F-16 çıkışı: Şöyle kullan böyle kullan olmaz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) basın toplantısında, F-16'lar konusunda, "Elimizi kolumuzu bağlayan bir anlaşma içinde olmayız. Kullanamayacağımız bir ürünü niye alalım" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'de düzenlediği basın toplantısında İngiltere ve ABD temaslarını anlattı.

Hürriyet'in haberine göre, gazetecilerin sorularına cevap veren Çavuşoğlu, F-16 konusunun normal işlediğini söyleyerek, "Kongreden gelen bazı sesler sebebiyle ister istemez herkes engel mi çıkacak ya da işte şart mı olacak diye soruyor. Ama teknik düzeydeki müzakereler normal seyrinde devam ediyor. Yönetimin bu konudaki kararlılığı devam ediyor. Blinken yaptığımız görüşmede bunu söyledi" açıklamasında bulundu.

'Kullanamayacağımız bir ürünü niye alalım?'

Kongrede bazı "çatlak" seslerin yükseldiğini belirten Çavuşoğlu, "O kongreden bir karar çıktı ama bağlayıcı bir kanun değil. Kongre düzeyinde temaslarımız devam ediyor. Sayın Volkan Bozkır ve Efkan Ala temaslarını sürdürüyor. Bu görüşmelerde de önemli senatörler F-16'ların Türkiye’ye verilmesi konusunda güçlü destek veriyor. Yönetime şunu söylüyoruz, 'bizim elimizi kolumuzu bağlayan bir anlaşma içinde biz olmayız' Biz F-16'yı alacağız, şöyle kullan böyle kullan. Bir NATO üyesinin bir diğer NATO üyesine böyle kısıtlama getirmesi zaten kabul edilir bir şey değil" diyerek sözlerine, "Bazı lobilerin Yunan Lobisinin, Ermeni lobisinin buna karşı çıktığını, engellemeye çalıştığını biliyoruz. Türkiye’ye verilmesi konusunda destek veren lobilerin olduğu da bir gerçek" şeklinde devam etti.

ABD’nin şartlı bir satış öne sürmesi durumunda Türkiye’nin tavrının ne olacağı sorusuna, "Şartlı bir anlaşmanın içinde biz olmayız dedik. Kullanamayacağımız bir ürünü niye alalım?" cevabını verdi.

'Çabalarımız sürüyor'

Çavuşoğlu, CAATSA yaptırımlarına yönelik soruya ise, "CAATSA yaptırımların kaldırılması konusunda çabalarımız devam ediyor. Bu konuda ABD’nin bir çifte standart içinde olduğunu da doğrudan yüzlerine de söylüyoruz. Örneğin, Hindistan‘a yönelik yaptırımlar doğru bir şekilde kaldırıldı. Öyle olması lazım. Çünkü Hindistan da, Amerika’dan da almaya çalıştı. Neticede Hindistan gibi bir ülkede istediği ürünü istediği yerden alabilmelidir. Zaten NATO üyesi de değil. F-16’yı alamadık, F-16 gibi savaş uçaklarını üretene kadar mutlaka bir yerden alacağız. Dolayısıyla, F35 programına da NATO müttefikliği çerçevesinde diğer 9 ülke gibi biz de katıldık. CAATSA’dan dolayı bizim oradaki üyeliğimiz, ortaklığımız askıya alındı. Bu çok yanlış bir karar, bunun düzeltilmesi için de çabalarımız sürüyor" yanıtını verdi.

Siyaset Haberleri