Biber dolması, kabak dolması veya patlıcan dolması pişirirken bilmeniz gereken bazı detayları sizler için derledik. Eğer yaptığınız dolma dağılıyorsa bu sırlar işinize yarayacak.
- Kıymalı yapacaksanız kıymayı iki kez çektirin.
- Sebzelerin iyi durumda olmasına dikkat edin.
- Zeytinyağlı yapın.
- Ölçüleri iyi ayarlayın
- Kısık ateşte pişirin
- Yemeği pişirirken dolmaların üzerine bir kapak kapatın. Bu kapak sayesinde yemek hem iyi pişecek hem de asla dağılmayacak.
Şimdi dilerseniz dolma tariflerimizi sizlerle paylaşalım;
Biber dolmasının daha lezzetli olmasını sağlayan tarif paylaşıldı. Aşçılara göre söz konusu tarif en lezzetli tarifler arasında yer alıyor. İşin sırrı ise içine eklenen nane de gizli.
BİBER DOLMASININ TARİFİ
- Yarım kg dolmalık biber
- Her bibere 1 yemek kaşığı pirinç
- 1 yemek kaşığı salça
- Maydanoz
- 2-3 adet domates
- Karabiber
- Tuz
- Nane
- Sıvıyağ- zeytinyağı
Biber dolmasının hazırlanışı
- Dolmalık biberlerin içlerini temizleyin.
- Domates ve soğanları küçük küçük doğrayın.
- Domatesin kenar kısımlarını biberlerinizin üzerini kapatmak için kullanacaksınız bu sebepten dolayı önce kapatmak için kullanacak kısımlarınız keserseniz daha iyi olur.
- Bir kaba hazırladığımız salça, pirinç, soğan, karabiber, domates, maydanoz, tuz, çok az sıvıyağ ve naneyi ekleyip iyice karıştırın.
- Daha sonra bu harcı biberlere doldurun.
- İçine harç koyduğunuz biberleri, tencereye dizin.
- Harcı yaptığınız kabın içerisine sıcak su koyun.
- Göz kararı olacak şekilde biberlerin yarısına kadar gelecek şekilde kabın içine koyduğunuz suya 1 yemek kaşığı salça ekleyip ve eritin.
- Bu karışımı biberlerin üstüne gelmeyecek şekilde tencereye, biberlerin yarısına kadar dökün.
- Kesmiş olduğunuz domateslerle biberlerin üst kısımlarını kapatın.
- Daha sonra biberlerinizin üzerine çok az zeytinyağı veya sıvıyağ gezdirin.
- Yemeğinizi kısık ateşte pişirip biraz dinlendirdikten sonra yoğurtla beraber sevdiklerinizle paylaşın.
KABAK DOLMASININ TARİFİ
Kabak dolması denince akla Girit gelir. Sizlerle Girit usulü kabak dolmasının tarifini paylaşacağız.
Malzemeler:
- 8 adet iri kabak veya Girit kabağı
- 200 gram taze fasulye
- 1 adet havuç
- 100 gram iç bezelye
- 200 gram iç bakla
- 1 demet dereotu
- Tuz, karabiber
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı:
- Kabakların içlerini küçük bir kaşıkla boşaltın.
- Dışlarına çizikler atıp, tuzlu kaynar suda 10 dakika bekletin.
- Havucu soyun, uzunlamasına ince çubuklar halinde kesin.
- Taze fasulyeyi ayıklayıp 2’ye bölün.
- Tuzlu kaynar suda 20 dakika haşlayın.
- Tuzlu kaynar suda, 8 dakika iç baklaları, 20 dakika kabakları kaynatıp çıkarın.
- Dış kabuklarını soyun. Bezelyeleri 10 dakika tuzlu kaynar suda bırakın, süzün.
- Sıvı yağın içine sebzeleri katın, tuz ve karabiberle tatlandırın.
- Hazırladığınız içi kabaklara doldurun, 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
- Üzerini dereotu yapraklarıyla süsleyin.
PATLICAN DOLMASININ TARİFİ
Patlıcan dolması en iyi kuru patlıcanla yapılmaktadır. İşte patlıcan dolması yaparken bilmeniz gereken tarifi:
- 10 adet kuru patlıcan
- 1 kuru soğan (büyük boy)
- 7 diş sarımsak
- 1 su bardağı pirinç
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- Yarım su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz (Arzuya göre miktarı azaltıp artırabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- İsteğe göre maydanoz ve dereotu
Pişirmek için;
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi ya da sumak ekşisi
Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?
- Önce patlıcanların acısını çıkarmak için kaynar suda haşlayıp süzün.
- Bu sırada küçük küçük doğranmış soğan ve sarımsakları zeytinyağında ölünceye kadar kavurun.
- Üzerine salça ekleyin ve biraz daha kavurduktan sonra yıkanmış pirinçleri karışıma ekleyin.
- Bir iki dakika harcı kavurduktan sonra, şekeri ve suyu ekleyip suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
- Pirinçler suyunu çekince baharatları ve arzuya göre doğranmış maydanoz ve dereotunu harca ekleyin.
- Haşlanan ve ılıyan patlıcanları ağzında bir parmak boşluk kalacak şekilde iç iç harç ile doldurun.
- Sıkı sıkı yerleştirilen patlıcanların üzerine hafif tuz serpip, bir parmak altlarına gelecek şekilde salçalı suyu dökün.
- Pişirirken dağılmaması için dolmaların üstüne porselen bir tabak yerleştirin.
- 10 dakika piştikten sonra tabağı aralayıp, tencereye sumak ya da nar ekşisini ekleyin.
- 15 dakika kadar daha pişirin. Zeytinyağlı kuru patlıcanlı dolmanız hazır! Afiyet olsun...