Bazı yiyecekleri yeniden ısıtmak çok zararlı. İsraf olmasın diye tekrar ısıtarak tükettiğimiz bu yiyecekler meğer çok tehlikeliymiş. Özellikle yaz aylarında bazı yiyecekleri dışarıda bekletmek besin zehirlenmelerine yol açıyor.
Peki hangi yiyecekler tekrar ısıtılmamalı?
Mynet.com'da yer alan bir içerikte; Tekrar ısıtılmaması gereken yiyecekler sıralandı.
ISPANAK
Son derece sağlıklı ve besleyici olan ıspanak yemeği tekrar ısıtıldığında adeta zehir bombasına dönüşüyor. İçeriğinde yer alan nitrit yüksek sıcaklığa maruz kaldığında nitrata dönüşüyor ve sağlığı tehdit ediyor. Özellikle küçük çocuklar için tehlikeli olan nitritin 5 mg'ı dahi zehirlenmeye sebep olabiliyor.
TAVUK
Gıda zehirlenmesi söz konusu olduğunda akla ilk gelen besinlerden biri hiç şüphesiz tavuk. En ağır besin zehirlenmesinde başrolü oynayan tavuğun sofraya gelene kadar geçirdiği süreç, nasıl muhafaza edildiği, sizin nasıl pişirdiğiniz ve nasıl dondurup çözdürdüğünüz büyük önem taşıyor. Yüksek miktarda protein içeren tavuk yemeği ikinci kez ısıtıldığında protein yapısı değişiyor ve bakteri üretiyor. İlla ısıtacaksanız da hafif hafif ısıtmalı ve çok kaynatmamalısınız.
MANTAR
Tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybeden ve sağlığı tehdit eden bir diğer yiyecek mantar. Mantar yemeği yaparken mantarın taze olmasına dikkat etmeli ve yemeği piştiği gün tüketmelisiniz. Aksi takdirde sindirim problemleri ve gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz, bizden söylemesi!
PANCAR
Pancarın içeriğindeki nitrat da tıpkı ıspanakta olduğu gibi ikinci kez ısıtıldığında nitrite dönüşerek insanı zehirliyor. Bu sebeple, içine pancar ilave ettiğiniz yemekleri ertesi gün ısıtarak tüketmek isterseniz içinden pancarları çıkararak tüketmeniz gerekiyor. Pancarı salatalarda kullandığınız takdirde hem ısıtmakla uğraşmazsınız hem de sağlığınızı tehlikeye atmazsınız.
PİLAV
Halktv.com.tr'nin derlemesine göre; Dünden kalan pilavı da tekrar ısıtmamak gerekiyor. Dünden kalan pilavın ısıtılması da besin zehirlenmesine yol açıyor.