Sağlıklı ve Lezzetli: Semizotu İle Yapacağınız 3 Muhteşem Tarif!

Havalar ısındıkça daha hafif yemekler ve salatalar sofralardaki yerini alıyor. Yaz aylarında ne yemek yapacağınızı şaşırıyorsanız hafif, sağlıklı ve besleyici tarifleriyle semizotunu mutfağınızdan eksik etmeyin.

Semizotunun sağlığından ve lezzetinden faydalanacağınız bir yemek iki salata tarifini beğeninize sunuyoruz:

Yoğurtlu Semizotu Salatası

Malzemeler

  • 1 demet semizotu
  • 3 adet salatalık
  • 1 kase haşlanmış mısır
  • 2-3 diş sarımsak
  • 8 dolu yemek kaşığı süzme yoğurt
  • Tuz

Yapımı

  • Bir salata kasesine kıydığınız semizotunu alın.
  • Soyduğunuz salatalıkları içine rendeleyin.
  • Mısırı, süzme yoğurdu, rendelediğiniz sarımsağı ve tuzu ilave edip güzelce karıştırın.
  • Dilerseniz ceviz ve zeytinyağında az kızarttığınız pul biber ile süsleyin.

Bir Antep Klasiği: Pirpirim Aşı

Malzemeler

  • 1 büyük demet pirpirim (semizotu)
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • Yarım su bardağı bulgur
  • 3 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 3 adet sivri biber
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1.5-2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı börülce (haşlanmış)
  • Tuz, karabiber, toz biber
  • Sıvı yağ

Yapımı

  • Öncelikle soğanlar küçük piyazlık doğranır, pişirilir.
  • Sonra tencereye yeşil mercimek eklenir ve hafif pişirilir.
  • Pişen soğana yeşil mercimek eklenerek pişirilmeye devam edilir.
  • Bir köşede pirpirim yıkanır temizlenir doğranır ve tencereye eklenir.
  • Sırasıyla haşlanmış nohut ve börülce eklenir. Salça eklenerek karıştırılmaya devam edilir.
  • İçine bulgur atılır.
  • Suyu az gelirse bu aşamada su ilavesi yapabilirsiniz.
  • Karabiber ve doğranmış sarımsak eklenir ve limon tuzu atılır ve kaynamaya bırakılır.

Semizotu Salatası

Malzemeler

  • 1 demet semizotu
  • 1 dal taze soğan
  • 1 adet orta boy salatalık
  • 8-10 adet çeri domates

Sosu İçin;

  • Yarım limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapımı

  • Semizotunu yıkayıp, sirkeli suda bekleterek, güzelce temizleyin ve suyunu süzün.
  • Çok ince olmayacak şekilde doğrayın.
  • Soğanı ince kıyın, salatalığı yarım ay şeklinde doğrayın. Domatesleri ikiye bölün ve malzemeleri uygun bir kapta karıştırarak tabağa alın.
  • Sosunu ilave edip, peynirle süsleyebilirsiniz.

Yaşam Haberleri