Türk kahvesi, Osmanlıdan günümüze kadar en önemli değerlerdendir. Tadı, kokusu ve sunumu diğer kahve türlerinden farklı olduğu için dünyanın en iyilerindendir. Arkadaşlarımızla ve sevdiklerimizle sohbet etmek istediğimizde, güzel bir yemekten sonra aldığımız keyfi arttırmaktadır.
Tek başımıza güzel bir vakti geçirmek istediğimizde de Türk kahvesi çoğu zaman ilk tercihimiz olmaktadır.
Türk kahvesini çok daha lezzetli yapmak için bazı teknikleri bilmek gerekiyor. Vereceğimiz bilgiler sayesinde bol köpüklü kahveler pişirebileceksiniz. Bazı önemli tarif sırlarına dikkat ettiğinizde hem kendiniz hem de kahve ikram edeceğinizin dostlarınızın damağında güzel bir tat bırakabileceksiniz.
KAHVENİN TAZE OLMASI GEREKİYOR
Tamam, kahveyi taze aldınız diyelim. Fakat sonrasında iyi muhafaza etmeniz gerekiyor. Kahveyi koyduğunuz kavanozu ne kadar sürede bir yıkadığınız çok önemli. Hiçbir zaman daha önceden kahve kalmış bir kavanozu kullanmamalısınız. Bu yüzden her zaman kahvenizi temiz kavanozda muhafaza edin.
ÖLÇÜLERE DİKKAT ETMELİSİNİZ
Sade, az şekerli, orta şekerli ya da şekerli seçeneklerini tutturmak bazen zor olabilmekte.
Sade kahve için hiç şeker kullanmazken, az şekerli bir kahve hazırlarken kaşığın ucuyla biraz şeker alıp atmanız yeterli olacaktır. Orta şekerli bir kahve için ise yarım tatlı kaşığı şeker koymanız yeterli olacaktır.. Küçük bir öneri daha; bir kişi için kahve yapacaksanız bir tatlı kaşığı tepeleme kahve kullanmalısınız.
KESME ŞEKER YERİNE TOZ ŞEKER KULLANIN
Kesme değil toz şeker tercih etmeniz damak zevkinize daha çok daha uygun olacaktır. Ölçü, tad ve sağlık kriterlerini göz önünde bulundurursak okkalı bir kahve için mutlaka toz şeker kullanmanız gerekiyor. Kesme şekerlerle yapılan kahveler pek lezzetli olmuyor.
ŞEKERLİ TÜRK KAHVESİNİN TARİFİ
1 tatlı kaşığı kahve
2 çay kaşığı şeker
1 fincan su
TÜRK KAHVESİ NASIL YAPILIR?
Türk kahvesi pişirmeye kişi sayısına göre kahveyi cezveye dökerek başlayalım. Ardından kahvemizi nasıl yapacaksak ona göre şekerini ekleyelim. Yine kişi sayısını unutmadan eklemeliyiz. Son olarak da kişi sayısına göre su eklememiz gerekiyor, kahveyi karıştırmadan kısık ateşte ocağa alıyoruz.
Kahveye dokunmadan iyice köpüklenmesini bekliyoruz. Köpüğü yoğunlaşınca fincan sayısına göre şeker kaşığı ile kahve üzerinden aldığımız köpüğü fincanlara eşit miktarlarda bölüştürüyoruz. Kahve kaynamaya başladığı an ocağın altını kapatıp köpük koyduğumuz fincanlara kahveyi yine eşit ölçülerde pay ediyoruz. Kahvenin dibi her zaman daha yoğun olmaktadır. Sert kahve isteyenlere cezvenin sonundakini da dilerseniz servis edebilirsiniz.
Şeker kullanmayacaksanız kahvenizi yine bu tarife göre yapabilirsiniz.