Meclis'te Kürtçe-Arapça 'selam' tartışması

Yeşil Sol Parti Kocaeli milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ile yeni meclis döneminde Meclis Başkanlığı görevini yerine getiren Sırrı Süreyya Önder arasında geçen diyalog sosyal medyada gündem oldu.

Yeşil Sol Parti Kocaeli milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ile yeni meclis döneminde Meclis Başkanlığı görevini yerine getiren Sırrı Süreyya Önder arasında geçen diyalog sosyal medyada gündem oldu.

Deprem adı altında vergi artırımlarını eleştiren Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Sen kalk çürük binalar oluşmasına izin ver, denetleme, bir depremde kolayca yıkılsın, on binlerce insan ölsün, büyük bir zarar oluşsun, ondan sonra kalk ‘Efendim, millî dayanışma yasası çıkarıyoruz. diyerek bir millî talan yasası çıkar; KDV'yi, ÖTV'yi yüzde 20'ye çıkar; MTV'ye yüzde 100 zam yap; gariban halkın canına oku; ondan sonra da 2Adalet sağlıyorum.” dedi.

Bu bakış açısı değişmezse Meclis Başkan Yardımcısı Önder’inde cezaevine girebileceğini söyleyen Gergerlioğlu’na Önder’den espirili cevap geldi, ‘Ağzını hayra aç’ cevabı geldi.

Kürtçe ve Arapça selam Meclis’i karıştırdı! Sırrı Süreyya Önder araya girdi birleşim kapandı

TBMM Genel Kurulu’nda Yeşil Sol Partili Beritan Güneş Altın ile İYİ Partili vekiller arasında ‘Kürtçe-Arapça selam’ polemiği yaşandı. TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, tartışmanın üzerine birleşime ara verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 15’inci Birleşim 1’inci Oturumu gergin başladı. Oturumda Yeşil Sol Parti (YSP) Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, ilk kürsü konuşmasını yaptı. “Mardin’in çok dilli, çok kültürlü olduğunu” vurgulayan Altın, konuşmasına Kürtçe ve Arapça selam vererek başladı. Meclis sıralarında bazı milletvekilleri, “Türkçe konuşması gerektiğini” söyleyerek Altın’a tepki gösterdi.

“MÜDAHALE ETMEYİ AYIP OLARAK GÖRÜYORUM”

Tepki seslerinin yükselmesi üzerine TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder araya girdi.

Önder şunları söyledi:

“Anlamayacak bir şey yok. Kürtçe, Arapça Mardin halklarının çeşitliliğine, çokluğuna izafede bulunarak dinleseydiniz, onların diliyle selamlak istiyorum dedi. Bana müdahale edin dediniz. İç tüzüğü en az sizin kadar biliyorum. Çanakkale’de yan yana hayatını veren insanlar bunlar. O gün işgal eden İngiliz’e, Fransız’a karşı… Bu ülkede İngilizce, Fransızca resmi eğitim dili oluyor. Burada benim selamlamaya müdahale etmemi istiyorsunuz. Ben buna müdahale etmeyi başta ayıp olarak görüyorum. Size de ‘diliniz sizin, ayetiniz Allah’ın ayetidir’i hatırlamaya gerek bile görmüyorum.

DERVİŞOĞLU: TBMM’NİN DİLİ MECLİS-İ MEBUSAN’DAN BU YANA TÜRKÇE OLARAK ŞERH EDİLMİŞTİR

Altın’ın ardından İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu söz aldı. Dervişoğlu, Altın’ın Arapça selamına tepki göstererek şunları söyledi:

“Bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek istiyorum. Bazı şeylere tepki gösterdiğimizde, tepkinin kaynağının dilden kaynaklandığını düşünenler olabilir. Hayır. Tepki, kuralların çiğnenmesinden kaynaklanıyor. Nerede ortaklaştığımızı bilirim. İstilacı milletlerin dilinin eğitim dili olarak kullanılmasını ben de yadırgıyorum. Ama TBMM’nin dili bellidir. Kimsenin ana diliyle problemimiz yoktur. Meclis-i Mebusan’dan bu yana bu Türkçe olarak şerh edilmiştir. Aksi durumda ne oluyor? Ben Arapça’yı, Kürtçe’yi, Çerkezçe’yi, Gürcü’ceyi bilmediğim için ne konuşulduğunu anlamıyorum. Ben o zenginliği biliyorum ama içinden gelmiyorum. Ne zaman istiyorsanız uygun zeminde tartışırız. Ama tartışmaya sebep olacak bir aykırılığa da rıza gösterilmeyeceğinin bilinmesini istiyorum.

ÖNDER: ŞERH VE MÜDAHALE KELİMESİ ARAPÇA

Önder, Dervişoğlu’nun ifadelerine yanıt verdikten sonra birleşime ara verdi.

Önder, şöyle konuştu: “Dervişoğlu, dedi ki ‘şerh ediliyor’. Şerh etmek Arapça, Türkçe’yle alakası yok. ‘Müdahale’ dedi, o da Arapça. Vekil de Arapça selam vermiş. Buraya girersek çıkamayız.”