Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Grup Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, İran savaşıyla birlikte bölgedeki gerilimin daha büyük bir kırılmaya sürüklendiğini söyledi. Erdoğan, savaşın uzamasının yalnızca yeni cepheler açmayacağını, aynı zamanda bölgesel bir “iç çatışma” riskini de büyüteceğini belirterek, sivil altyapıya dönük misillemelerin bu ihtimali artırdığı uyarısında bulundu.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, AKP Grup Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, bölgedeki savaşın daha geniş bir çatışmaya dönüşme riskine dikkat çekti. Erdoğan, Türkiye’nin savaşın başından beri diplomasi ve barış çizgisinde olduğunu söyledi:
“Milli Savunma Bakanımız, MİT başkanımız ve diğer ilgili arkadaşlarımız kendi görev alanları içinde yoğun gayret sarf ediyorlar. Türkiye'nin tavrı çok berraktır.
Erdoğan, barış için her türlü adımın atılacağını belirterek şunları söyledi:
“Bölgemizde barışın hakim olması için ne yapılması gerekiyorsa bunları tereddütsüz yapmayı görev biliyoruz. Akan kanın durması, gözyaşının dinmesi, silahların susması, sorunların diplomasi ile çözülebilmesi için şayet iğne ucu kadar dahi umut varsa bunu değerlendirmek boynumuzun borcudur.”
Erdoğan, Türkiye’nin savaşın başından bu yana sergilediği tutuma vurgu yaparak şunları kaydetti:
“Şunu ifade etmeliyim ki savaşın başından beri Türkiye'nin ilkeli duruşu, tavrı, dünyaya ve bölgeye verdiği mesajlar insanlığın ve vicdanın sesi olmuştur.”
"BÖLGESEL İÇ ÇATIŞMA RİSKİ VARDIR"
Erdoğan, dost ve kardeş ülkelerde yaşanan acıların sona ermesini istediklerini belirterek şöyle dedi:
“Değerli kardeşlerim, kardeş ve dost ülkelerin yaşadığı acıların bir an önce son bulmasını samimiyetle arzu ediyoruz.”
Ancak savaşın uzamasının yeni bir tehlike doğurduğunu da söyledi. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Ancak bölgemizi bekleyen tehlikelerin başında savaşın uzamasının yanı sıra bölgesel bir iç çatışmaya dönüşme riski vardır.”