Tarsus Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülden Gökşen ve ekibi, deniz yosunundan elde ettikleri biyomalzeme ile gıdaların bozulma durumunu renk değişimiyle gösteren çevre dostu bir “akıllı etiket” geliştirdi.
2023 yılında başlatılan proje, Avrupa Birliği destekli Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Ortaklığı ve TÜBİTAK tarafından destek aldı.
Çalışmada, Mersin sahillerinden toplanan üç farklı kırmızı yosun türünden pigment ve biyoplastik elde edilerek etiket üretiminde kullanıldı.
Bu etiketler, ambalaj içine yerleştirildiğinde gıdanın tazelik durumunu görsel olarak izleme imkânı sunuyor.
Gökşen, geliştirilen etiketin, ürünün ambalajına yapıştırıldığını ve raf ömrü boyunca doğrudan tüketiciye bilgi verdiğini belirtti:
“Etiketin rengi değiştiğinde, ürünün bozulduğunu anlayabiliyorsunuz. Böylece son kullanma tarihine gerek kalmadan tüketici bilgilendiriliyor.”
Balık, et, tavuk, meyve ve sebze gibi ürünlerde kullanılan bu etiketlerin, gıda israfını azaltma ve gıda güvenliğini artırma potansiyeli bulunuyor.
Aynı zamanda akıllı raf sistemlerini de destekleyen teknoloji, tüketicilere hijyenik ve güvenli ürünlere erişim sağlıyor.
Doç. Dr. Gökşen, ürünün ticarileştirilmesi için hazırlıklara başladıklarını ve etiketin deniz yosunlarının yanı sıra bazı gıda atıklarından da üretilebildiğini söyledi.
“Küresel ısınma, çevre kirliliği ve gıda krizi gibi sorunlarla mücadele edilen bir dönemde, gıda ürünlerine ulaşılabilirliği artırmayı ve israfı azaltmayı hedefliyoruz” dedi.