Ramazan Bayramı'nı sağlıklı bir şekilde sonlandırmak için bu 5 tüyoya uymalısınız. İşte bayramı tatlandırmanın yolları...

Bayrama sayılı günler kalırken, sağlıklı bir süreç geçirmenin yöntemleri araştırılıyor. Özellikle bir ay boyunca oruç tutanlar için bayram yenilip içilecekler daha da önemli. Peki Ramazan Bayramı'nı sağlıklı atlatmak için neler yapılmalı? İşte bayramda uyulması gereken öneriler...

Bir aylık oruç ibadetinden sonra Ramazan Bayramı'nda yeme içme aktiviteleri de hız kazanıyor. Ancak metabolizma hızı bu süreçte yavaşladığı için bayramda tüketilen tatlıların verdiği enerji ağır gelebiliyor. Bu nedenle sağlıklı ve keyifli bir bayram için dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. Bu 5 öneriye uyarak siz de güzel bir bayram geçirebilirsiniz.

Bayramda nelere dikkat etmeliyiz?

Hafif bir kahvaltı yapmalısınız

Ramazan ayında oruç tuttuysanız uzun süre kahvaltıdan uzak kaldınız demek. Vücuduzun bu durumdan uzak kalmasından dolayı bayramda, günün ilk zamanlarında çok yemek yerseniz midenizde ağrı hissedebilirsiniz. Hafif ve sağlıklı besinlerden oluşan, peynir ve zeytin gibi sade bir kahvaltıyla daha mutlu olabilirsiniz.

Öğünlerinizi arttırırken dikkatli olmalısınız

Bu ayda sahur ve iftar olarak 2 öğün yemek yediniz. Bu yüzden bayramda öğün artışına dikkat etmelisiniz. Yemek saatine 1 ya da 2 saat kala tüketilecek kuruyemiş ve meyve gibi yiyecekler, kan şekerini düzenler. Ayrıca birden yenecek ana yemeklere de engel olabilir.

Tatlı tüketimini abartmamalısınız

Kontrolsüz şekilde tatlı tüketmek, hem sağlıksız kilo alımına hem mide ve bağırsak problemlerine neden olur. O yüzden özellikle şerbetli tatlılar yenirken çok dengeli gidilmeli.

Fırında pişirmek daha sağlıklı olur

Bedeniniz, dengede tutabilmek için yemeklerinizi fırında pişirmelisiniz. Böylece çok yağlı kızartmalara da dur demiş olursunuz. Ayrıca yağlı yiyeceklerin mide yakan etkisini de kırmış olursunuz.

Sıvı alımı arttırılmalı

Sıvı tüketimi, bedenin yapısını dengelemek için önemli. İftar ve sahurlarda olduğu gibi bayramda da su gibi sıvıların alımına özen gösterilmeli. Ayrıca şekersiz limonata, ayran gibi daha sağlıklı olan sıvıları içebilirsiniz. Böylece vücudunuzun aldığı şekerin yıkıcı etkisini de kırmış olursunuz.

Yaşam Haberleri