ABD'nin 27 Ocak'ta vatandaşlarını turistlerin sıklıkla gittikleri yerler ve ibadet yerlerinden uzak durmaya çağırdı. Daha sonra Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya Türkiye'deki konsolosluklarını olası terör eylemlerine karşı kapattı.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, bazı büyükelçilikler ve başkonsoloslukların güvenlik koşulları nedeniyle kapatılmasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
"Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu" belirten Çelik, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedeflemesi gereken misyonların daha özenli ve sorumlu açıklamalar yapmaları gerekir. Türkiye'yi yıpratmaya dönük açıklamaları reddediyoruz" şeklinde konuştu. Çelik, açıklamalarında şunları kaydetti:
'Bunlar sorumsuz açıklamalardır'
"Ülkemizdeki bazı büyükelçiliklerin ve başkonsoloslukların ülkemizin güvenlik koşulları hakkında endişe yaymaya dönük açıklamalar yaptıklarını görüyoruz. Bunlar sorumsuz açıklamalardır. Bu sorumsuzluk kabul edilemez. Türkiye güvenli bir ülkedir. Güvenlik güçlerimiz ve istihbarat birimlerimiz işinin başındadır.
Bugün güvensiz olarak nitelenebilecek ülkeler; göçmen düşmanı ve İslam düşmanı siyasi hareketlerin demokrasilere meydan okuduğu, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e saldırılan yerlerdir.
Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedeflemesi gereken misyonların daha özenli ve sorumlu açıklamalar yapmaları gerekir. Türkiye'yi yıpratmaya dönük açıklamaları reddediyoruz."
Ne olmuştu?
İsveç'te Kuran-ı Kerim yakılmasının ardından uluslararası ilişkilerde sert rüzgarlar esmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada İskandinav ülkesinin NATO üyelik başvurusuna destek vermeyeceklerini açıklamıştı. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinde de tartışmalar yaşanmış ve haziranda Madrid’deki NATO zirvesinde Türkiye iki ülkenin NATO üyeliğine itirazından vazgeçmiş, İsveç ve Finlandiya da buna karşılık Türkiye’nin endişelerini gidermek üzere özellikle Türkiye’nin ‘terör şüphelisi’ olarak tanımladığı kişilerin iadesi ve terörle mücadele için adımlar atacaklarını belirtmişti.
Erdoğan'ın Kuran-ı Kerim yakılmasının ardından İsveç'e NATO üyeliği sürecinde destek verilmeyeceğini açıklamasının ardından ABD'den de bir açıklama gelmişti.
ABD, Türkiye'nin İsveç büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakılmasının 'NATO birliğine karşı bir sabotaj' olabileceğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, olayı "Türkiye ve İsveç'in arasına kasıtlı olarak mesafe koymaya çalışmış bir provokatörün işi" olarak nitelemişti.