Kış aylarında bizi hastalıklardan koruyan C vitamini vücudumuz için büyük önem taşır. C vitamini veya askorbik asit, suda çözünebilen ve birçok görevi olan vitamindir. Çoğu Hayvanlar ve bitkiler, kendi C vitaminlerini glukozdan üretebilmektedirler. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, Hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu sadece besinlerden alabiliyor.
C VİTAMİNİ NEDEN ÖNEMLİ?
C vitamininin faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek, kardiyovasküler hastalıklara, doğum öncesi sağlık sorunlarına, göz hastalıklarına ve hatta cilt kırışıklıklarına karşı koruma sağlamak sayılsa da en büyük etkisi vücut direncini artırmaya yaramasıdır. C vitamini özellikle kış aylarındaki hastalıklara karşı tam koruma sağlamaktadır.
C VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Genelde C vitamini deposu olarak portakal, limon ve mandalinayı biliyoruz. Oysa bir çok kişi yanlış biliyor. C vitamini deposu başka besinlerde var.
Biber, antioksidan özelliklerinden sorumlu olan A, B, B6, B9 ve C vitaminleri ile donatılmıştır.
Tam bir C vitamini deposu olan kara lahana aynı zamanda A, B, E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir açısından da oldukça zengindir. Kara lahana portakaldan bile daha fazla C vitamini içermektedir.
Yüksek lif oranına sahip brokoli A ve C vitamininin yanı sıra potasyum, kalsiyum ve demir oranından zengin olan sağlıklı bir kış sebzesidir.
Karnabahar A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir zengini olan bu sebze zihni dinlendirir, sinir sistemini güçlendirir.
C vitamini açısından zengin olan kivi, K vitamini de içermektedir. K vitamini, yağda çözünen bir vitamin olduğundan kandaki kalsiyum seviyelerini düzenlemede etkilidir. Folat, potasyum ve lif de içeren kivi, bakır açısından da zengindir