Gluten diyeti nasıl uygulanır?
Gluten, buğday, arpa, çavdar ve bazı diğer tahıllarda bulunan bir protein türüdür. Gluten diyeti uygulayacaksanız içinde bu proteinin olmadığı yiyecekleri şu şekilde seçebilirsiniz:
- Et, balık, tavuk, yumurta ve baklagiller gibi protein kaynaklarına odaklanmalısınız. Bu yiyecekler glutensizdir ve diyetinizin temelini oluşturmalıdır.
- Sebzeler ve meyveler glutensizdir, bu nedenle bol bol içiniz rahat bir şekilde tüketebilirsiniz. Üstelik taze meyve ve sebzeler vitamin, mineral ve lif gibi besin maddeleri açısından zengindir.
- Glutensiz tahıllara yönelin. Buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllar gluten içerir, ancak pirinç, mısır, kinoa gibi glutensiz tahılları mutfağınızda bulundurabilirsiniz.
- İşlenmiş gıdaların etiketlerini dikkatlice okuyun. Birçok işlenmiş gıda ürünü gluten içerebilir. Bu nedenle, ürünün içerik listesini kontrol etmek önemlidir. Etiketlerde "glutensiz" veya "gluten içermez" ibaresini aramalısınız. Bazı ürünlerde eser miktarda gluten içerir ibaresi görebilirsiniz.
- Glutensiz alternatifler bulmak tahmin ettiğinizden çok daha kolay olacaktır. Glutensiz ekmek, makarna, un ve atıştırmalıklar gibi ürünler artık her markette kolayca bulunuyor.
- Sıkı bir gluten diyeti uyguluyorsanız restoranlarda ve dışarıda yemek yerken dikkatli olmalısınız. Glutensiz yiyeceklerin kontamine olabileceği ve glutensiz diyeti gerektiren kişiler için zararlı olabileceği birçok risk vardır.
- Restoran menülerini dikkatlice incelemelisiniz, yiyeceğinizin nasıl hazırlandığını ve potansiyel kontaminasyon risklerini bilmediğiniz yerlerde yemek yememelisiniz.
- Yapımında buğday nişastası, galeta unu, kepekli un gibi malzemeler kullanılan yiyeceklerin gluten içerdiğine emin olabilirsiniz.
Sırada çok sevilen fakat gluten içerdiği için herkesin tüketemediği iki tarifin glutensiz olarak hazırlanan alternatifleri var. Mutlaka denemelisiniz.
Glutensiz Sufle Tarifi
- 2 adet yumurta
- 80g bitter çikolata (glutensiz)
- 50g tereyağı
- 3 yemek kaşığı toz şeker (dilerseniz azaltabilirsiniz)
- 3 yemek kaşığı pirinç unu
Yapılışı
- Önce fırını 220 dereceye ayarlayarak işe başlayın.
- Tavada tereyağı ve çikolatayı kısık ateşte eritin.
- Eridikten sonra ocaktan alarak pirinç unu ilave edin ve karıştırın.
- Yumurtalar ve şeker iyice köpürünceye kadar çırpın.
- Çikolatalı pirinç unu karışımını çırpılmış yumurtalara ilave edin. Mikserin düşük ayarında tekrar çırpın.
- Hazırlanan harcı yağlanmış sufle kaplarına boşaltın.
- Sıcak fırında 7-8 dakika pişirin.
- Pişme süresi uzarsa suflelerin içi akışkanlığını yitireceği için pişme süresi 8 dakikayı geçmemelidir aksi halde sufle, nemli keke dönüşür.
Gluten nedir? Gluten nelerde var?
Glutensiz Ekmek
- 2 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı süt
- 10g kuru maya (1 küçük paket)
- 2,5 su bardağı karabuğday unu
Yapılışı
- Yumurtayı tuzla 3-4 dakika çırpın.
- Sonra sütü ilave edin ve bir iki tur karıştırıp, bir bardak unu ilave edin.
- Üzerine mayayı katıp, karıştırın.
- Kalan unu da katıp, mikserle 5 dakika kadar çırpın.
- Baton bir kek kalıbının tabanına yağlı kağıt serip, ekmek hamurunu içine döküp, eşit bir şekilde yayın.
- Üzerini kapatıp, bir saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Üzerine ay çekirdeği serpip, 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.