren Anadolu Lisesi arsa ve binalarının, yapılacak tesisler karşılığında F.Bahçe Kulübü’ne devrine dair 11 Kasım 2002’de bir protokol düzenlendiği hatırlatıldı.
Söz konusu protokol gereği F.Bahçe Kulübü tarafından taahhüt edilen okul bina ve eklentilerinin taahhüt süresinde ve öngörüldüğü koşullarda yapımı gerçekleştirilmediğinden protokolün 2009 ve 2011 yıllarında ek protokollerle revize edildiği ifade edildi.
Protokoller kapsamında F.Bahçe Kulübü’nce, Sancaktepe’de 24, Üsküdar’da 32 derslikli İlkokul, Ataşehir’de 40 derslikli Anadolu Lisesi, Ataşehir Mevlana Anadolu Lisesi bahçesine spor ve konferans salonu yapılmasının öngörüldüğü bildirildi.
Açıklamada “F.Bahçe Kulübü’nün öngörülen eğitim birimlerini süresi içinde ve mevzuata uygun formda inşa edip teslim etmediği görülmüştür. Eğitim ünitelerinin toplam maliyeti 18 milyon 480 bin 200 liradır. Buna karşılık Bakanlığımıza ait olup edimlerin tamamlanması durumunda F.Bahçe Kulübü’ne tahsis edilmesi talep edilen taşınmazların değerleri ise toplam 345 milyon 726 bin 200 liradır” denildi.