Karamelize soğan mezesi, muhammara, semizotlu cacık... Üçü de yapımı 10 dakika sürmeyecek lezzetini çok beğeneceğiniz mezeler! Bu akşam meze tarifini başka yerde aramayın.
Karamelize Soğan Mezesi
Malzemeler
- 2 adet soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Çeyrek çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım çay kaşığı kimyon
Yapımı
- Soğanları piyazlık olacak şekilde doğrayın.
- Tavaya zeytinyağı ile birlikte soğanı alarak soğanlar yumuşayıncaya kadar soteleyin.
- Yumuşayan soğanların üzerine şekeri ekleyerek soğanlar hafif uç kısımlarından kızarmaya başlayıncaya kadar soteleyin.
- Kızarmaya başlayınca suyu ekleyerek ocak orta ateşteyken pişirmeye devam edin.
- Birkaç dakika sonra karamelize olmaya başlar.
- Su buharlaşıp karışımın kıvamı koyulaşınca ocağı kapatıp karışımı soğumaya bırakın.
- Soğuyan soğanların üzerine nar ekşisi, tuz ve baharatları ekleyerek karıştırın.
- İster bu haliyle isterseniz süzme yoğurt üzerine ekleyerek servis edin.
Yapımı 10 Dakikanızı Almayacak Muhammara
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çeyrek çay bardağı galeta unu veya ekmek kırıntısı
- 2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 7-8 adet ceviz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı ucuyla karabiber
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
Yapımı
- Bütün malzemeleri miksere alın
- Salçanın tuz oranına göre tuz ekleyin. Salça tuzluysa tuz eklemenize gerek yok.
- Servis tabağına alın, üzerine pul biber ve zeytinyağı dökün.
- İsteğe bağlı üzerine ceviz koyarak servis edebilirsiniz.
Semizotlu Kuru Cacık
Malzemeler
- 1 demet semizotu
- 2 adet salatalık
- Bir tutam dereotu
- 1 kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
- Tuz
Üzeri için;
- Sıvı yağ
- Nane
Yapımı
- Semizotunun yapraklarını ayıklayıp taze ise dallarını da ekleyin.
- Güzelce yıkayıp suyunu süzün. Derin bir kaseye alın üzerine salatalıkları küp küp doğrayın.
- Dereotunu yıkayıp ince ince doğrayın içine ekleyin.
- Bir kase yoğurda sarımsak tuz ekleyip karıştırın. Hazırladığınız yeşilliğin üzerine ekleyip karıştırın.
- Cacığı kaselere paylaştırıp dilimlenmiş salatalıkla süsleyin.
- Bir tavada sıvı yağ ile naneyi biraz kavurup cacığın üzerine gezdirin servis yapın.