Patlıcan en çok tüketilen sebzeler arasında ilk sırada yer alıyor. Patlıcanın bilinmeyen bir çok mucizesi bulunuyor. Daha çok kızartılmış halini tükettiğimiz patlıcanla ilgili bilinmeyen bazı bilgileri sizler için derledik.
"Patlıcanın mineral ve vitamin içeriği bir hayli geniş olan bir sebzedir. Patlıcanın bünyesinde bolca C vitamini, B6 vitamini, K vitamini, niasin, tiamin, magnezyum, fosfor, manganez, bakır, folik asit, potasyum ve lif yer almaktadır.
Patlıcanın yararlarına bakıldığında; kuvvetli kemikler oluşturma, osteoporozu engelleme, anemi semptomlarını azaltma gibi pek çok yararı bulunur. Araştırmacılara göre patlıcanın sağlığa yararları açısından oldukça geniş bir yelpazesi bulunmaktadır. Patlıcanın yararlarından faydalanmak için hem yemeklere ekleyerek hem de közlenmiş bir şekilde tüketmek gerekir.
PATLICAN SAPI DAHA FAYDALIYMIŞ
Ancak bu paylaştıklarımız patlıcanın faydalarıydı. Bugüne dek çöp diye attığımız patlıcan sapının da çokça faydası çıktı.
Hürriyet'te yayınlanan bir içerikte; Patlıcan sapının şimdiye dek gün yüzüne çıkmamış faydaları paylaşıldı.
Hemoroit hastalığına doğal tedavi: Patlıcan sapı suyu, hemoroit hastalığını tedavi için kullanılan ilaç, ameliyat, lazer gibi yöntemlerin dışında doğal bir tedavi yöntemi sayılır.
Göz sağlığı için faydalı: İçerdiği vitaminler sayesinde göz sinirlerindeki hücrelerin yenilenmesine ve göz kaybı gibi sıkıntıların önüne geçilmesine yardımcı olur.
Demir bakımından çok zengin: Kansızlık sebebiyle olan yorgunluk ve stres gibi rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.
Sindirim sistemine yardımcı: Patlıcan sapının yağ oranı düşük olduğu için ve tok tutma etkisiyle düzenli tüketimde kilo vermeye etkisi vardır. Aynı zamanda patlıcan suyunun reflü, ülser, gastrit ve kabızlık gibi rahatsızlıkları da önleme etkisi bulunur.
Cilde yararlı: Patlıcan sapı suyunun düzenli tüketimi cildinizin daha parlak ve genç görünümlü olmasını destekler.
PATLICAN SAPI NASIL TÜKETİLİR?
Hazırlanışı
10 adet patlıcan sapı
10 bardak içme suyu
Patlıcanın yeşil sap kısımlarını kesip iyice yıkayıp temizleyin. Suyu tencereye koyup sapları içerisine atın. Suyu saplarla birlikte tencerenin kapağını kapatıp yarım saat kaynatın. Soğutup Patlıcan saplarını içerisinden alın. 5 gün boyunca hazırladığınız kürü sabah ve akşam aç karnına bir bardak için. Elde ettiğiniz suyu buzdolabında saklayabilirsiniz.
Bu kürü tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda fayda olduğunu hatırlatalım. Almanız gereken vitamin ve mineraller ile ilgili detaylı bilgileri uzmana sormanızda her zaman fayda var.
Evet patlıcan sapının mucizeleri bu şekilde. Bu bilgileri kendinize saklamayın! Arkadaşlarınızla da paylaşın. Onlarda patlıcan sapının mucizelerini öğrensinler.
ÖNEMLİ HATIRLATMA: Patlıcan mutlaka közlenmiş veya kızartılmış olarak tüketilmelidir. Çiğ patlıcan tüketmek sağlık açısından zararlıdır.
Son dönemde bazı tarif sitelerinde yanlış bilgiler paylaşılıyor.
PATLICAN ÇİĞ TÜKETİLİRSE NE OLUR?
Milliyet'te yer alan habere göre; Patlıcanın çiğ olarak tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Patlıcan doğru bir şekilde pişirilmezse ya da direkt çiğ olarak tüketilirse bizi zehirleyebiliyor. Üstelik bunun sıradan bir gıda zehirlenmesinden biraz daha ciddi olduğunu söylemek gerek. Bu nedenle patlıcanı hatır için de olsa kesinlikle çiğ olarak tüketmemelisiniz.
Kaşıntı yapabilir
Patlıcan yanlış tüketilirse ciltte kaşıntılara veya alerjiye neden olabilmektedir.
Boğazda şişlik
Patlıcan çiğ olarak veya az pişmiş olarak tüketildiğinde boğazda şişlik meydana gelmesine sebebiyet verebilir.
Mide bulantısına neden olur
Patlıcan çiğ olarak tüketildiğinde midede kusma ihtiyacının gelişmesine neden olabilir.
Nikotin etkisi yaratıyor
Patlıcanın içerisinde nikotin olduğunu hepimiz biliyoruz. Çiğ olarak veya az pişmiş tüketilen patlıcan vücuda direk nikotin girmesine neden olabilir.