×
  • Anasayfa
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Türkiye
  • Dünya
  • Yaşam
  • Spor
  • Sağlık
  • Otomotiv
  • Sıcak Haber
  • Finans
  • Magazin
  • Özel Haber
  • Bilim ve Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Programlar
  • Tanıtım Bülteni
  • Eğitim
☰
  • Anasayfa
  • Yaşam

Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği

Kayseri'nin Develi ilçesindeki Çiftçi ailesi, asırlık hedik geleneğini yaşatıyor. Ata tohumlarından elde edilen buğday, bakır kazanlarda kaynatılarak hedike dönüştürülüyor.

12 Ağustos 2024 Pazartesi 15:59
114


Kayseri'nin Develi ilçesinde, nesilden nesile aktarılan hedik geleneği, Recep Çiftçi ailesi tarafından yaşatılıyor.

214


Harman zamanı kurulan kazanlarda buğdayın kaynatılmasıyla hazırlanan hedik, Anadolu'nun köklü lezzetlerinden biri.

314


Çiftçi ailesi, atalarından miras kalan tohumlarla yetiştirdikleri buğdayı, bakır kazanlarda odun ateşinde kaynatarak hedike dönüştürüyor.

414


Yaklaşık 3 saatlik bir süre sonunda yumuşayan buğday, hem aile tarafından tüketiliyor hem de misafirlere ikram ediliyor.

514


Hedik olarak tüketilen buğdayın kalan kısmı ise taş değirmende geleneksel yöntemlerle bulgura dönüştürülüyor.

614


Çiftçi, bu sayede hem lezzetli bir ürün elde ediliyor hem de unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek yaşatılıyor.

714


Recep Çiftçi, hedik kaynatma geleneğinin çocukluğunda her evde yapıldığını ancak zamanla unutulduğunu belirtiyor.

814

Bu durum karşısında harekete geçen Çiftçi, yaklaşık 10 yıldır bu geleneği yaşatmaya çalışıyor.

914


Amacı, hediği kaynatarak insanlara ikram etmek ve bu sayede geçmişe duyulan özlemi gidermek.

1014

Çiftçi ailesinden Hava Alyanç da bu geleneğin yaşatılmasının kendisini çok mutlu ettiğini söylüyor.

1114

Eskiden köylerde herkesin bir arada hedik kaynattığını ve bu anların çok güzel geçtiğini belirten Alyanç, bu sayede çocukluğuna dönmüş gibi hissettiğini ifade ediyor.

1214


Çiftçi ailesi, hedik üretiminde tamamen geleneksel yöntemleri kullanıyor.

1314


Ata tohumlarından elde edilen buğday, hasat edildikten sonra temizleniyor, yıkanıyor ve ardından bakır kazanlarda kaynatılıyor.

1414

Kurutulan hedik, daha sonra taş değirmende bulgura dönüştürülüyor.

Yaşam Haberleri

© 2005

Halk TV


‧ Anasayfa ‧ İletişim