CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) verilerinden yola çıkarak 'suç raporu' hazırladı. "Türkiye’de Mali Suçların ve Benzer Suçların Durumu" başlıklı raporda yer alan uyuşturucu ticareti ve suçlarına dikkat çeken Başarır, “Bataklık kurutulmuyor” dedi.
İlgili kurumların 2020 ve 2021 yılları arasındaki verilerine dayandırılan raporda, kamu güvenliğine karşı işlenen suçlar, toplum sağlığına karşı işlenen suçlar ile ekonomik ve mali suçlara yer verildi.
Uyuşturucu madde kullanımı ve kaçakçılığı
Raporda, gündemde yer alan uyuşturucu madde ticareti ve suçlarındaki veriler dikkat çekti. MASAK raporlarına yansıyan verilere göre toplum sağlığına karşı suçlardan olan uyuşturucu madde ticareti hakkında 2021 yılında 54 dosya sonuçlandırıldı ve bu 54 dosya kapsamında 1331 kişi incelendi. 2020 yılında 13 dosya sonuçlandırıldı ve 168 kişi incelendi. Bu çerçevede dosya sayısının 5 kat ve incelenen kişi sayısının ise neredeyse 10 kat arttığı kaydedildi.
MASAK raporlarına göre, AKP’nin iktidar olduğu yıllarda zimmet, rüşvet, görevi kötüye kullanma suçlarının giderek arttığı tespit edildi. CHP’li Başarır’ın hazırladığı raporda, 2021 yılında 378 kişi rüşvet suçundan, 73 kişinin zimmet suçundan ve 7 kişinin görevi kötüye kullanma suçundan dosyalarının incelendiği belirtildi.
Raporda, 2020 yılına dair inceleme sonucunda ise görevi kötüye kullanma suçunun ağırlıklı olarak daha çok işlendiği ve zimmet suçunun MASAK inceleme alanına yansımadığı sonucuna varıldı.
Rüşvet soruşturmalarında artış
Adalet Bakanlığı’nın 2020 ve 2021 istatistiklerinde ise “rüşvet” soruşturmalarının bir yılda 4 bin 877’den 6 bin 237’ye çıktığı görüldü. Bakanlığın verilerine göre “zimmet” soruşturmaları da 4 bin 459’dan 4 bin 806’ya, “görevi kötüye kullanma” dosyalarının da 88 bin 276’dan 99 bin 357’ye çıktı.
Tefecilik suçları
Tefecilik suçlarına da yer verilen raporda, 2020 yılında tefecilik suçlamasından MASAK tarafından sonuçlandırılan dosya sayısının 179 olduğu ifade edildi. 2021 yılında ise 458 kişinin MASAK tarafından incelendiği, sonuçlandırılan dosya ve inceleme oran-orantısı yapıldığında her iki senenin birbirine benzer olduğu belirtildi.
Adalet Bakanlığı’nın istatistiklerinde ise tefecilik suçundan 2020 yılında 10 bin 615 adet soruşturma açıldığı; bu soruşturmalardan 4 bin 536 adetine kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği, 3 bin 751 soruşturmanın kamu davasına dönüştürüldüğü görüldü.
SPK’daki yolsuzluk iddiası da raporda
İzinsiz ödeme işlemleri verilerine bakıldığında MASAK’a 13 bildirim yapıldığı ve bu çerçevede 174 kişi hakkında inceleme yapıldığına dikkat çekilen raporda, bu durumun uyuşturucu kaçakçılarının özellikle başvurduğu bir yöntem olduğu ifade edildi.
Raporda, suç örgütü lideri Sedat Peker’in ifşalarıyla ortaya çıkan rüşvet iddialarına da yer verildi. Usulsüz halka arz ve izinsiz sermaye piyasası faaliyetine dikkat çekilen raporda, AKP’li vekilin de adının geçtiği olaya dikkat çekilerek "Ünsal Ban, Zehra Taşkesenlioğlu ve Ali Fuat Taşkesenlioğlu hakkındaki iddialar tam da bu konu üzerine oturmaktadır. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı hakkında böyle iddialar ortada varken MASAK’a bu konuda gelen bir bildirim var mıdır?" sorusu yöneltildi. Devamında, "MASAK’ın yaptığı incelemeler, soruşturmalar neticesinde SPK’daki yolsuzluğun boyutunun ne olduğunun ortaya çıkartılması çok önemli bir 17 konu olarak önümüzde durmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nde gündem her gün değişse de bu konular oldukça önemli ve el üstünde tutulması gereken konulardır" ifadelerine yer verildi.
"İşin kara para boyutu ile ilgili kimse ilgilenmiyor"
Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP’li Başarır yaptığı açıklamada, “2021 yılındaki uyuşturucu ticareti suçu kapsamında 117 bin 546 adet soruşturma açılırken, 2020 yılında toplam 98 bin 159 adet soruşturma başlatılmıştır. 2021 yılında 30 bin 626 kovuşturmaya gerek yoktur kararı verilirken 58 bin 95 dava açılmış; 2020 yılında ise 24 bin 850 kovuşturmaya gerek yoktur kararı verilirken de 49 bin 845 dava açılmıştır. Yine bir enteresan bir istatistik daha, 2021 yılında 263 bin 650 adet uyuşturucu madde bulundurmak veya uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmaktan soruşturma başlatılmış, 105 bin 826 adet dava açılmıştır. Şüpheli sayısının da toplamda 231 bin 652 kişi olduğu gözükmektedir” dedi.
Türkiye’de 2020 yılında 2573 adet kokain olayı gerçekleştiğini ve 2573 adet kokain olayından toplamda 1961 kilogram kokain ele geçirildiğini hatırlatan ve söz konusu istatistiklerin önemini vurgulayan CHP’li Başarır, “Uyuşturucu ticaretinden elde edilen kara paradır. Bununla elbette MASAK, mahkemeler ve savcılar ilgileniyor. Peki 2020 ve 2021 yılında bu kadar uyuşturucu ticaretinden yargılanan varken MASAK ne kadar bildirimi incelemiş? Sadece 2020 yılında 61 bildirimi 2021 yılında ise 88 bildirimi incelemiştir. Bu durum tam bir rezalettir. Bu tablodan anlaşılacağı üzere Türkiye’de bu işin kara para boyutu ile ilgilenen kimse yok” sözlerini dile getirdi.
Uyuşturucu ticaretinde, torbacıyı, kullanıcıyı, onların bir üzerindekilerinin yakalandığını ama en tepedeki uyuşturucu baronlarına hiç kimsenin dokunmadığını ifade eden Başarır, “Şimdi bize son 5 yılda yakalanan uyuşturucu baronlarını, illerin başında bulunanların isimlerini açıklasınlar. Ama sadece torbacı, kullanıcılarla ilgileniyorlar. Maalesef bunlar bataklığın sinekleri. Asıl bataklığı kurutacaksın. Bataklığı kurutmadığın müddetçe çözüm üretmek mümkün değildir. Neden bataklığı kurutmuyorsunuz?” dedi.
"İçişleri bakanı ile fotoğraf çektirenleri gördük"
Mersin Limanı’ndaki uyuşturucu ticareti yapan failleri göremediklerini dile getiren Başarır, “Almanya’nın bize, adres ve isim olarak teslim ettiği kişiyi cezaevinde tutamadık. Zindaşti olayındaki rezaleti gördük, İçişleri Bakanı ile fotoğraf çektirenleri gördük, hepsi dışarda. Kimleri yakaladık? torbacıları, kullanıcıları. Elbette bunların yakalanması da önemli ama sen bataklığı kurutmuyorsun?” diye konuştu.
Uyuşturucu ticaretinde de bir hiyerarşi olduğunu söyleyen CHP’li Başarır, “Uyuşturucu ticaretinde mahalle sorumluları, ilçe sorumluları, il sorumluları, bölge sorumluları ve baronlar var. En alttaki yakaladığınla ilgili MASAK neyi inceleyecek? Banka hesabı yok, o yok, bu yok. MASAK ancak belli bir meblağın üzerini inceleyebiliyor. Demek ki siz MASAK’ın inceleyebileceği bir ölçüde uyuşturucu tacirini, baronunu yakalayamamışsınız. İşte Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun İçişleri Bakanına yapmış olduğu eleştiri tam da budur” dedi.
Bir devletten bahsedildiğini belirten CHP’li Başarır, “ En önemli bakanlıklardan bir tanesi İçişleri Bakanlığı, bakanlığın başındaki kişi belli, bakanlığın hali ortada, verdiği resimler ortada. Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün verdiği rakamlar da ortada” ifadelerini kullandı.