Ortakları Erdoğan'ı Sıkıştırıyor... Erdoğan İle Ortaklarının Arasına 'Zam' Girdi
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin genel merkez binasında düzenlediği Aylık Olağan İl Başkanları Toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu.
14 Mayıs seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın ortağı olarak kendi listesi ile seçimlere giren Yeniden Refah Partisi’nin lideri, 2024 yerel seçimlerinde de kendi adaylarını çıkaracaklarının mesajını verdi.
Fatih Erbakan konuşmasında, “Yeniden Refah Partisi olarak hedefimiz, önümüzdeki aylarda kısa bir süre sonra gerçekleştirilecek olan Yerel Yönetimler Seçimine de Yeniden Refah Partisi olarak damgamızı vurmamız ve inşallah aziz milletimizin yıllardan beri özlemini duyduğu Millî Görüş belediyeciliği ile yeniden buluşturmak ve kavuşturmaktır. Milletimizin beklentisine karşılık vermek üzere Yeniden Refah Partisi olarak önümüzdeki yerel seçimlerde yerel yönetimlerde inşallah zafer kazanma hedefini ortaya koyuyoruz. Siyaseti ticaret olarak değil ibadet olarak yapan dava erleri olarak üzerimize düşen görevi yapacağız. İnşallah 14 Mayıs’taki başarımızı yerel seçimlerde daha da ileri taşıyacağız. Arkasından hedefimiz de 2028 seçimlerinde Türkiye’yi Millî Görüş iktidarına kavuşturmak olacak” dedi.
“Hiç kimseden hiçbir şeyden çekinmeyeceğiz”
Cumhur İttifakı’na desteklerinin pazarlıklar zemininde yürümediğini söyleyen Erbakan, “Biz Yeniden Refah Partisi olarak kimseyle makam, mevki pazarlığı yapmadık. Biz Yeniden Refah Partisi olarak maddi ve manevi anlamda milletimizin sıkıntıları ortadan kaldırılsın diye bir mutabakat metnini ortaya koyduk. Bu mutabakat metninin uygulanması halinde biz ‘desteğimizi esirgemeyiz’ şeklinde ifade ettik. Bugün de bu noktada hiçbir pazarlık yapmadan girdiğimiz Cumhur İttifakı’nın içerisinde olsak da olmasak da biz doğruya doğru yanlışa yanlış demekten asla imtina etmeyiz. Bu maddelere uyulmaz, milletimizin hayrına olan bu adımlar atılmazsa da gerekli uyarı ve eleştirilerimizi milletimiz adına yerine getireceğiz. Bu noktada hiç kimseden hiçbir şeyden çekinmeyeceğiz” dedi.
Emeklilere seyyanen zam talebi
Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın emekli maaşlarıyla ilgili gerekenlerin yılbaşında yapılacağını ifade ettiğini hatırlatan Erbakan, “Ancak bu enflasyon ortamında, bu hayat pahalılığında yılbaşına kadar emeklilerimizin bekleyecek durumu kalmamıştır. Hükümetimize bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; emeklilerimize de tıpkı memurlarımıza yapıldığı gibi seyyanen maaş zammının mutlaka yapılması lazım” diye konuştu.
İttifakta zam çatlağı
Fatih Erbakan, KDV, ÖTV’ye yapılan zamlar ile ilgili de şunları söyledi:
“Maaş zamları maalesef daha vatandaşın eline geçmeden her türlü vergi ve harçlara getirilen yüksek artışlar ve akaryakıtta ÖTV oranına getirilen fahiş artış ile erimesine vesile olmuştur. Biz bu zamlara defalarca tepki gösterdik. Dolaylı vergilere yani dar gelirliden halkın büyük kesiminden alının vergilere yapılan artışlarla bütçe açığını kapatmak doğru değildir, dedik. Bütçe açığının KDV, ÖTV gibi çeşitli harçlar gibi dolaylı vergilere yapılan artışlarla karşılanması yüksek enflasyonu da tetiklemektedir. Bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini ifade ettik. Bütçe açığının faturasını vatandaşa kesen, millete ilave yük yükleyen bu uygulamalardan mutlaka vazgeçilmesi gerektiğini ifade ediyoruz.”
Fatih Erbakan ayrıca, İsveç’in NATO üyeliği konusunda yetkilileri uyardığını ifade ederek, hükümetimizden beklentilerinin batı ile ilişkilerde yeni hüsran sayfalarına yol açmamak bakımından İsveç’in NATO’ya girişine asla ve asla onay verilmemesi gerektiğini kaydetti.
Destici: Acilen Çözüm Bulunmalı
14 ve 28 Mayıs'taki seçimlerde "Ben ekonomistim" diyen Erdoğan'ı destekleyen BBP lideri Mustafa Destici, vergi zamlarına bir kez daha tepki gösterdi. Yurttaşın sırtındaki yükün azaltılması yönünde çağrıda bulunan Destici, "Üretmeden vergi alırsak üretimden istediğimiz gerçekleşmez" dedi.
Genel seçimlerde milletvekili seçilemeyen ancak Cumhur İttifakı’na destek veren Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Bursa'da gazetecilerle kahvaltıda buluştu. Burada yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinde yeni bir dönemin başladığını belirten Destici, vergi yükünün azaltılması yönünde çağrıda bulundu. Yatırım-istihdam-üretim-ihracata dayalı ekonomik model olduğuna değinen Destici, "Ama şu anda bize gelen şikayet niteliğindeki serzenişler özellikle üreticilerimizin, sanayicilerimizin, iş kurmak isteyen kesimlerimizin finansa erişmekte büyük bir zorluk yaşadıkları yönünde" diye konuştu.
Destici şöyle konuştu:
"Seçimlerden önce yatırım, istihdam, üretim ve ihracata dayalı bir ekonomik model vardı. Bu yatırım, istihdam, üretim ve ihracattan vazgeçildiğini düşünmüyoruz. Ama şu anda bize gelen şikayet niteliğindeki serzenişler özellikle üreticilerimizin, sanayicilerimizin, iş kurmak isteyen kesimlerimizin finansa erişmekte büyük bir zorluk yaşadıkları yönünde. Devlet bankalarından bunu bir nebze de olsa çözebildiklerini, ama özel bankalarda bugünlerde finansa ulaşmalarının kendileri açısından adeta imkansız bir hale geldiğini söylüyorlar. Buna acilen çözüm bulunması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bursa'da bir sanayi şehrimiz, bir üretim merkezimiz.
'Tüm üreticilerin muaf tutulmasını istiyoruz'
Biz ekonomindeki problemlerimizi, üreticilerimizi, sanayicilerimizi, destekleyerek ve üretimi, istihdamı, ihracatı artırarak çözebiliriz. Üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Eğer fabrika için yer lazımsa yer tahsis edilmeli, eleman ihtiyacı varsa bunları temin etmeli ya da mali olarak desteklenmeli. Bunun için biz özellikle Özel Tüketim Vergilerinden (ÖTV) tüm üreticilerimizin muaf tutulmasını istiyoruz. Başta çiftçilerimiz olmak üzere sanayicilerimizin ve diğer üreticilerimizin kim ne üretiyorsa ÖTV'den muaf tutulması gerekiyor."
'Ekonominin iki problemi var: cari ve bütçe açığı'
Benzer uygulamaların geçmişte de yapıldığına dikkat çeken Destici, "Birtakım sektörlerde KDV indirimi yapılması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Üreticilerimizin, sanayicilerimizin sırtından vergi yükünün üretim boyutunda hafiflemesi lazım. Üretir, satar, kazanır ondan sonra kazancından vergisini alırsın. Ama üretmeden, üretime başlamadan önce bir vergi yüküyle karşı karşıya bırakırsak o zaman üretim istediğimiz şekilde gerçekleştirilmez. Bizim ekonomimizin 2 temel problemi var. Bunlar, cari açık ve bütçe açığı. Cari açık dış ticaretten dolayı kaynaklanıyor, dış ticaretteki ihracat ve ithalat oranımızdan kaynaklanıyor. Şu anda da dünyada özellikle pandemi ve Rusya- Ukrayna savaşından sonra enerji fiyatlarının çok yükselmesi sebebiyle cari açığımız dengesizleşti. Daha önce enerji almak için 40-50 milyar dolar öderken, şu anda 100 milyar doların üzerinde bir parayı sırf enerji almak için ödüyoruz. Bu da ihracat ve ithalat arasındaki dengeyi aştı" ifadelerini kullandı.
Ekonomide, farklı gelirler kazanarak başka enerji alanlarına yönelmek gerektiğini vurgulayan Destici, Karadeniz gazı, Gabar'daki petrol, nükleer santraldan elde edilecek enerjinin devreye girmesiyle, Türkiye’nin bu konuda rahatlayacağını söyledi.
Seçimlerde Erdoğan'ı destekleyen Yeniden Refah lideri Fatih Erbakan da zamları eleştirmişti.