Erdoğan Tarih Verdi... Ek Zam İçin Yeşil Işık!
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Ekonomi, iç ve dış politikaya ilişkin önemli başlıkların masaya yatırıldığı toplantı 3 saat 20 dakika sürdü.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan, yerel seçim, İsveç'in NATO üyeliği ve Türkiye'nin AB üyelik süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, ocak ayına işaret ederek ek zam yapılabileceğinin sinyalini verdi. Erdoğan ayrıca, “Kısa çalışma ödeneğini 3 ay süreyle uzatıyoruz" dedi.
İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin konuşan Erdoğan, "Meclis'in açılmasıyla birlikte üzerimize düşeni yapacağız. Nihai kararı verecek merci TBMM'dir. Bizim hiçbir ülke ile çözülemeyecek sorunumuz yoktur" dedi.
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
"14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde elde ettiğimiz başarıyı 31 Mart 2024 seçimleriyle tahkim etmek istiyoruz. Hükümet ile yerel yönetimler arasındaki uyumun kıymetini her geçen gün daha net bir şekilde görebiliyoruz. Milletimizin de desteğiyle inşallah bu tarihi fırsatın heba olmasına izin vermeyeceğiz.
Seçim başarısını yerel seçimle tahkim etmek istiyoruz. Anlayış ve vizyon birliğinin kıymetini her geçen gün daha net bir şekilde görebiliyoruz. Önümüzdeki seçimler bir fırsattır. Bu tarihi fırsatın heba olmasına izin vermeyeceğiz.
İsveç'in NATO'ya üyelik süreci: TBMM karar verecek
Meclis'in açılmasıyla birlikte üzerimize düşeni yapacağız. Nihai kararı verecek merci TBMM'dir. Bizim hiçbir ülke ile çözülemeyecek sorunumuz yoktur. Diyalog ve diplomasiye alan açıldığı taktirde yanlış anlaşılmaların giderileceğine inanıyoruz. Son 21 yılda bunu pek çok kez başardık. Nice engeli aştık. Aynı başarıyı bugünde yakalamamızın önünde hiçbir mani bulunmuyor. Hem ülkemizin hem de AB'nin çıkarına olacak bu hamlelerin müspet neticelerini inşallah yakında göreceğiz.
AB üyeliği: vize serbestisinde ilerleme istiyoruz
Diyalogla yanlış anlaşmaların giderileceğine inanıyoruz. Son 21 yılda bunu pek çok kez başardık. Komşularımızda ve diğer ülkelerde aşılmaz denilen pek çok engeli aştık. Özellikle Avrupalı dostlarımızla yaptığımız görüşmelerden ümitvariyiz. Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinin tamamlanması ve Gümrük Birliği ile vatandaşlarımıza vize serbestisi gibi temel başlıklarda ilerleme sağlamak istiyoruz. Hem ülkemizin hem de Avrupa'nın çıkarına olacak bu hamlenin meyvelerini inşallah yakında göreceğiz.
Üç günlük körfez turu
Toplam değeri 50,7 milyar dolara ulaşan anlaşma imzalandı. Körfez turumuzda çok önemli bir adım oldu. Suudi Arabistan, Katar ve BAE'ye gerçekleştirdiğimiz ziyaretler son derece verimli geçti. Suudi Arabistan'la imzaladığımız 5 anlaşmayla iş birliğimizi ileriye taşıdık. Katar'la mükemmel seviyede ilerleyen süreçlerimizi daha da iyileştirme kararı aldık. BAE ülkemizin ekonomik ortaklarındandır. Ziyaretimiz esnasında farklı alanlarda toplam değeri 50,7 milyar dolara ulaşan 13 anlaşma imzalanmıştır. Yine ziyaretimiz vesilesiyle ülkemizin gurur kaynağı olan Türkiye'nin otomobili TOGG'u muhataplarımıza hediye ettik. Tüm liderler memnuniyetlerini dile getirdiler. TOGG'u yakın zamanda diğer ülkelerin yollarında da görmeye başlayacağız.
Kıbrıs Adası meselesi
Kıbrıs Adası'nın kalıcı ve adil bir barışa kavuşması için elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyiz. Karşımızdakilerin dayatmalarına ısrar etmeleri yerine sahadaki durumu kabullenmesi gerektiği açıktır. KKTC'ye yönelik desteğimizin baki olduğunu, katkılarımızın artarak devam edeceğini vurgulamak istiyorum.
İklim değişikliğinin olumsuz yansımalarını ülkemiz de tecrübe etmektedir. Sel ve taşkınların ardından, orman yangınları bunun son örnekleridir. Büyük bir yangınla boğuşan Yunanistan'a iki amfibi uçak ve bir yangın söndürme helikopteri gönderdik. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Hasat mevsiminde bugün itibarıyla hububatın yüzde 65'i hasat edildi. TMO, 580 noktada alım faaliyetini sürdürüyor. Alımlar devam edecek.
6 Şubat depremleri
Türkiye'nin son 10 yıldır maruz kaldığı siyasi, sosyal, ekonomik sıkıntılarının neredeyse hiçbiri tabii süreçlerin ürünü değildir. Sosyal fay hatlarımızda kırılmalara yol açmak için girişilen sayısız denemeleri milli birliğimize sıkı sıkıya sarılarak hep akamete uğrattık. Nice meselenin üstesinden milletimizin irfanı ve insanımızın sağduyusu sayesinde geldik.
Yangınlar, seller, heyelanlar, kuraklık ve en önemlisi deprem afetleri. Ülkemizin dört bir yanında ciddi hasarlara yol açıyor. Gerçekleştiği alan ve etkilediği nüfus bakımından tarihimizin en büyük afeti olan 6 Şubat depremlerinin üzerinden henüz 5.5 ay geçti. Afetin etkilediği şehirlerimizde acil yıkılması gereken ve ağır hasarlı binaların enkazlarını tamamen kaldırdık. Orta hasarlı binalarla ilgili çalışmalar sürüyor. 180 bin civarında konut ve köy evinin inşa süreci başlamıştır. Yeni belirlenen ve zemin etütleri yapılan alanlarda hızla inşa çalışmalarına geçilmektedir. Şu an itibarıyla inşaatı tamamlanan köy evlerinden hak sahiplerine teslim edilenler var. Vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda Yerinde Dönüşüm'ü başlattık. 93 binden fazla depremzedemiz Yerinde Dönüşüm için başvurdu. Mücbir sebep düzenlemesini Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya illerimiz ile İslahiye ve Nurdağı ilçelerimizde devam etmeye kararlaştırdık.
Kısa çalışma ödeneği 3 ay uzatıldı
Afetin etkilediği şehirlerde enkazları tamamen kaldırdık. Orta hasarlı binalarla ilgili çalışmalar sürüyor. Bölgede 507 bini konut olmak üzere 650 bin yapıyı devlet eliyle yaparak teslim etmeyi planlıyoruz. Mücbir sebep düzenlemesini depremde en çok yıkıma uğrayan illerimizde devam ettirmeyi kararlaştırdık. Konuyla ilgili detayları Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklayacak. Depremin istihdama etkisini en aza indirmek amacıyla başlatılan kısa çalışma ödeneğini 3 ay süreyle uzatıyoruz. 115 bin insanımızın istifade etmesini sağlayacağız. Depremlerin maliyeti 104 milyar doların üzerinde. Deprem kaynaklı harcamlaarın 762 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz.
Enflasyon 'tedbir'leri
Türkiye’yi istihdamı ve üretimiyle büyütme hedefimizden en küçük bir geriye gidiş söz konusu değildir. Kullanılan araçlar farklılaşsa da varmak istediğimiz menzil değişmemiştir. Ülkemizin her meselesini nasıl çözmüşsek, bugünkü sıkıntıların üstesinden de geleceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Biz ülke ekonomisini sonuçlarla uğraşarak değil sebepleri ortadan kaldırarak büyüttük. İstihdamı artıracak, enflasyonu düşürecek, finansal düzelmeyi sağlayacak her tedbiri alacak, uygulayacak ve ortaya çıkan zenginliği her bir ferde yayacak bir politika izliyoruz. Bu dönemde de politikamızı hayata geçirirken önümüze çıkan zorluklar var. Sadece arz-talep ilişkisine kurulu teorilerin ülkemizde karşılık bulamadığı bir gerçektir.
Siyasi, ekonomik ve askeri olarak güçlenen bir Türkiye fotoğrafı kimsenin işine gelmiyor. Bu yüzden sürekli gizli açık engellemelere maruz kalıyoruz. İnsanımızın tasarruf alışkanlığında döviz ve altın ağırlıklı yer tutuyor. Bu varlıkların istihdama ve üretime katkısı olmuyor. Gelin, verim ekonomisinden yana olalım. Tasarruf ekonomisinden yana olalım, israf ekonomisini bir kenara koyalım. Türkiye gibi rezerv paraya sahip olmayan ülkelerin çözüm yollarına ihtiyacı bulunuyor. Ülkemizin önünde istihdam ve üretim dışında çözüm olmadığı için kendi politikamızda ısrar ediyoruz. Ülkemize 10 mliyarlarca dolarlık yatırım sözü alıyoruz. Bunların büyük bölümünü varlık satışı değil istihdama yönelik projeler oluşturuyor. Yatırım kararlarının lokomotifi olan öngöülebilirliği artırmak önceliklerimiz arasında yer alıyor.
Ek zam için yeşil ışık
Asgari ücretten, memur ve emekli maaşlarına kadar bütçe imkanlarını zorlayan tasarruflarda bulunduk. Kamu işçilerinin yapılan toplu sözleşmelerinde ortaya çıkan tablo memur maaşlarında ilave bir düzeltmeyi zorunlu kıldı. Asgari ücret ve emekli maaşlarıyla ilgili huzursuzluk ortaya çıktı. Kimsenin mağduriyetinin kalıcı olmasına rıza göstermeyiz. Vergi artışlarından elde edeceğimiz geliri başka yerlere aktarmayı kabul edemeyiz. Bütçeyle ilgili çalışmaların semeresini gördükçe, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacağız, bunu yılbaşı civarı neticelendirmeyi planlıyoruz.
Barınma krizi
Konut fiyatları, kiralarla ilgili ilave adımlara dair değerlendirmelerimiz sürüyor. Haksız kazanç peşinde koşan fırsatçıların üzerine kararlılıkla gideceğiz. Ticaret Bakanlığımız otomobil piyasasında görülen stokçuluğun önüne geçmek için denetimleri artırdı. Kiralarla ilgili ilave ne tür adımlar atabileceğimize dair değerlendirmeler sürüyor."