Yumurta satın alırken nelere dikkat edilmelidir?

Mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan yumurtayı alırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte yumurta alırken dikkat etmemiz gereken temel unsurlar...

Yumurta, günlük beslenmemizin önemli bir parça olan, kolay ulaşılabilen, protein kalitesi ve çeşidi açısından zengin, kullanımı ve hazırlanması kolay bir gıda maddesidir. Aynı zamanda eklendiği ürünün fonksiyonel değerini arttıran bir gıdadır.

Yumurta; kahvaltıların vazgeçilmez besini, birçok tarifin en önemli, en lezzetli malzemesidir. Her mutfakta bulunan bir besin olduğundan herkesin yumurta alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmesi gerekir.
Yazımızın içeriğinde yumurta seçerken dikkat etmeniz gereken önemli noktaların neler olduğunu öğrenebilir, bundan sonra daha taze yumurtalar satın alabilirsiniz.

İşte, yumurta seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar

1. Tazeliğine dikkat edilmeli

Yumurta alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, elbette yumurtanın taze olup olmadığıdır. Bunun için yumurtayı sallayıp dinlemeyi tercih edebilirsiniz. Yumurtayı alıp salladığınızda içinden sıvı sesi duyuyorsanız bu durum, yumurtanın taze olmadığını gösterir ve yumurtayı almaktan vazgeçmeniz gerekir. Yumurtanın tazeliğini anlamak için bir diğer yöntem de yumurtayı su dolu bir kabın içerisine bırakmaktır. Eğer ki yumurta dibe çökmüyor ise yumurta taze demektir.


2. Kabuğunun sağlamlığına dikkat edilmeli

Yumurta alırken kabuklarını incelemeyi unutmayın. Yumurta kabuğunda görüp önemsemediğiniz en ufak bir çatlak, yumurtanın bayatlamasına neden olmuş olabilir. Dolayısıyla kabuğu tamamıyla sağlam bir yumurta almanız gerekir.


3. Boyutuna dikkat edilmeli

Satın almak istediğiniz yumurta, bir bıldırcın yumurtasıysa boyutuna dikkat etmeniz gerekir. Gerçek bir bıldırcın yumurtası küçük boyutlarda olmalıdır; eğer ki boyut büyükse bu, yumurtanın hormona maruz bırakıldığının göstergesidir.


4. Muhafaza şekline dikkat edilmeli

Yumurtaların tazeliğini korumaları için 5 dereceden daha düşük sıcaklıkta muhafaza edilmeleri gerekir. Oda sıcaklığında ya da 12 dereceden yüksek sıcaklıkta satılan yumurtaların bozuk olma riski oldukça yüksektir ve almamanız gerekir. Aksi takdirde gıda zehirlenmesi, alerjik reaksiyon, sindirim sistemi bozuklukları gibi birçok rahatsızlık yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda üzerinde bulunan gözeneklerden koku alabileceği için yumurtanın etrafında balık, temizlik malzemesi gibi koku salan seçeneklerin bulunmaması gerekir. Dolayısıyla satın almak istediğiniz yumurtanın serin bir yerde ve kokulu ürünlerden uzak bir şekilde muhafaza ediliyor olmasına dikkat etmeyi unutmayın.


5. Kabuğunun mat olmasına dikkat edilmeli

Kabuğu pırıl pırıl görünen yumurtalar, cezbedici görünüyor olabilir; ancak uzak durulması gerekenler arasındadır. Yumurta satın alırken yumurta kabuğunun mat ve pürüzsüz olmasına dikkat edin. Çok parlayan kabuklar, yumurtanın çeşitli kimyasallara maruz bırakıldığını gösterir ve uzak durulmalıdır.


6. Kutunun içeriğine dikkat edilmeli

Özellikle şehir yaşantısında genel olarak kutulanmış yumurtalar satın alır ve içerisine hiç dikkat etmeyiz. Oysa kutu içerisinde bir adet bile çatlak yumurta varsa ondaki tüm bakteriler diğer tüm yumurtaların da etkilenmesine neden olabilir. Bu nedenle alacağınız kutuda bir adet bile çatlak yumurta olsa uzak
durmalı, başka seçeneklere yönelmelisiniz .

Kısaca:

Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır.

Açıkta satılan yumurtaların alınması tercih edilmemelidir.

Yumurtalar 5 dereceden daha düşük sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Oda sıcaklığında saklanmamalıdır. 12 C den yüksek sıcaklıkta satılan yumurtaların bozulma riski artmaktadır. Bozulan bu yumurtalar tüketildiğinde alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi bozuklukları, mikrobiyolojik sorunlara neden olabilir

Yumurtalar temiz ve serin ortamda, temizlik malzemesi, balık vb. koku verici ürünlerin olmadığı yerlerde saklanmalıdır. Çünkü yumurtanın üzerinde bulunan küçük gözenekler dışarıdaki kokuların yumurtanın içerisine sızmasına sebep olur.

Satışı yapılan yumurta kolilerinin üst üste istiflenmemesi gereklidir ve mümkünse kendi karton kabında saklanmalıdır.

Yumurta taze olarak tüketilmelidir.

Kanlı, küflü, kokmuş yumurtaların satışı yasaktır.

Kokmuş yumurtaların kabuk rengi gridir.

Yumurta yalnızca kullanmadan önce yıkanmalı (öncesinde yıkanan yumurtalarda koruyucu tabaka zarar görür ve yumurta erken bozulur)

A sınıfı yumurta üzerindeki son kullanma tarihine bakılmalıdır. A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılır; marketlerde satışa sunulabilir.

Son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamaz. Eğer yumurtlama tarihi farklı olan yumurtalar aynı paket içinde satışa sunuluyorsa, son tüketim tarihi belirlenirken ilk yumurta tarihi dikkate alınır.

Kaynak: resmigazete.gov.tr

Yaşam Haberleri