Yıllardır aranıyordu, Erdoğan'ın diploma örneği tartışmalara neden oldu

Yıllardır aranıyordu, Erdoğan'ın diploma örneği tartışmalara neden oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tartışmalı diplomasının noter onaylı örneği paylaşıldı. Ancak İletişim Başkanlığı’nın verdiği bilgilerle Marmara Üniversitesi’nde yapılan açıklama birbirini tutmuyor. Tatışmalar hız kesmezken Marmara Üniversitesi Erdoğan'ın mezuniyetine ilişkin yeni bir açıklama daha yaptı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylık için başvuran Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’dan üniversite diplomasını istemesinin ardından Erdoğan’ın "tartışmalı diploması" tekrar gündeme geldi.

DİPLOMA BELGESİ TARTIŞILDI, TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

Eskİ YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 yıldır aranan diplomasıyla ilgili “Araştırdım ama bulamadım” sözleri sonrası başlayan tartışma sürüyor. Hürriyet gazetesi İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a dayandırarak Erdoğan’ın mezuniyet diplomasının görüntüsünü yayınladı. Ancak bu paylaşım sosyal medyada tartışmalara neden oldu. Sosyal medya kullanıcıları bu belgenin noter onaylı olduğunu, gerçeğini görmek istediklerini belirtti. Ayrıca belgede imzası olanların o dönemde henüz profesörlüğe atanmadığı idda edildi.

231925158-whatsapp-image-2023-03-25-at-23-19-11.jpeg

Erdoğan’ın tartışmalı diplomasına ilişkin Marmara Üniversite'nden açıklama yapıldı. Erdoğan'ın 1974'te Üniversitelerarası Seçme Sınavı'na girdiği, bu sınavın sonucunda verilen resmi sonuç belgesiyle İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı ve 4 yıllık eğitim veren Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksekokuluna öğrencilik hakkı kazandığı, aynı yıl 2443 öğrenci numarası ile bu okula resmen kayıt yaptırdığı aktarıldı.

Açıklamada, 1980-1981 eğitim-öğretim yılı içinde sorumlu olduğu bütün derslerden başarılı olarak 1981 yılının şubat ayında öğrenimini tamamladığı vurgulanan açıklamada, "Talebi üzerine 3 Nisan 1981 tarihinde dönemin dekanının imzasıyla düzenlenen 440-687 numaralı bir 'geçici mezuniyet belgesi' kendisine verilmiştir. Söz konusu tarihte Yüksekokul, Ticari Bilimler Fakültesine dönüştüğünden Cumhurbaşkanımızın mezuniyeti, dönemin diğer mezuniyetleri gibi Ticari Bilimler Fakültesine kayıtlı olarak gerçekleşmiştir" ifadeleri kullanıldı.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI DİPLOMA ÖRNEĞİ PAYLAŞTI AMA...

Üniversitenin açıklamasının ardından İletişim Başkanlığı devreye girerek Erdoğan'ın diplomasına ilişkin belgeleri paylaştı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un açıkladığı belgelerde mezuniyet belgesinin numarası 440-677.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, paylaşılan belgelerde Erdoğan'ın isminin de yer aldığı diploma defteri, mezuniyet belgesinin teslimi için Erdoğan'ın el yazısıyla verdiği dilekçe, üniversite sınav sonuçları ve geçici mezuniyet belgesi de yer aldı.

ÜNİVERSİTEDEN YENİ AÇIKLAMA

Marmara Üniversitesi Erdoğan'ın mezuniyetine ilişkin yeni bir açıklama daha yaptı.

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, üniversitenin önceki paylaşımında sehven 440-687 olarak açıklanan ancak kurum kayıtlarında 440-678 no'lu kaydı taşıyan geçici mezuniyet belgesinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teslim edilen ve bilahare diplomanın tesliminde geri alınan ikinci nüsha olduğunu bildirdi.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın paylaştığı 440-677 no'lu belgenin, Erdoğan'a geçici mezuniyet belgesinin teslim edildiğine dair şahsi imzasını havi geçici mezuniyet belgesinin birinci nüshası olduğu belirtildi.

İYİ PARTİLİ ÇIRAY SORDU: "GERÇEĞİ NEREDE?"

Duruma tepki gösteren İYİ Partili Aytun Çıray, söz konusu belgelerin görüntüsünü paylaşarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “YÖK’ü sıkıştırmam üzerine bir takım belgeler açıklandı ama diploma hâlâ yok. Neden mi? Anayasa madde 101 ve 130’u okuyun lütfen. Bir de... Anayasa ihlâli mağduriyet yaratmaz!” ifadelerini kullandı.

101. MADDE ÖNEMLİ

Çıray’ın dikkat çektiği anasayasanın 101. maddesinde, “Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir” ifadesi yer alıyor. 130’uncu madde ise anayasanın yükseköğretimle ilgili hükümlerini düzenliyor.

KALIN CANLI YAYINDA KONUŞTU

Son olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV canlı yayınında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalın, "Bu tür hamleler siyasetin seviyesini düşürüyor" dedi.