Börek genelde fırında yapılıyor. Tava börekleri ise son dönemde giderek popüler hale gelmeye başladı. Eğer vaktiniz yok ve hamur işi yapma konusunda yetenekli değilseniz bu tarif işinizi kolaylaştıracak. Dakikalar içerisinde tavada börek yapabileceksiniz. Yapmanız gereken tek şey vereceğimiz bu tarifteki ölçülere dikkat etmek.
TAVA BÖREĞİ
Tava Böreği Tarifi İçin Malzemeler Neler?
Sosu İçin Malzemeler:
- 1/2 su bardağı ile süt
- 1/2 çay bardağı ile sıvı yağ
- 1/2 su bardağı ile soda
- 2 tane orta boy yumurta
- 1 çay kaşığı ile tuz
İç Harcı İçin Malzemeler:
- 4 tane haşlanmış patates
- 1 çay kaşığı ile tuz
- 1/2 çay kaşığı ile karabiber
- 1 çay kaşığı ile pul biber
- 1,5 su bardağı ile rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 su bardağı ile beyaz peynir (yumuşak, ufalanmış)
- 1/2 demet kıyılmış maydanoz.
Diğer Malzemeler:
- 3 tane yufka
- 1/2 su bardağı ile kaşar peyniri
- 3 tatlı kaşığı ile tereyağı
Tava Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir kaseye sütü, sıvı yağı, sodayı, yumurtayı ve tuzu ekleyelim ve karıştıralım. 4 tane patatesi haşlayalım, püre haline gelene kadar ezelim. Tuzu, karabiberi, pul biberi, rendelediğimiz kaşar peynirini ve beyaz peyniri ekleyelim ve güzel bir şekilde karıştıralım. Son olarak da yarım demet ince doğradığımız maydanozu ekleyelim ve karıştırdıktan sonra bol malzemeli harç hazır. Yufkalardan birisini tezgaha alalım.
İlk başta hazırladığımız sostan yufkanın her bir tarafına gelecek kadar ekleyelim ve sosu yufkanın her yanına gezdirelim. İç malzemeyi güzel bir şekilde dağıttıktan sonra yufkanın alt kısmından yukarıya doğru güzelce saralım. Sardıktan sonra bir ucunu içe kıvıralım rulo haline getirelim.
Diğer 2 yufkayı da saralım ve tavada pişirme kısmına geçelim. Börekleri pişireceğimiz tavayı ısıtalım ve tereyağını da ekleyelim ve eritelim. Rulo haline gelen ilk yufkayı tavanın tam orta kısmına yerleştirelim. Hazırladığımız diğer yufkaları etrafına saralım..
Yufkaların tavaya iyi bir şekilde yerleşmesini sağlayalım. Üstte kalan kısma fırça yardımı ile yarım tatlı kaşığı tere yağını sürelim. Böreğimizin her bir yüzünü 5 dakika kadar yüksek ateşte 15 dakika kadar kısık ateşte pişirelim. Ara sıra spatula ile alta kalan yüzeyini kontrol edelim. pişen yüzeyini kalan tereyağını sürelim ve böreği servis tabağına alalım. Yaklaşık 10 dakika kadar oda sıcaklığında bekletelim. Çıtır çıtır, bol malzemeli tava böreğimizi dilimleyelim ve servis edelim.. Herkese afiyet olsun!