Mide rahatsızlığı için beslenme önerileri - hangi beslenme ilkelerine uymalıyız?
- · Yiyecek ve içecekler çok sıcak olmamalıdır. Kaba ve sıcak yiyecekler mide ve bağırsak zarına zarar verir. Soğuk içeceklerin içilmesi ve soğutulmuş yiyeceklerin tüketilmesi önerilmez.
- · Yiyecekleri iyice çiğneyin. · Pişirme seçenekleri haşlama, haşlama ve buharda pişirmeyi içerir. Et ve balık yemekleri derisiz ve yağsız hazırlanmalıdır.
- · Yemek hazırlamak için kümes hayvanları, sığır eti, sadece yağsız parçalar, az yağlı balıklar (sazan, levrek).
- · Ağır hayvansal yağların tüketimini azaltın, besinlerin midede uzun süre kalması için koşullar yaratırlar. · Sofra tuzu günde 4-5 gr ile sınırlıdır.
- · Baharat olarak mercanköşk, karışık sebze, tarçın, zerdeçal, defne yaprağı, dereotu, maydanoz, kimyon, rezene izin verilir.
- · Tahılların iyice kaynatılarak veya püre haline getirilerek tüketilmesi tavsiye edilir.
- · Ekmek tercihen beyaz, kuru veya dünkü ekmektir.
- · İzin verilen tatlılar arasında köpük, marshmallow, jöle, pişmiş meyve ve marmela, parfe şeklinde süzme peynir. Meyve katkı maddesi veya t yer alır.
- Aroma içermeyen ev yapımı yoğurt ve kefirin kullanılması tercih edilir.
- ·Hafif karbonhidratları (şeker, şekerleme, tatlılar, bal), fast food'u sınırlandırın, yeterince su için, sabahları aç karnına bir bardak ılık su için.
- · Çiğ sebzeleri, sert kabuklu meyveleri ve ekşi meyveleri geçici olarak diyetinizden çıkarın.
- Güçlü siyah çay, kahve, taze sıkılmış meyve suları ve asitli meyveli içecekler hariçtir. Papatya, rengi bozulmayan bitki, kuşburnu, nane bitki çayları sindirim sürecini iyileştirmeye yardımcı olacaktır, kullanmadan önce doktorunuza danışın.
- Baharatlı, kızartılmış, tuzlu, ekşi, tütsülenmiş ve konserve yiyecekler hariçtir.
- Diyet sırasında fındık, makarna, alkol ve gazlı içeceklerin hariç tutulması da önemlidir.
Mide problemleri için günlük diyet örneği:
Kahvaltı - su veya sütle birlikte %2,5 yağlı yulaf ezmesi. Süzme peynir ve kuru üzüm ile doldurulmuş pişmiş elma,bitki çayı
İkinci kahvaltı - protein karışımıyla zenginleştirilmiş puding, kuşburnu kaynatma
Öğle yemeği – kabak püresi ve patates çorbası, dana köfte ve pilav ile. Fırında sebzeli hindi filetosu, yanında kuskus. Elma kompostosu, şekersiz kuru kayısı
Öğleden sonra atıştırmalık - omlet, yaban mersinli yulaf ezmeli jöle
Akşam yemeği - karabuğday lapası ve haşlanmış havuç ile pişmiş levrek filetosu, papatyalı çay