Yardımcısı Türk bayrağı tekmelemişti! AKP'li başkan: Çanakkale'de ailemden 4 kişi şehit oldu

İşten çıkarttığı emekçilerin çadırını basıp olay çıkartan AKP'li Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Belediye Başkan Yardımcısı Muhittin Güney'in Türk bayrağı tekmelemesinden sonra konuştu. Tiryaki, "Bayrakla uzaktan ilgisi yok olanın....Çanakkale'de kendi ailemden dört kişi şehit olmuş" dedi.

AKP’li Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, belediyede çalışan işçilerle yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varamadı. Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası üyesi işçileri sendikadan istifaya zorladığı iddia edilen Tiryaki, Ramazan ayında istifa etmeyen 46 işçiyi işten çıkardı. Bazı işçilere eksik maaş ödendiği de öne sürüldü.

Gelişmeler üzerine sendikalı işçiler grev kararı aldı ve belediye binası önüne direniş çadırı kurdu. Ramazan ayında 28 işçinin, toplamda ise 46 çalışanın görevine son verildi.

Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Başkan Yardımcısı Muhittin Güney ile birlikte işçilerin kurduğu çadıra geldi. Olay anı her şeyi ile kaydedildi.

Tiryaki işçilerin üzerine yürüyerek çadırı yıkmaya çalıştı. Yanındakiler de çadıra müdahale etti.

Olay sırasında Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Muhittin Güney’in Türk bayrağına tekme attığı ve yerden aldığı plastik sandalyeyi işçilerin üzerine fırlattığı görüldü.

Tiryaki olayın ardından Haber Ankara'ya konuştu. Tiryaki, yardımcısı Güney'in hareketi hakkında bir açıklama yapmadı veya bir özür dilemedi. Olayın çarpıtıldığını ima eden Tiryaki, eylem yapanların da işçi olmadığını iddia etti. AKP'ye yakınlığı ile bilinen Hak-İş de Tiryaki'yi yalanladı.

Tiryaki'nin Haber Ankara'daki açıklaması şöyle:

"TÜRK BAYRAĞIMA KARŞI ARKADAŞLARIMIN HASSASİYETİNİ HERKES BİLİR"

  • Bütün Altındağlılara, bu konuda hassasiyeti olan herkeslere duyuruyorum. Benim Türk bayrağına karşı, benim ve çalışma arkadaşlarımın hassasiyetini herkes bilir.
  • Benim yıllardır gerek belediyeciliğim, gerekse belediye öncesi mülki idare amiri olarak yaptığım görev yerlerindeki bu konudaki hassasiyetimi herkes bilir. Bu ülkeye karşı olan sevdam da. Ancak ben insanların vatanı, milleti, memleketi, bayrağa karşı sevgilerini yarıştıramam.
  • Bayrakla uzaktan ilgisi yok olanın... Tekrar ediyorum. Sendikaya üye değiller. Üye değil değil. Belediye yönetimini destekliyorlar. Destekliyorlar. Sendikayı desteklemiyorlar, belediyeyi destekliyorlar.
  • Yüzde 99,9'u demiyorum, Yüzde 100'ü, Yüzde 100'ü. On gündür, on beş gündür belediyenin önüne bir çadır kuran insanların hiçbir tanesi belediye işçisi değil. Belediye işçisi değil bunlar. Bunlar, niye on beş gündür çadır kurdular bunlar? Çünkü sendika üyeliği, bir sendika için en önemli şey üye kaybetmek, en zor iş.
  • Ve Altındağ Belediyesi Hizmet-İş Sendikası'nın bir tane üyesi kalmadı. Burası demokratik bir ülke, insanları zorla sendika üyesi yapacak halimiz de yok.
  • Şu anda, dün de bir misafirim geldi, Tunus Büyükelçisi ve Tunus'tan bir heyet, onları yolcu ederken, on gündür orada on beş kişi duruyor bunlar. Buradan sesleniyorum onlara, bir daha gelmeleri mümkün değil artık.

"BENİ YUHALADILAR"

  • Çünkü bizim işçiler hepsi bunlara karşı tedirgin. İşçiler bu fırsatı vermeyecek, yani belediye işçileri bunlara. Oradaki çalışanların bir kısmının parayla tutulduğunu tespit ettik.
  • Ve bunlar o kargaşadan sonra yeleklerini oraya atıp kaçtılar bunlar. Ve parayla, günlük 2500 lira para vererek getirdikleri on kişi bunlar. Tamamı on kişi ve hiçbirisi belediye işçisi, Altındağ Belediyesi'yle bugün işçilik ilişkisi olmayan insanlar bunlar. Ve ben misafirimi yolcu ettim, belediye... Bunu bütün hemşehrilerim duysun istiyorum. Misafirlerimi, Tunus Büyükelçisi ve Tunus'tan bir heyeti yolcu eder iken, bunlar, bu on kişi, hiçbirisi belediye işçisi olmayan on kişi beni yuhaladılar.
  • Ben de bunların yanına gittim, misafir yolcu ettikten sonra. "Kimdir?" dedim "Beni yuhalayan? Niye yuhalıyorsunuz? Siz kimsiniz? Hanginiz Altındağ Belediye işçisi?". O arada da benim oraya yürüdüğümü gören insanlar... Biz bayrağa doğru yürüme değil... Ya bayrakla ilgili bu konu tamamen, yani çok basit insanların, ifadeleridir, bilmiyorum kim bunları söylüyor. Ben yani burada bunu da söylemek durumundayım, ben sosyal medyada, benim telefonumda sosyal medya mecraları yok. Yani yıllardır yok. Yani on yıldır, yirmi yıldır yok. Ben vaktimi daha,, bu tür işlerle, sokak dedikodusuyla vakit geçirecek insan da değiliz.

"PROBLEM ÇIKARTAN 3-5 TANE ŞARLATAN"

  • Bayrak konusundaki inandırıcılığı olan da bir iş değil ya, bizim ne bayrakla ilgili? Burada Altındağ Belediyesi'nde sendika üyesi olmayan işçilerin tamamı Altındağ Belediyesi'nde, Altındağ Belediyesi'nin işçileri eylem yapsın, başımın üstünde, gelsinler yapsınlar, eylem yapacak yer varsa. Benim geldiğimde asgari ücretin 2000 lira üzerinde maaş alan işçiler bugün asgari ücretin iki katından fazla maaş alan, şu anda 42.000, en düşük maaş 31.000 lira ile 42.000 lira arasında maaş alıyorlar.

"AİLEMDE ŞEHİTLER VAR"

  • Benim geldiğimde bunların aldığı para 23.000 liraydı. İnsanların duasına talibim, probleme değil. Problem çıkaranlar üç beş tane şarlatan, buradan ifade ediyorum. Sonuna kadar mücadele edeceğim Altındağ'ın hakkını korumak için. Bayrak, tekmelemişler. İnsanlar utanır ya. İnsanlar bu kadar aşağılık olamaz. Türk bayrağının... Türk bayrağı için bizim ecdadımız, benim Çanakkale'de kendi ailemden dört kişi şehit olmuş. Çanakkale'de, Birinci Cihan Harbi'nde. Ya sadece benim, bu metin, bu topraklarda, bu coğrafyada, Anadolu coğrafyasında sadece bu bayrak için, Galiç, Birinci Cihan Harbi'nde, Galiçya'da, Filistin Cephesi'nde, ıı, Doğu Cephesi'nde, Sarıkamış'ta, Çanakkale'de biz bütün gençlerimizi, 300-350 bin gencimizi sadece Çanakkale'de şehit verdik bu toplum.

"BİZ ALLAH' KARŞI SORUMLUYUZ"

  • Kırk yıldır yine bölücü bir terör örgütüne kadar insanlar canlarını veriyorlar. Bugün de bölgemizde, bir şehidimiz var. Onun için böyle "Bayrak tekmeledi." böyle adi birtakım şeylerle benzetmelerle insan karalamaya yönelik, insanlık, insan özelliğini, vasfını yitirmiş insanların yapacağı şeyler. Adam gibi söyleyin, deyin ki: "Bu sendikayla mücadele ediyor." Bunlar deyin ki sendikanın üyeleri kaydı. Ya bana gerçek gibi gelsinler. Sahte internet hesapları açarak, abuk subuk birtakım insanlar, sahte hesaplarla, karakteri bozulmuş bir yığın insan sosyal medya adı altında kahramanlık yapıyor. Benim bunlara ne baktığım var ne benim bunlarla da şeyim yok. Biz Allah'a karşı sorumluyuz, burada da Altındağlı'nın vergilerini harcıyoruz biz.

HAK İŞ, ORADAKİLER BELEDİYE İŞÇİSİ DEĞİL İDDİASINA YANIT VERDİ

HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası, Altındağ Belediyesi’nde işten çıkarılan 46 işçi için “işe iade, af ve kamuoyundan özür” çağrısında bulundu. Sendika, Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin işçilere yönelik hakaret ve saldırısını kınayarak, tüm yasal yollara başvurduklarını duyurdu.

Sendikaya göre, işçiler geçmiş dönem toplu sözleşmeden doğan haklarını alamadı, yeni sözleşme sürecinde ise belediye sıfır zam önerdi. Teklifi kabul etmeyen 46 işçi, ramazan ayında işten çıkarıldı.

Açıklamada, Başkan Tiryaki’nin “çadırda bulunanlar belediye işçisi değil” iddiasının doğru olmadığı belirtildi. Kimlik kartlarını basına gösteren işçilerin yıllardır Altındağ Belediyesi'nde çalıştığı vurgulandı. Belediye yönetiminin, sendika üyelerine baskı ve tehdit uyguladığı, işçilerin zorla sendikadan istifa ettirildiği öne sürüldü. Bu durumun anayasal suç olduğu belirtilerek, savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi.

Sendika ayrıca, belediye amirlerinin işçileri tehdit ettiği ses kayıtlarının kamuoyuna yansıdığını ve yasal süreç başlatıldığını açıkladı. Başkan Tiryaki’nin SGK primleriyle ilgili suçlamaları da mesnetsiz olarak değerlendirildi.

Hizmet-İş, işçilerin haklarını alana kadar eylemlerini sürdüreceğini duyurarak, “Baskılara son verin, işçileri geri alın, kamuoyundan özür dileyin” çağrısını yineledi.

Kaynak:Haber Ankara, Anka