Elektrikli ısıtıcılardaki sağlık tehlikesini profesör açıkladı

Dermatolog Prof. Dr. Ali Balevi, elektrikli ısıtıcı ve benzeri kaynakların cilde uzun süre temasının "Eritema Ab İgne" adlı rahatsızlığa neden olabileceğini belirtti. Isıya bağlı lezyonların bazen tümöre dönüşebileceğini vurgulayan Balevi, ısı kaynaklarının dikkatli kullanılmasını önerdi.

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, elektrikli ısıtıcı ve benzeri ısı kaynaklarının cilde yaklaştırılmaması gerektiği konusunda uyardı.

Balevi, bu durumun ciltte "Eritema Ab İgne" adı verilen rahatsızlığa yol açabileceğini belirtti.

Kış aylarında sıkça kullanılan ısıtıcıların uzun süreli sıcak temasına bağlı olarak bu rahatsızlığın ortaya çıktığını ifade eden Balevi, şunları ifade etti:

"Özellikle kış aylarında malum ısıtıcıya ihtiyaç oluyor. Hasta, bacağının yanına ısıtıcıyı koyuyor veya çok uzun süre bacağının üstüne koyduğu laptopla çalışıyor ya da fırında çalışıyor. Yani sıcağın uzun süreli temas ettiği durumlarda 'Eritema Ab İgne' gelişebiliyor."

"BAZEN BİYOPSİ BİLE GEREKİYOR"

Isının neden olduğu kızarıklığın zamanla lekeye dönüştüğünü vurgulayan Balevi, tanı koymak için bazen biyopsiye ihtiyaç duyulabileceğini söyledi. Teşhis sonrası hastaların, ısı kaynaklarından uzak durmaları konusunda bilgilendirildiğini ekleyen Balevi şöyle konuştu:

"Hastalar, bal peteği renginde veya mavimsi koyu kahverengi korkutucu lekeyle geliyorlar ve bunun nasıl oluştuğunu soruyorlar. Hastanın analizine, hikayesine, klinik görünümüne göre tanı koyuyoruz. Isıtıcının veya ısıyı yayan her ne aparat varsa, mümkün mertebe çok deriye yaklaştırılmaması lazım."

Prof. Dr. Balevi, ısıya maruz kalmanın kesilmesiyle lezyonların genellikle birkaç hafta veya ay içinde iyileştiğini belirtti. Balevi, deride anormal kabarıklık ya da çökme durumlarında tümörel gelişim ihtimaline karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

TÜMÖR BİLE YAPIYORMUŞ!

"Takip edilen hastaların derisinde yukarı doğru kabarma, derinin içe doğru çökmesi, yani anormal görünüm varsa, o zaman tümörel gelişimli vakalar olabiliyor." diyen Balevi, ısı kaynaklarının deriye uzun süreli temasından kaçınılması gerektiği hatırlattı. .

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)