Osmanlı'ya bir asır başkentlik yapmış Edirne’de, aşçı adayları saray mutfağını öğrenerek tarihi lezzetleri yaşatıyor. Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Osmanlı Mutfağı dersi kapsamında teorik ve uygulamalı eğitim alıyor.
Geleceğin şefleri, Edirne Sarayı’nda pişirilen yemekleri uzman hocalarıyla birlikte özgün tarifleriyle hazırlıyor. Ballı Mahmudiye, Perde Pilavı, Ciğer Sarma, Hünkarbeğendi, Helva-i Hakani ve Soğan Böreği gibi yemekleri deneyerek öğreniyorlar.
Bölüm Başkanı Sedat Kocadoğan, Osmanlı yemek kültürünü yaşatmanın önemine dikkat çekerek, “Tozlu raflarda kalan tarifleri öğrencilerimize öğretiyoruz. Saray lezzetleri günümüz mutfağının ötesinde bir tasarım anlayışına sahip” dedi.
Öğrenciler de eğitimden memnun olduklarını belirtiyor. Osmanlı yemeklerini menülerine eklemek isteyen Kevser Küçük, “Bu lezzetler bize miras, yaşatmalıyız” dedi. Bulgaristan’dan gelen Serkan Fahriddin ise mezun olduktan sonra açacağı restoranda Osmanlı mutfağını sunmayı hedeflediğini söyledi.