2022 FIFA Dünya Kupası'nın ev sahipliğini yapan Katar, yöneticilerinin turnuva öncesi dile getirdiği homofobik söylemleriyle eleştirilerin hedefine oturdu. Son günlerin en büyük tartışmalarından birisi de gökkuşağı rengindeki "One Love" kol bandının kullanımı oldu.
Geçmişte hem Bayern Münih hem de Almanya için sık sık gökkuşağı pazubandını takan Manuel Neuer, FIFA ve Katar'ın isteklerine meydan okumayı seçerek, LGBTİ+ topluluğuyla dayanışma göstermek için bir adım attı.
Bayern Münih'te forma giyen ve Dünya Kupası'nda Almanya'yı temsil edecek olan kaleci Neuer, Dünya Kupası sırasında LGBTİ+ topluluğunu desteklemek adına gökkuşağı rengindeki pazubandını takacağını doğruladı. Danimarka kaptanı Christian Eriksen de turnuva boyunca kol bandını takacak bir diğer önemli oyuncu olmasıyla dikkat çekiyor.
FIFA kurallarına göre takımların kullandıkları ekipmanlar, herhangi bir siyasi, dini ya da şahsi sloganlar, açıklamalar ya da görüntüler taşıyamaz. Dolayısıyla takımların turnuvada "One Love" pazubandı takmalarına "izin verilmemiş" olsa da, Neuer FIFA'nın verebileceği her türlü mali cezayı kabul etmeye hazır görünüyor.
Tartışmalara konu olan Katar
2022 Dünya Kupası, "tarihinin en tartışmalı turnuvası" olma özelliğini de taşıyor. Bunun başlıca sebepleri arasında da Katar'da hazırlık sürecinde işçilere karşı insanlık dışı uygulamalar ve hükümetin kadınlara ve LGBTİ bireylerine karşı tutumu yer alıyor.
DW Türkçe'nin haberinde yer alan bilgiye göre, turnuvanın başlamasından 2 hafta önce bir rapor yayınlayan Londra merkezli Equidem, ülkede stadyumların yapım sürecinde yer alan işçilerin ağır insan hakkı ihlallerine maruz kaldıkları ortaya çıktı. 75 sayfalık rapora göre, göçmen işçiler uzun saatler boyunca çok zor şartlar altında çalıştırılmanın yanı sıra, ayrımcılığa da maruz kaldı. Dünya Kupası ev sahipliğini kazanmasından bu yana Katar'da tam 6 bin 500 işçi iş kazalarında öldü.
Eşcinsellere karşı sert bir tutum sergileyen Katar'ın Dünya Kupası Büyükelçisi Halid Selman, Alman yayın kuruluşu ZDF'e verdiği bir demeçte, eşcinselliğin "haram" olduğunu söyleyerek, Katar'a gelecek herkesin, "ülkenin kurallarına riayet etmek zorunda kalacağını" belirtti.
Toplumsal alanda sarılmak ve öpüşmenin de yasak olduğu Katar'da sözkonusu eylemleri yaparken yakalanan kişilere hukuki ceza uygulanıyor. Evlilik dışı cinsel ilişkinin de yasak olduğu ülkede, sözkonusu suçu işleyenlere yedi yıla kadar hapis cezası istenebiliyor.