Türkiye domuz et skandalı ile sarsıldı. Birçok lokantanın ve firmanın kırmızı et adı altında domuz eti yedirdiği ortaya çıktı. İsmi açıklanmayan ünlü bir köfte zincirinin de aralarında olduğu iddia edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın her türlü gıda ürününde yapılan hile ve toplum sağlığını zarara uğratan ürünlerin sıralı listesinin paylaşması ile patlak veren skandal hakkında İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez, X hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı.
İYİ Partili Turhan Çömez, Sudan'dan beş ay önce sıfır gümrükle domuz eti ithali için anlaşma yapıldığını söyledi. Çömez, "Şimdi meşhur bir köftecinin köftelerinde domuz eti çıktı diye niye şaşırıyoruz ki?" dedi.
Çömez bu paylaşımını yaparken de 26 Mayıs 2024'te paylaştığı şu gönderiyi alıntıladı:
Sudan’da şirket kurup tarım yapacağız dediler, milyonlarca lira zarar ettiler.
Zarar ne kadar diye soru önergesi verdik, cevap veremediler.
Türk tarımı çöküşün eşiğine geldi, köyler boşaldı, araziler yabancılara satılıyor, çiftçi perişan.
Bunlar hala tarım ürünleri ve hayvan ithalatı ile meşgul.
En son Sudanla tarım ürünleri ve hayvan ithalatı anlaşması yaptılar.
Hem de sıfır gümrükle.
Teklif komisyonda görüşüldü, yakında meclise gelecek.
İçinde ne ararsanız var.
At, eşek, katır hatta domuz eti bile ithal edeceğiz.
Yazıklar olsun size… @AkpartiÜlkeyi ne hale getirdiniz…
Çömez, söz konusu paylaşımına da şu belgeyi eklemişti:
DEZENFORMASYON'DAN AÇIKLAMA
Saray'a bağlı Dezenformasyon Mücadele Merkezi X hesabından şu açıklamayı yaptı:
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve basın yayın organlarında yer alan, "Sudan’dan domuz eti ithalatı yapıldığı" yönündeki iddialar külliyen yalandır. Tüm dünyada ticarete konu olan mallar “Armonize Sistem” (GTP) adı verilen sistemle tanımlanmakta ve kodlanmaktadır. Bu sistem çerçevesinde, sığır, koyun ve keçi sakatatlarının yanı sıra diğer hayvanların sakatatları da birlikte 02.06 nolu GTP altında sınıflandırılmıştır. Ticarete konu tüm ürünler bir Gümrük pozisyonu ile sınıflandırılmakta ve tüm anlaşmalar ticarete konu olsun olmasın tüm ürünlerle ilgili değerlendirmeler içermektedir. 24 Aralık 2017 tarihinde imzalanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş olan Sudan ile Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşmasında binlerce GTP bulunmaktadır. Uluslararası sınıflandırmadan aktarılan GTP’lerin Anlaşmalar içerisinde bulunması, bu ürünlerin tamamında ticaret yapılacağı anlamına gelmemektedir. Ülkemizin geçmiş yıllar ithalat verileri incelendiğinde, Sudan’dan 02.06 GTP’te sayılan hayvanların yenilen sakatatlarını ithal etmediği görülecektir. Diğer taraftan, uluslararası ticaret istatistikleri incelendiğinde Sudan’ın dünyadaki herhangi bir ülkeye domuz eti veya sakatatı ihracatının da bulunmadığı görülmektedir. Sudan, yüzölçümü bakımından dünyanın 15'inci, Afrika’nın ise üçüncü büyük ülkesi olup, “hem Afrika, hem Arap ülkesi” olarak nitelendirilmektedir. Aynı zamanda COMESA (Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı) ve Arap Ligi üyeliği sayesinde firmalarımız için Afrika ve Arap pazarına da açılan önemli bir kapı durumundadır. Anlaşma’nın tam olarak uygulanmasıyla birlikte tüm tarife satırlarının yüzde 87’sini kapsayan geniş yelpazedeki tarım ve sanayi ürünlerimiz 47 milyonluk Sudan pazarına en avantajlı giriş koşullarından yararlanma imkânı elde edecek aynı zamanda Afrika için de ülkemize önemli fırsatlar ortaya çıkaracaktır.