×
  • Anasayfa
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Türkiye
  • Dünya
  • Yaşam
  • Spor
  • Sağlık
  • Otomotiv
  • Sıcak Haber
  • Finans
  • Magazin
  • Özel Haber
  • Bilim ve Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Programlar
  • Tanıtım Bülteni
  • Eğitim
☰
  • Anasayfa
  • Yaşam

Osmanlı'dan günümüze balkondan da sofraya! Tescilli acı biberin hikayesi

Bilecik Çukurören'de yetiştirilen coğrafi tescilli acı kırmızı biber, hasat sonrası doğal yöntemlerle kurutulup Ege ve İstanbul başta olmak üzere birçok kente gönderiliyor. Biber, 160 yıllık ata tohumundan filizleniyor.

22 Eylül 2024 Pazar 17:49
111

Bilecik'in Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasat sonrası iplere dizilerek doğal yöntemlerle kurutuluyor.

211

Mayıs ayında 320 dekar alana ekilen ve 160 yıllık ata tohumu kullanılarak üretilen biber, eylül ayında hasat ediliyor.

311

Kurutulan biberler, Ege Bölgesi ve İstanbul başta olmak üzere birçok kente gönderiliyor.

411

Köy muhtarı Muhittin Dündar, biber üretimine mart ayında seralarda başladıklarını, daha sonra tarlalara ekim yaptıklarını belirtti.

511

Dündar, "Hasat sonrası biberleri evlerimizin balkonlarına asıyoruz. Kuruduktan sonra dizi ya da toz halinde satıyoruz. Kargo ile de satış yapıyoruz." dedi.

611

Ayrıca, biberin hem acı hem de lezzetli olduğunu, mideye zarar vermediğini vurguladı.

711

Bu yıl 640 ton rekolte beklediklerini ekledi.

811

82 yaşındaki üretici Emine Genç ise biberin Osmanlı dönemine dayanan bir geçmişi olduğunu ve bu kültürü gelecek nesillere aktarmak istediklerini ifade etti.

911
1011
1111

Yaşam Haberleri

© 2005

Halk TV


‧ Anasayfa ‧ İletişim