Kış aylarında içinizi ısıtacak vitamin deposu çorba tarifleri....

Dondurucu soğuklarda içinizi ısıtacak çorba tariflerini sizler için derledik. İşte vitamin deposu çorbalar...

1- BROKOLİ ÇORBASI

Malzemeler:

  • 1 orta boy brokoli
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kuru soğan
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 küçük parça taze zerdeçal
  • 1 küçük parça taze zencefil
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı dolusu un (siyez unu kullandım)
  • 100 ml taze krema
  • 1,5 - 2 lt sıcak su veya (et & tavuk suyu)


Yapılışı:

  • Brokoliyi çiçeklerinden ayırıp yıkayarak doğrayın.
  • Kuru soğan, havuç ve patatesin kabuklarını soyarak yemeklik doğrayın ve zeytinyağı ilave edilmiş tencereye alarak 3-4 dakika kavurun.
  • Sarımsak, rendelenmiş zerdeçal ve zencefil, karabiber, tuz ve doğranmış brokolileri ilave ederek 2-3 dakika daha soteleyin.
  • En son unu ekleyip karıştırın.
  • Sıcak suyu da ilave ederek kaynamaya bırakın, yaklaşık 15 dakika brokoliler yumuşayıncaya kadar pişirip ocağı kapatın.
  • Çorbanın içinden bir kaç havuç ve brokoli tanesini ayırın (servis esnasında kullanmak için), kalanı blenderden geçirip kremayı ilave edin.
  • Kenara ayırdığınız brokoli ve havuç taneleriyle süsleyerek servis edin.


2. TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI

Malzemeler:

  • 1 kilogram işkembe
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un

Haşlama için:

  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 adet limon
  • 6 su bardağı su
  • Terbiyesi için:
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/2 limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

  • İlk olarak işkembeyi bol suda iyice yıkayın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip 40 dakika haşlayın.
  • Bir tavada tereyağını eritip unu kavurun. İşkembeyi haşladığınız suyu kavrulan unun üzerine yavaş yavaş dökün. Bir yandan da çırpın. Bu karışımı işkembeyi haşladığınız suyun içerisine dökerken sürekli karıştırın.
  • Terbiyesi için tüm malzemeleri derin bir kapta çırparak homojen bir karışım elde edin. Terbiye karışımını da tencereye yavaş yavaş ilave edin ve karıştırın.
  • Son olarak haşlanan işkembeyi küçük küçük doğrayın ve çorba tenceresine ilave edin.
  • Kısık ateşte 15 dakika kaynatın.
  • İsteğe göre çorbaya rendelenmiş sarımsak ile sirke de ekleyebilirsiniz. Servise hazır.


3- BALIK ÇORBASI

Malzemeler:

  • 1 adet levrek
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet kereviz sapı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 6 su bardağı su
  • 1/2 limon suyu
  • Karabiber
  • Tuz
  • Terbiyesi için:
  • 1 adet limon
  • 1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:

  • İlk olarak levreği ayıklayıp temizleyin.
  • Sonrasında balığı soğanla birlikte haşlayın.
  • Haşlanan balığı süzün. Balıkları küçük küçük didin.
  • Başka bir tencerede soğan ve sarımsakları küp küp doğrayıp yağda kavurun.
  • 6 bardak su (balık suyu da koyabilirsiniz) ekleyin.
  • Kaynayan suya sebzeleri küp küp doğrayıp ilave edin.
  • Baharatlar, limon suyu ve balıkları da tencereye ekleyip sebzeler pişene kadar pişirin.
  • Terbiye malzemelerini çırpın, üzerine çorbanın suyundan ekleyin ve yavaş yavaş tencereye dökün bir yandan da karıştırın. 5 dakika pişirin. Servise hazır.


4- MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşığı salça (isteğe göre)
  • 5 su bardağı sıcak su
  • Tuz Karabiber
  • Kimyon

Yapılışı:

  • İlk olarak soğanları küp küp doğrayın ve kavurun.
  • Sonrasında unu ilave edin.
  • Kısık ateşte kavurmaya devam edin.
  • Salçayı ekleyin.
  • Küp küp doğranan havucu ve yıkanan mercimekleri de ekleyip bir süre kavurun.
  • Ardından üzerine suyu ilave edin. Kaynayana kadar pişirin.
  • Çorba piştikten sonra blenderda ezin. Üzerine baharatlarını ilave edin.
  • İsterseniz üzeri için tereyağı ve kırmızı pul biberi eritip dökebilirsiniz. Servise hazır.


5- ERİŞTELİ KÖFTELİ ÇORBA TARİFİ

Malzemeler:

  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 litre sıcak su
  • Yarım su bardağı erişte
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

Terbiyesi için:

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un


Köftesi için:

  • 200 gram kıyma
  • 2 yemek kaşığı köftelik bulgur
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı un


Üzeri için:

  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:

  • Öncelikle köfteleri hazırladıktan sonra bulamak için unu geniş bir tabağa alarak yanınıza alın.
  • Ardından köfte harcı için karıştırma kabına kıyma, köftelik bulgur, karabiber ve pul biberi alarak güzelce yoğurun.
  • Yoğrulan köfte harcından elle küçük parçalar kopartın ve yuvarlayarak un konmuş tabağa alın.
  • Tüm harç bitene kadar bu işleme devam edin.
  • Şekillendirme işlemi bittikten sonra tabağı ileri geri sallayın ve köftelerin tamamının una bulanmasını sağlayın.
  • Diğer taraftan; tencereye yağı koyarak rendelenmiş soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Salçayı ekleyin ve kaynar suyu ilave edin.
  • Karıştırarak kaynamaya bırakın.
  • Daha sonra köfteleri yavaş yavaş suyun içerisine ilave edin.
  • Köfteler 3-4 dakika kadar piştikten sonra içine erişte ekleyin.
  • Erişteler pişene kadar kaynatın.
  • Diğer tarafta çorbanın terbiyesini hazırlayın.
  • Bunun için un, yoğurt ve yumurtayı güzelce çırpın. Ardından çorbanın suyundan bir kepçe kadarını yavaş yavaş terbiyeye ekleyerek karıştırın.
  • Terbiye ılıdıktan sonra yavaş yavaş tencereye ilave edin ve bir yandan da karıştırmaya devam edin.
  • 4-5 dakika kadar kaynattıktan sonra tuzunu ekleyip karıştırarak altını kapatın.
  • Servis etmeden önce sosu için eriyen tereyağına nane ve kırmızı toz biberi ekleyip kızdırın, ocaktan alın.
  • Sosu çorbanın üzerine gezdirdikten sonra servis edin.

Yaşam Haberleri