Semizotunun sağlığından ve lezzetinden faydalanacağınız bir yemek iki salata tarifini beğeninize sunuyoruz:
Yoğurtlu Semizotu Salatası
Malzemeler
- 1 demet semizotu
- 3 adet salatalık
- 1 kase haşlanmış mısır
- 2-3 diş sarımsak
- 8 dolu yemek kaşığı süzme yoğurt
- Tuz
Yapımı
- Bir salata kasesine kıydığınız semizotunu alın.
- Soyduğunuz salatalıkları içine rendeleyin.
- Mısırı, süzme yoğurdu, rendelediğiniz sarımsağı ve tuzu ilave edip güzelce karıştırın.
- Dilerseniz ceviz ve zeytinyağında az kızarttığınız pul biber ile süsleyin.
Bir Antep Klasiği: Pirpirim Aşı
Malzemeler
- 1 büyük demet pirpirim (semizotu)
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- Yarım su bardağı bulgur
- 3 adet soğan
- 1 adet domates
- 3 adet sivri biber
- 5-6 diş sarımsak
- 1.5-2 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı börülce (haşlanmış)
- Tuz, karabiber, toz biber
- Sıvı yağ
Yapımı
- Öncelikle soğanlar küçük piyazlık doğranır, pişirilir.
- Sonra tencereye yeşil mercimek eklenir ve hafif pişirilir.
- Pişen soğana yeşil mercimek eklenerek pişirilmeye devam edilir.
- Bir köşede pirpirim yıkanır temizlenir doğranır ve tencereye eklenir.
- Sırasıyla haşlanmış nohut ve börülce eklenir. Salça eklenerek karıştırılmaya devam edilir.
- İçine bulgur atılır.
- Suyu az gelirse bu aşamada su ilavesi yapabilirsiniz.
- Karabiber ve doğranmış sarımsak eklenir ve limon tuzu atılır ve kaynamaya bırakılır.
Semizotu Salatası
Malzemeler
- 1 demet semizotu
- 1 dal taze soğan
- 1 adet orta boy salatalık
- 8-10 adet çeri domates
Sosu İçin;
- Yarım limonun suyu
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
Yapımı
- Semizotunu yıkayıp, sirkeli suda bekleterek, güzelce temizleyin ve suyunu süzün.
- Çok ince olmayacak şekilde doğrayın.
- Soğanı ince kıyın, salatalığı yarım ay şeklinde doğrayın. Domatesleri ikiye bölün ve malzemeleri uygun bir kapta karıştırarak tabağa alın.
- Sosunu ilave edip, peynirle süsleyebilirsiniz.