Doğada sulak alanlarda kendiliğinden yetişen karamuk bitkisi, sağlık açısından çok değerli bir bitki türüdür. Özellikle Ruslar tarafından büyük talep gören ve dikenli bir yapısı olan meyve, mayhoş ve ekşi bir tada sahip olmasıyla biliniyor. Türkiye'de de üretilmesine ve tam bir şifa deposu olmasına rağmen talep görmeyen karamuk meyvesinin sağlık açısından birçok faydası olduğu bilinmekte.
ÖZELLİKLERİ
Typha cinsine ait olan ve sulak alanlarda yetişen bitki türü olan Karamuk; uzun, ince gövdeleri ve kahverengi silindirik başakları ile bilinir ve su ekosistemlerinin korunmasında ciddi katkıları vardır. Bitki, bu özelliklerinin yanı sıra kuşlar ve diğer vahşi yaşam için de önemli bir habitat ortamı sağlar.
EKONOMİK DEĞERİ
Gövdeleri sepet yapımında, geleneksel el sanatlarında ve inşaat malzemesi olarak kullanılan Karamuk bitkisi ekonomik açıdan da değerlidir. Bitkinin polenleri ve genç sürgünleri dünyanın çeşitli mutfaklarında da tüketilmektedir.
SAĞLIK FAYDALARI
- Tansiyonu düşürür
- Şeker hastalığına iyi gelir
- Kanser hücreleri ile savaşır
- Enfeksiyonları ve bakterilerle savaşır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Soğuk algınlığına iyi gelir
- Kalp sağlığını korur
- İltihapları iyileştirir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir