Antalya'nın Akseki ilçesindeki 1500-2000 rakımlı Toros Dağları'ndan toplanan andız kozalakları, yöre halkına ek gelir sağlıyor.
Yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, imece usulüyle kadınlar tarafından kırılıyor ve günler süren çalışmalar sonucunda andız pekmezine dönüştürülüyor.
Kilosu 200-250 TL’den satılan pekmez, zahmetli bir süreçle hazırlanıyor.
Kuyucak Mahallesi'nde üretim yapan Fatma Duran, kozalakları kırma makinesinde kırdıktan sonra iki gün şırahanede ıslattıklarını belirtti.
Pekmez yapımı için sabaha karşı hazırlıklara başladıklarını ifade eden Duran, "Saat 03.00'te kalkıyoruz, tavalardaki şırayı 120 dereceye kadar ısıtıyoruz ve 15 saat boyunca kaynatıyoruz" dedi.
Kaynatma sürecinin ardından kıvamını kontrol ettiklerini söyleyen Duran, her 5 kilogram kozalaktan 1 kilogram pekmez elde ettiklerini ve yılda ortalama 2 ton üretim yaptıklarını kaydetti.