Bilmiyorduk; Şifa deposu besin! Portakaldan en az 2 kat daha fazla C vitamini içeriyormuş!

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış aylarında bolca C vitamini deposu yiyecekler tüketmek gerekiyor. Portakaldan en az 2 kat daha fazla C vitamini içeren besinler de bulunuyor.

Kış aylarında bizi hastalıklardan koruyan C vitamini vücudumuz için büyük önem taşır. C vitamini veya askorbik asit, suda çözünebilen ve birçok görevi olan vitamindir. Çoğu Hayvanlar ve bitkiler, kendi C vitaminlerini glukozdan üretebilmektedirler. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, Hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu sadece besinlerden alabiliyor.

C VİTAMİNİ NEDEN ÖNEMLİ?

C vitamininin faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek, kardiyovasküler hastalıklara, doğum öncesi sağlık sorunlarına, göz hastalıklarına ve hatta cilt kırışıklıklarına karşı koruma sağlamak sayılsa da en büyük etkisi vücut direncini artırmaya yaramasıdır. C vitamini özellikle kış aylarındaki hastalıklara karşı tam koruma sağlamaktadır.

C VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Genelde C vitamini deposu olarak portakal, limon ve mandalinayı biliyoruz. Oysa bir çok kişi yanlış biliyor. C vitamini deposu başka besinlerde var.

Biber, antioksidan özelliklerinden sorumlu olan A, B, B6, B9 ve C vitaminleri ile donatılmıştır.

Tam bir C vitamini deposu olan kara lahana aynı zamanda A, B, E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir açısından da oldukça zengindir. Kara lahana portakaldan bile daha fazla C vitamini içermektedir.

Yüksek lif oranına sahip brokoli A ve C vitamininin yanı sıra potasyum, kalsiyum ve demir oranından zengin olan sağlıklı bir kış sebzesidir.

Karnabahar A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir zengini olan bu sebze zihni dinlendirir, sinir sistemini güçlendirir.

C vitamini açısından zengin olan kivi, K vitamini de içermektedir. K vitamini, yağda çözünen bir vitamin olduğundan kandaki kalsiyum seviyelerini düzenlemede etkilidir. Folat, potasyum ve lif de içeren kivi, bakır açısından da zengindir

İlgili Haberler

Ihlamurun tüm faydasını uçuran hata! Doğru demleme şekli böyleymiş
Zeytin yedikten sonra çekirdeğini çöpe atmayın! İşte onunla yapabilecekleriniz
Hamsi tava yaparken bu tarifi deneyin. Çıtır çıtır olmasını sağlayan pişirme önerisi

Yaşam Haberleri