Diş eti sağlığınız için gargaraya yeni alternatif mutfağımızdaki sebzelerden geçiyor:

Diş eti sağlığınızı korumak ve diş hekimlerine para harcamamak için ağız hijyeninize dikkat etmek önemlidir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, popüler gargaraların kanser ve diş eti hastalığı riskini artırabileceğini ortaya koydu. Bu araştırma ışığında, Batı İskoçya Üniversitesi'nden bilim insanları daha güvenli bir alternatif olarak sebze sularını öneriyor.

Sebze suları, diş eti ve diş sağlığı için birçok faydaya sahip. Nitrat bakımından zengin bu sular, ağızdaki zararlı bakterilerin aşırı çoğalmasını önlemeye ve asitliği azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca, ağız kokusunu gidermeye de katkıda bulunuyorlar.

Araştırmacılara göre bunların hepsi nitratlar yüzünden

Diş eti ve dişlerde yaşanan sorunların başlıca sebeplerinden biri de ağız hijyeninin yetersiz olması nedeniyle diş minesinde oluşan plaklardır. Sıklıkla antiseptik durulamalar kullanırız, ancak hem iyi hem de kötü bakterileri yok edebilirler. Ağızdaki nitratlar da nitrik okside dönüşür. Bu reaksiyon zararlı bakterilerin aşırı çoğalmasını önlemeye yardımcı olur ve ağızdaki asitliği azaltır.

Ek olarak, bu tür durulamalar hoş olmayan koku probleminin çözülmesine yardımcı olacaktır. İki hafta boyunca marul suyu içmek, diş eti hastalığı olan hastalarda iltihaplanmayı azalttı ve faydalı bakteri düzeylerini artırdı. Daha fazla sebze yiyebilir veya meyve suyu hazırlayıp durulama olarak kullanabilirsiniz. Özellikle pancar, ıspanak, lahana, marulda çok fazla nitrat bulunur.

Marul suyu, diş eti hastalığı olan kişilerde iki hafta boyunca gargara olarak kullanıldığında iltihaplanmayı azalttı ve faydalı bakteri seviyelerini artırdı.

Diş eti sağlığınıza katkıda bulunabilecek sebzeler:

Pancar

Ispanak

Lahana

Marul

Meyve sularını gargara olarak kullanmak, diş eti hastalığıyla mücadelede güvenli ve doğal bir alternatif sunabilir.

Ancak:

Diş eti hastalığınız kronik veya şiddetliyse bir diş hekimine danışmanız önemlidir.

Gargara olarak kullanmadan önce meyve suyunun taze ve katkısız olduğundan emin olun.

Herhangi bir alerjik reaksiyon yaşarsanız kullanmayı bırakın ve bir doktora danışın.

Dişlerinize zarar verebilecek besinler:

Şekerli gıdalar

Cipsler

Kahvaltı gevrekleri

Turunçgiller

Buzlu içecekler

Patates

Alkollü içecekler

Turtalar ve rulolar

Ekmek

Diş fırçalama ve diş macunu seçimi:

Doğru diş fırçalama tekniğini kullanın.

Florür içeren diş macunu kullanın.

Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve diş ipi kullanın.

Düzenli olarak diş hekimine kontrol yaptırın.

Unutmayın: Ağız hijyeninizi korumak, diş eti hastalığı ve diğer diş problemlerini önlemenin en etkili yoludur.

Yaşam Haberleri